La Cambra de Comerç de Reus està intensificant els contactes amb Rússia. L'acció més immediata és la iniciativa "Art, vi i territori", un projecte liderat pel Celler Clos Galena i la Galeria d'Art Anquin's, amb la col·laboració de la Cambra. Consisteix en una col·lecció exclusiva i limitada de caixes dels vins Clos Galena, pintades per 10 destacats artistes catalans amb temes representants del Camp de Tarragona. La col·lecció es presentarà la setmana que ve a Moscou, davant de distribuidors i prescriptors del món del vi. La iniciativa ja es va presentar el desembre de 2016 a Nova York, amb un gran nivell d'acceptació.
Els artistes que han participat en aquesta acció són Albert Alís, Mònica Castanys, Alícia Grau, Coia Ibáñez, Frank Jensen, Didier Lourenço, Josep Moscardó, Ramón Moscardó, Lluís Puiggròs i Benjamín Torcal. Cada caixa de vi és una obra d'art original certificada que representa el caràcter del Priorat. Els artistes s'han inspirat en els paisatges, les ciutats, els símbols i les tradicions més emblemàtiques del territori que emmarca la regió del Priorat: Reus, bressol del genial Gaudi i del modernisme; Tarragona, patrimoni de la humanitat amb les seves restes de l'Imperi Romà, el mar Mediterrani, les vinyes, els castellers, entre d'altres.
Des del Celler Clos Galena, Merche Dalmau confia en què la iniciativa els ajudarà a posicionar-se encara més en un país on "hi portem dos anys, però hem crescut en volums molt importants". Dalmau ha subratllat que continuaran apostant per vins "complexos, elegants, espirituals i que siguin representatius del territori, que és el que valora aquest mercat". Per la seva banda, Josepa Quintero, de la Galeria d'Art Anquin's, ha destacat el nivell artístic de les creacions que donaran valor afegit als vins, i ha destacat "la llibertat creativa que han tingut tots els artistes per plasmar el nostre territori".
Creix l'interès pels vins catalans a Rússia
Aquesta iniciativa arriba en un moment especialment dolç pel que fa al posicionament dels vins espanyols en general, i els catalans en particular, al mercat rus. La comercialització d'aquest producte en aquest país ha experimentat, durant els darrers anys, un creixement constant el que ha convertit aquest mercat en un punt estratègic, a nivell comercial, pels cellers catañams. Les exportacions han augmentat de manera notable i això converteix Rússia en una destinació molt atractiva per aquelles empreses que vulguin obrir nous mercats.
Un creixement que ha estat especialment significatiu en l'àmbit del sector HORECA. El mercat rus és un dels més importants en consum de begudes alcohòliques, però fins fa pocs anys el consum de vi hi estava estancat. Actualment, representa un 7% del consum d'alcohol, una demanda que no pot satisfer el vi autòcton, per la seva baixa qualitat i les condicions climàtiques que en dificulten la producció. Els vins espanyols es perceben com un producte de qualitat per crítics, importadors, restauradors i sommeliers, així com per consumidors d'alt poder adquisitiu. Probablement, només els vins francesos anyols i, en menor mesura, els italians superen la reputació dels vins espanyols.
La introducció de vins d'origen europeu a Rússia està subjecta a una sèrie de tràmits duaners així com a l'obtenció de diversos certificats que poden suposar autèntiques barreres tècnic-comercials. Aquestes gestions no tenen per què afectar a l'exportador espanyol sempre que aquest sigui meticulós en la documentació dels enviaments. I és aquí on el paper de la Cambra és determinant per ajudar a les empreses que vulgui exportar.
Missió multisectorial el 2018
El president de la Cambra, Isaac Sanromà, va confirmar també que la Cambra treballa en una missió multisectorial al mateix país, una potència econòmica amb grans oportunitats pel teixit del territori. Sanromà reconeix que "és un país complex, per la situació geopolítica, anar a Rússia no és anar als EUA, però és molt atractiu per a sectors diversos". Sanromà ha detallat que en camps com el de la distribució alimentària o la indústria manufacturera és on s'identifquen les principals oportunitats. El president de la Cambra ha detectat interès entre les empreses del territori i creu que arribaran al volum "d'entre 7 i 10 que considerem ideal per a una missió". En aquest sentit, Sanromà garanteix que el viatge sigui profitós perquè "treballem perquè l'agenda de contactes que es faran sigui atractiva per a les empreses que facin el pas". Sanromà ha afegit que també es treballa amb una sortida a Israel, on "hi ha grans oportunitats, especialment en el sector agrícola".