La taxa d'atur assoleix el 12,8%, amb una reducció de 2,7 punts vers al mateix període de l'any anterior, la qual cosa representa situar-se clarament per sota dels nivells de 2009
La tempesta perfecta. La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) assegura en el seu informe trimestral que el mes de juliol a la demarcació es pot arribar a una taxa d’atur entre el 30,4% i el 36,7%, una xifra “esgarrifosa”, si es té en compte, segons aquesta entitat, que en el pitjor moment de la crisi econòmica anterior, durant el primer trimestre del 2013, l’atur va ser de “només”, el 29,1%. El fet que molts fixos discontinus, explica la CEPTA, treballin en el sector terciari i, en la seva tornada a la feina el mes de juny puguin veure com l’empresa per la qual treballen no pugui ni aixecar la persiana, pot provocar aquestes dades mai vistes de desocupació.
La previsió de la CEPTA contrasta, però, amb les dades del primer trimestre d’enguany, on no es mostra l’impacte encara del coronavirus. De fet, l’atur és del 12,8%, per sobre de la mitjana catalana (10,7%) —la CEPTA ha anat reiterant en els seus informes que la desocupació a la demarcació acostuma a ser més alta que a la resta de Catalunya—. “La població aturada es redueix envers al mateix període de 2019, per a situar-se, amb claredat, per sota dels nivells de 2009”, diu l’informe, que destaca el bon comportament del sector industrial (amb nivells d’ocupació semblants als d’abans de la crisi).
La tendència positiva del sector industrial no s’aprecia en la construcció, que té, segons la CEPTA, un comportament molt “erràtic” perquè el seus nivells d'ocupació “rauen en mínims històrics”. Contràriament, el sector terciari assoleix màxims històrics —un sector que, ara, és el més afectat per la crisi del coronavirus—. “El pes de l'ocupació al sector terciari de l'economia de Tarragona esdevé en aclaparador, però la indústria retè un protagonisme que la recent crisi econòmica no ha erosionat significativament”, diu l’estudi.