El Port de Tarragona ha passat en només tres anys d'acollir una mica menys de 1.900 passatgers de creuers als 51.390 amb el que es tancarà aquest any i a esperar-ne més de 80.000 pel 2018. Un creixement exponencial a partir de l'acord d'una nova estratègia que ha comptat amb el lideratge de l'Autoritat Portuària i la complicitat dels Ajuntaments de Tarragona i Reus, el Patronat de Turisme de la Diputació, la Cambra de Comerç de Tarragona i Port Aventura.
Aquest 2017 Tarragona ha superat les seves pròpies previsions pel que fa a l'arribada de creueristes. Inicialment se n'esperaven uns 40.000, una xifra que ja triplicava els de l'any passat, sobretot per l'entrada en funcionament d'una línia regular de Costa Cruceros, amb sortida i arribada a la ciutat. Però l'èxit d'aquesta línia superat les expectatives, fent que finalment hagin estat 51.390 els passatgers de creuer que hauran passat per Tarragona el 2017. Una xifra que s'assoleix, no obstant, amb una reducció dels vaixells que han passat per Tarragona respecte de les previsions: havien de ser 40 i finalment han estat 37, ja que 'algun creuers es cancel·len si no arriben al mínim de vendes', ha explicat Josep Andreu, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, que ha tret ferro a aquesta dada.
Josep Andreu valorava aquesta xifra com a 'molt important per a Tarragona, és un sector que es mou amb volums molt superiors, però si mirem enrere i veiem el que hem aconseguit en tant poc temps, és per estar orgullosos'. Andreu ha subratllat 'la col.laboració entre tots els actors' com el factor fonamental perquè la marca creada l'any 2014, Tarragona Cruise Port Costa Daurada, s'hagi obert camí tan ràpidament a un sector 'mot competitiu'.
El factor principal d'aquest creixement exponencial el 2017 ha estat la creació d'una línia permanent des de Tarragona per part de Costa Cruceros, la companyia italiana líder del sector. El seu creuer per la Mediterrània, que ha salpat tots els divendres entre juny i setembre des de Tarragona, ha portat a la ciutat 14.000 dels 51.000 creueristes que s'han registrat enguany. Unes xifres que també creixeran el 2018, ja que Costa ja ha anunciat que de cara a l'any que ve substitueix el vaixell que ha prestat el servei, de 1.800 places, per un de 2.400.
Andreu ha negat que hi hagi dependència d'aquesta companyia i ha assegurat que 'Costa Cruceros ens obre les portes a que en vinguin més, ja que és un sector relativament petit en el que unes empreses miren el que fan les altres, i que a Costa li hagi anat bé aquí ens dóna més opcions a que en vinguin més'. Andreu ha assegurat que estan treballant per aconseguir a curt termini que una altra companyia de gran envergadura obri una altra línia amb port base a Tarragona.
Un impacte econòmic de gairebé 4 milions d'euros
L'impacte econòmic del sector creuerista al territori aquest any s'estima en uns 3,9 milions d'euros. En aquest sentit, des de la Cambra de Comerç valoren molt positivament que el nombre de comerços adherits al programa 'zona d'acolliment per a creueristes' hagi passat de 47 a 81 i que el nombre de turistes de creuer que han fet compres al territori sigui d'un 57%, 9 punts més que l'any passat.
Els agents que han contribuït al desenvolupament d'aquesta marca turística han posat l'accent també en què l'impacte no s'ha restringit a la ciutat de Tarragona, sinó que s'ha disseminat en les comarques de l'entorn. Les xifres de l'Autoritat Portuària revelen que el 49% d'aquests més de 51.000 creueristes van visitar la ciutat de Tarragona per lliure, mentre que el 19% van participar en excursions pel territori, a atractius turístics com la Tarragona Romana, el Monastir de Poblet, Port Aventura, Reus, Cambrils, les platges de la Costa Daurada, les muscleres del Delta de l'Ebre o cellers del territori. Andreu ha recordat que 'la multiplicitat d'atractius turístics és un dels nostres valors diferencials i un dels pals de paller de la nostra estratègia per captar creueristes'.