Amb el clar objectiu de promocionar-se com a port líder en el tràfic de productes agroalimentaris, el Port de Tarragona ha participat a la 57a edició de l'European Commodities Exchange, una de les fires més importants del sector agroindustrial, que enguany s’ha celebrat a Brussel·les (Bèlgica). Les instal·lacions portuàries tarragonines han tornat a participar amb un estand propi que ha servit com a com a punt de trobada de les empreses que operen al Port, tant les estibadores com les importadores, i amb la col·laboració d'Ership, Noatum Codemar, Bergé i Euroports.
Aquesta cita anual aplega empreses d’arreu del món que operen en les indústries del cereal, fertilitzant i alimentació animal, a més de proveïdors se serveis com controladors, instal·lacions d’emmagatzament, transport i representants d’assegurances. És l’esdeveniment anual més important de les empreses agroindustrials amb més de 3.000 profesionals procedents de més de 56 països i amb 120 stands; una oportunitat per fer contactes amb tots els protagonistes dels mercats agrícoles de tot Europa i on estan presents importants ports europeus en el sector agroalimentari.
El Port de Tarragona ha pogut constatar durant l’esdeveniment que manté el seu lideratge en el moviment de productes agroalimentaris, tant a Espanya com a la Mediterrània, contribuint a aquesta activitat econòmica gràcies als serveis i infraestructures especialitzats que en faciliten la importació.
El Port de Tarragona mou 5M tones anuals de productes agroalimentaris
El moviment de productes agroalimentaris és un dels més destacats al Port de Tarragona, tant pel seu volum, uns 5 M de tones anuals de mitjana, com per les importants instal·lacions i repercussió econòmica a la zona. En els primers vuit mesos de l'any, s'han mogut més d'1.200.000 T de cereals i les seves farines. Pel que fa a pinsos i farratges, després d'un creixement estable durant el 2016, les dades d'enguany fins al mes d'agost registren un saldo positiu de més de 200.000 T, el que suposa un increment de gairebé el 30% respecte el mateix període de l'any anterior.
El Port de Tarragona rep productes agroalimentaris dels principals països productors com Ucraïna, Romania, Argentina i els Estats Units. La distribució d'aquests productes abasta una zona d’influència molt important, que inclou tot Catalunya, Aragó i gran part de Navarra i de l'est de Castella, on es fabrica el 40% del total de producció de pinsos d'Espanya.
Pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana
Els productes s'importen a través del Port de Tarragona i des d'aquí es transporten a les zones on es fabriquen els pinsos per a l'alimentació animal, com són les fàbriques de Lleida, Saragossa, Girona i, en menor mesura, a indústries de Sòria i Osca.
Les empreses productores de pinsos estan ubicades en el hinterland -zona d'influència- del Port de Tarragona, concretament a la vall de l'Ebre i a Lleida. Anualment, pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana, i és el primer port de l'Estat en quant a tràfic de cereals i farines, pinsos i farratges.