Planificar la mobilitat de la Costa Daurada per respondre millor a les necessitats dels turistes. Una investigació liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), conjuntament amb l'ATM del Camp de Tarragona, demostra que les destinacions turístiques més competitives són precisament les que tenen una millor xarxa de transport públic.
Quan es pensa en transports i turisme, el debat públic s'ha centrat històricament en les connexions aèries o bé en la xarxa ferroviària de llarg recorregut i la ubicació de les estacions d'alta velocitat. Però la xarxa de comunicació interna d'una destinació és el que acaba tenint més impacte sobre la manera com els turistes visiten una destinació, amb efectes directes sobre el seu consum, la duració de l'estada o la capacitat d'irrigar el territori que forma la destinació més enllà del lloc on es fixa l'allotjament.
Quan els investigadors han analitzat com es mou el turista que arriba a la Costa Daurada i les comarques tarragonines, han observat que l'element més determinant d'entrada és el tipus de mitjà de transport amb el que arriba el visitant. Els que ho fan amb cotxe és molt difícil que el deixin aparcat i facin ús del transport públic, i per contra del que es podria pensar, la seva mobilitat és menor que la dels visitants que arriben amb avió o tren.
La investigació ha demostrat que els turistes que més fan servir el transport públic s'estan més dies a la destinació, consumeixen més i visiten més llocs. És un perfil de visitant amb més renda i per tant amb més diners per gastar durant la seva estada. "El visitant més atractiu per la destinació turística és el que es mou amb transport públic, hem d'aconseguir que es moguin més en transport públic", destaca Aaron Gutiérrez, professor del Departament de Geografia i investigador del Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) de la URV.
Un turista que es mou en transport públic és més fàcil de poder ordenar i, per tant, de gestionar millor el seu impacte sobre el territori. Amb un volum de turistes que tendeix a concentrar-se a l'estiu, això pot generar problemes de mobilitat, com les temudes retencions a la xarxa viària, i perjudicar l'experiència turística. Com més ordenada la mobilitat, menys contaminació i retencions.
"Una bona oferta de transport, amb bones connexions, fa que puguis treure més rèdit de cada visitant. Si tens un turista que es pot moure més i més fàcilment, consumeix més, visita més llocs, irriga la regió de més benefici. Com a territori és molt important tenir ben connectades les ciutats i els llocs d'interès turístic. Això és molt rellevant per la destinació turística", conclou Gutiérrez, que ha dirigit la investigació al costat del professor Antoni Domènech, del Departament de Geografia de la URV.
La investigació ho demostra amb dades concretes i desfà prejudicis. El turista que ve amb cotxe no es mou més ni visita més llocs. "Les destinacions turístiques més competitives són les que tenen un bon transport públic, és clau", afegeix Gutiérrez.
La pandèmia trastoca les regles de la mobilitat
La investigació de la URV i l'ATM del Camp de Tarragona s'acaba de publicar però es va fer abans de l'esclat de la pandèmia. Les grans conclusions de l'estudi són perfectament vigents, però caldria introduir algunes variables. Una de les més rellevants, que amb la pandèmia el turisme nacional no ha parat de créixer. Aquest visitant de més proximitat arriba majoritàriament en cotxe. Això implica de partida menys ús de transport públic, que de mitjana ha caigut en el darrer any per culpa de la pandèmia un 50%. La disminució encara és més rellevant entre els turistes, que en general tenen més recança a pujar a un bus o un tren per por al contagi quan estan lluny de casa. Noves variables a tenir en compte en la planificació.