Puigneró ha assegurat que vol que Catalunya estigui al capdavant de la revolució digital tal com va estar al capdavant de la revolució industrial. El Port de Tarragona forma part del projecte Smart Port que pretén digitalitzar les principals infraestructures del país.
Un concurs per trobar emprenedors o start-ups que ajudin el Port de Tarragona a ser més competitiu. Això és SmartCatalonia Challenge, un concurs d’innovació que enguany compleix la seva quarta edició, la primera que es fa a Tarragona. Un total de 32 empreses van presentar les seves propostes i només 10 han arribat a la final. D’aquestes, només n’hi ha una de les comarques tarragonines, Movertis, que encapçala el president del Clúster TIC Catalunya Sud, Pabo Mazón, CEO de Movertis.
«Som una empresa especialitzada en temes de mobilitat. Qualsevol companyia que necessiti tenir una traçabilitat en temps real dels seus actius, vehicles, treballadors, etc., els hi oferim una solució tecnològica que els hi ofereix aquesta possibilitat», diu Mazón que ha presentat un projecte en què es pot geolocalitzar els esmentats actius dins d’un recinte, sabent on van i què fan. «Això ens permet generar alertes de control sobre aquesta geolocalització en el cas que cert vehicle que havia d’estar a una hora en concret en una nau, no hi està», diu Mazón. La proposta de Movertis s’ajusta bastant bé a allò que fa el Port de Tarragona, amb quantitats ingents de vehicles de diferents empreses a les seves instal·lacions. De fet, Movertis participa en la categoria “Monitoratge i seguiment de vehicles”.
Hi ha un total de quatre reptes i 10 empreses que, amb els seus projectes volen aconseguir el premi de guanyadors, que es tracta de la possibilitat de fer negoci amb el Port de Tarragona amb un programa pilot, estar present a l’Smart City Expo en el pavelló de la Generalitat i dues entrades per assistir al Mobile World Congress de Barcelona.
«La indústria TIC ocupa més gent a Catalunya que tot el sector de l’automoció junt. Això ens dona una idea del seu potencial», ha dit Puigneró, que ha explicat que el creixement d’aquest sector ja fa anys que és de «dos dígits».
El conseller, referint-se a l’SmartCatalonia Challenge, ha dit que «això que estem fent avui és estimular els emprenedors i petites empreses TIC en l’economia digital», a banda d’ajudar una infraestructura tan important com el Port de Tarragona a ser competitiva.
En aquest sentit, el president del Port, Josep Maria Cruset, ha dit: «Tot i ser una infraestructura pública estem en un mercat lliure, això ens obliga a ser competitius. El fet que algunes empreses decideixen triar un port a un altre pot varia d’un tercer decimal de costos i en aquest aspecte, la renovació digital ens ajudarà a ser més competitius».
Les candidates guanyadores als premis han estat Bioidenti-cell, CTRL4 Enviro-Maccion, Herta Security i Vidmar. Bioidenti-cell ha guanyat en la categoria “Accessos ràpids i segurs al Port”, CTRL4 Enviro-Maccion ha guanyat en la categoria “Monitoratge i seguiment de vehicles”von participava la reusenca Movertis, que finalment no ha estat triada, Herta Security s’ha imposat en la categoria “Identificació automàtica de personal acreditat” i Vidmar ha vençut en “Identificació automàtica de mercaderies”.