Nous canvis en la cronologia (i en els riscos) del gran projecte de complex d’oci de la Costa Daurada. Fins ara es preveia que Incasòl comprés els terrenys per 120 milions d’euros a Criteria -el hòlding d’inversions de La Caixa- i que Hard Rock abonés la mateixa quantitat de manera immediata per evitar cap cost a les arques públiques. Amb la nova situació generada per la Covid -i segons una informació del diari Ara- el pla canvia sensiblement: la multinacional pagarà només un 20% de manera inmediata (uns 24 milions d’euros) i els altres 96 quan s’acabi la tramitació del projecte, segons les previsions a mitjans de 2022. A més, l’empresa tindrà 10 anys per tornar a vendre els terrenys a l’Incasòl, que estaria obligat a recomprar-los.
Aquesta nova clàusula implica que, si finalment Hard Rock no du endavant el seu projecte, l’únic beneficiari de l’operació serà La Caixa, que haurà venut els terrenys. Però ho haurà fet a un ens públic, un fet que aniria contra el que des que el projecte es va començar a planificar l’any 2012 havia dit la Generalitat: que no tindria cap cost per a les arques públiques.
Aquest, però, seria l’escenari pessimista. Segons el diari Ara, que ha accedit al contracte entre la Generalitat i Hard Rock, l’empresa abonarà els 120 MEUR a l'empresa pública en tres terminis. La firma pagarà el 20% -24 MEUR més IVA- en el moment de formalitzar el contracte -la data límit és el 5 d’octubre- i els altres 96 MEUR no es recuperarien, almenys, fins a mitjan 2022, termini en el que es preveu que es podrien completar els tràmits (publicació dels Plans de Millora Urbana i inclusió del projecte de reparcel·lació al registre de la propietat).
L'operació de compravenda es preveu que es faci a tres bandes entre Criteria -el hòlding d'inversions de la Caixa-, l'Incasòl i Hard Rock abans del 5 d'octubre. Fins ara, la Generalitat havia manifestat que l'Incasòl compraria els terrenys a la Caixa i que, tot seguit, Hard Rock els adquiriria a l'empresa pública per un import de 120 MEUR sense que això suposés "cap cost addicional" per a les arques públiques.
Segons el contracte entre Criteria -el hòlding d'inversions de la Caixa que ostenta la propietat dels terrenys- i l'Incasòl, l'empresa pública hauria d'assumir "amb tota indemnitat per a la venedora" (la Caixa) les possibles indemnitzacions que corresponguin als antics propietaris dels terrenys, si el jutjat contenciós dictamina que cal retaxar els terrenys amb motiu del nou ús que es vol donar a les finques, tal com sostenen els afectats.
Hard Rock situa l'acabament de les obres abans del 31 d'agost del 2024. La firma amb seu a Florida preveu una inversió global de 2.000 milions d'euros en un projecte en diverses fases, en un àmbit de 745.000 metres quadrats del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou -a la vora de PortAventura. En concret, la primera fase, valorada en 665 milions d'euros, inclou dos hotels, comerços, teatres i un dels casinos més grans d'Europa.