Formar una nova generació d'estudiants europeus capaços de superar les barreres entre països, llengües i disciplines per aportar solucions als reptes socials als que s'enfronta la humanitat. Aquest és el propòsit d'Aurora Alliance, un programa impulsat dins la Iniciativa d'Universitats Europees de la Comissió Europea que pretén promoure la cooperació entre les universitats de la UE per fer més competitiu i homogeni el sistema universitari dels països membres. I perquè generi respostes als problemes de la societat.
Aurora Alliance integra nou universitats de nou països. A més de la URV, hi ha Vrije Universiteit Amsterdam (Holanda); Háskóli Íslands (Islàndia); Universität Duisburg-Essen (Alemanya); Universitat Rovira i Virgili (Espanya); Universität Innsbruck (Àustria); Università degli Studi Di Napoli Federico II (Itàlia); Univerzita Palackého v Olomouci (República Txeca); Handelshøjskolen i København (Dinamarca); University of East Anglia (Regne Unit). Entre totes sumen uns 260.000 estudiants i 31.000 treballadors:
El projecte preveu que 800 estudiants, professors, investigadors i personal tècnic i administratiu de les universitats d'Aurora Alliance puguin fer estades d'estudis, de recerca i d'intercanvi a les universitats associades, compartir classes i recursos educatius a través d'una plataforma comuna amb un miler d'unitats d'aprenentatge i fins i tot fer mobilitats virtuals.
Estudiants i investigadors compartiran una metodologia educativa que vol superar barreres disciplinars i culturals a l'hora d'abordar els problemes socials
L'objectiu a llarg termini és consolidar un multi-campus universitari transnacional que abordi i proposi solucions als conflictes socials i ambientals dels territoris de cada universitat a través de la recerca, la docència i la divulgació multidisciplinària basada en la resolució de problemes concrets. Un objectiu que s'abordarà des de la combinació de programes i disciplines a partir de quatre reptes: sostenibilitat i canvi climàtic; societat digital i ciutadania global; salut i benestar; i cultura, diversitat i identitat.
El programa té 4 àrees: sostenibilitat i canvi climàtic; societat digital i ciutadania global; salut i benestar; i cultura, diversitat i identitat
Acadèmicament, el repte és crear un marc de competències comú entre les universitats participants per integrar aquestes habilitats als currículums dels ensenyaments i als resultats d'aprenentatge. Això farà que el reconeixement dels estudis cursats en altres universitats sigui automàtic, reforçant l'evidència que l'aprenentatge a través dels serveis i les pràctiques internacionals ajuda a desenvolupar aquest compromís amb la societat i els seus reptes.
Aurora Alliance aposta també per una mobilitat internacional amb estades curtes, de dues setmanes, per compartir experiències i sessions formatives. Amb aquest format, i gràcies també a les beques que preveu el programa, es vol aconseguir que la qüestió econòmica no sigui un impediment per a estudiants i investigadors.