Líders en turistes estrangers però amb menys nombre de visitants que gasten, però, més. Així ho mostra l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que confirma, en certa manera, les previsions dels hotelers de la demarcació de Tarragona a mitjans d’estiu. “No serà una temporada per tirar coets”, deien aleshores els empresaris del territori mentre signaven certificar una temporada amb un 90% d’ocupació respecte a la del 2018.
Segons les dades de l'INE, Catalunya va ser el destí preferit dels turistes estrangers al juliol amb gairebé 2,4 milions de visitants, el 24% del total de l'Estat. Tot i això, l'arribada de visitants es va reduir un 2,1% respecte al mateix mes del 2018. Per darrere de Catalunya, Illes Balears (23,7%) i Andalusia (12,8%) són els destins preferits dels turistes. D'altra banda, els turistes van gastar gairebé 3 MEUR al juliol a Catalunya, un 3,4% més que fa un any.
L'Estat va rebre un total de 9,9 milions de turistes internacionals, un 1,3% menys que en el mateix mes de l'any anterior. França va aportar 1,4 milions de turistes (un 2,3% més que el 2018) i Alemanya més d'1,2 milions (un 3% menys). Entre la resta de països destaquen els creixements dels turistes dels Estats Units (19,9%), Irlanda (6,7%) i Rússia (5,2%).
En aquest context de contracció general en volums, i en espera de les xifres de l'estiu a la Costa Daurada, el sector ja va fer públiques unes expectatives a la baixa respecte els dos últims anys. Si el 2017 es van registrar 20,6 milions de pernoctacions -màxim històric- i el 2018 aquesta xifra va retrocedir fins als 20,1 milions, per aquest any els hotelers confien estabilitzar-se entre els 19,5 i els 20 milions. Per als pròxims anys, l'objectiu serà incrementar els volums fora dels mesos d'estiu, a cavall, entre d'altres apostes, de modalitats emergents com el turisme esportiu.
La majoria de visitants que han arribat a Catalunya opten per un allotjament de mercat, sent els hotels la principal opció, amb 8,3 milions de turistes. Aquest tipus d'allotjament va pujar mentre que el de no mercat, com pot ser un pis en propietat o l'habitatge d'un conegut, es va reduir un 9,7%. L'estada majoritària va ser de quatre a set nits, amb gairebé 4,5 milions de turistes i un augment anual de l'1,4%.
Més despesa
Els turistes internacionals van gastar 11.980 MEUR, un 2% més que en el mateix mes del 2018. La despesa mitjana per visitant es va situar en 1.212 euros, amb un increment anual del 3,4%. La despesa mitjana diària va ser de 160 euros, un 4,9% més.