El model turístic de la Costa Daurada ha fonamentat durant dècades el seu èxit en la mobilitat de milions de persones. Només dues xifres. Salou era abans de la pandèmia la segona destinació de tot el litoral espanyol en nombre de pernoctacions (prop dels nou milions), només superat per Benidorm. Globalment, a la Costa Daurada es van superar els 20 milions de pernoctacions al 2019.
Amb una oferta de 50.000 places hoteleres, poblacions com Salou, amb la meitat dels visitants procedents de fora d'Espanya, la Pineda o Cambrils necessiten una mobilitat enorme de turistes per pensar en fer rendibles els seus negocis. El sector no vol sentir ni a parlar de la possibilitat de reduir l'oferta de places. "Sí que cal ordenar i millorar l'oferta, però en cap cas reduir les places. El nostre és un model turístic d'èxit, sí que caldrà buscar noves formes d'atendre els clients", sosté Jaume Orteu, president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, amb 35 anys d'experiència com a hoteler.
La Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) apunta que la recuperació total no arribarà fins al 2023. Els vols són un factor determinant per la Costa Daurada, tot i que els viatges per carretera, sobretot pel turisme francès, són també una via important d'entrada de turistes. Altres, més optimistes, veuen ja el 2022 amb xifres molt semblants a les de 2019, que va ser un any de rècords.
Un dels factors que juga a favor del litoral tarragoní, acostumat a rebre milions de turistes cada any, les característiques de les seves platges, molt àmplies i espaioses, amb una enorme capacitat per absorbir banyistes sense patir grans aglomeracions. "Són platges amb una capacitat de càrrega molt gran", destaca Orteu.
La pandèmia ha servit perquè el sector s'aturi i pensi sobre quins models turístics cal seguir promovent en un futur. Per alguns, el covid pot suposar el final del turisme de masses. Ho deia aquest estiu Zurab Poloikashvili, secretari general de l'Organización Mundial del Turisme, partidari de repensar el model.
No hi està gens d'acord el sector turístic de la Costa Daurada. A ciutats com Barcelona, el coronavirus va esclatar després d'uns darrers anys de debat encès sobre la massificació turística i els efectes negatius sobre la imatge de la ciutat i la convivència amb els veïns. Un escenari poc comparable amb el que es viu a la Costa Daurada, sense fenòmens de la potència dels apartaments turístics il·legals, focus de bona part dels conflictes.
Un altre dels interrogants és saber què passar enguany amb Port Aventura, que va acabar avortant la temporada més curta de la seva història abans de poder celebrar les campanyes de Halloween i Nadal, després de tres mesos d'obertura amb limitacions de tota mena. El parc preveu oficialment tornar a obrir com cada temporada, just abans de Setmana Santa, al març. L'evolució dels contagis i les vacunes marcaran també el seu futur a curt i mig termini.