En el primer any de funcionament, l'activitat es preveu deficitària, no obstant, l'estudi acredita que els anys successius es compensarà el resultat negatiu i l'activitat ja serà viable.
La ciutat de Reus es troba a un pas de tenir la seva pròpia empresa municipal de generació i distribució d’energia. El consistori reusenc ha presentat un estudi que avala la viabilitat econòmica del projecte que, en un inici, subministrarà electricitat a l’Ajuntament i als organismes autònoms però que més endavant ho farà a la ciutadania en general.
"No ens plantegem aquesta societat per generar beneficis, sinó per revertir-los en més plaques [solars]", diu Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans i Medi Ambient. L'estudi econòmic fet durant el 2020, en base a l'exercici 2019, destaca que el consum del municipi, per megawatt/hora/any, s'eleva a 21.000, a raó d'un preu de 94,02 euros el megawatt/hora/any. Amb la nova societat energètica, s'estima que els costos podrien rebaixar-se fins als 82 euros (un 13% d’estalvi). "Primer hem de buscar un soci o partner per comprar l'energia a un cost més baix", diu.
Així, el pressupost per a posar en marxa el projecte es de 152.000 euros per constituir l'empresa municipal d'energia, on s'hi incorporaran dos treballadors tècnics.
La memòria econòmica del projecte planteja els primers anys de d'activitat de l'empresa. En el primer any de funcionament, l'activitat es preveu deficitària, ja que no esta encara constituïda com a comercialitzadora i no disposa de cap ingrés.
No obstant, l'estudi acredita que els anys successius es compensarà el resultat negatiu i l'activitat ja serà viable. La tendència positiva s'accentua a l'incrementar la inversió pròpia, i posar en servei mes instal·lacions per generació pròpia i Km 0.
"L'estudi ens diu que a partir del tercer exercici, i el quart i cinquè, hi haurà capacitat de finançament propi de de la divisió de 900.000 euros, és a dir, 300.000 euros anuals destinats a reinvertir en capacitat de producció energètica", apunta Rubio.
A Reus hi ha set instal·lacions de plantes solars que generen 340 megawatts l'any, el 2% d'autogeneració del què la ciutat necessita per al seu autoconsum. Això suposa ingressar 65.000 euros l'any.