La Diputació de Tarragona vol presentar 18 projectes del Camp i l'Ebre, relacionats amb el turisme sostenible, als fons europeus 'Next Generation'. La suma dels projectes s'eleva a gairebé 100 milions d'euros de pressupost. D'aquests, la majoria els plantegen municipis i comarques, i dos són propis de la institució.
La Diputació proposa la millora d'un nou tram de via verda, de Tortosa fins a la Ràpita -projecte valorat en 6,3 milions d'euros- i la creació d'una plataforma innovadora que aglutini tota l'oferta turística, incloent nous productes i experiències -pressupostada en 8 milions. Malgrat no haver-hi calendari, la voluntat és licitar-los de forma immediata, supeditats a l'obtenció dels fons, si bé les expectatives s'han anat reduint.
"Hem estat ambiciosos i ens hem agafat molt a l'objectiu inicial d'aquests fons, plantejats per a la transformació de la societat; veurem com acaben definint-se... sembla que les expectatives inicials s'han vist una mica reduïdes, però nosaltres havíem de mantenir aquesta ambició, presentant projectes de molt rigor i competitius que ben bé podrien resultar escollits", ha afirmat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la presentació convocada aquest dimarts. "I si no vénen finançats amb aquests fons de la Unió Europea, podrem optar a altres convocatòries que vagin sorgint", ha afegit.
La institució ha detectat 18 projectes de turisme sostenible per ser finançats pels fons europeus. El pressupost conjunt d'aquests projectes és del voltant de 100 milions d'euros. La presidenta de la Diputació ha posat èmfasi en el "triple rol" exercit per l'ens: acompanyament als projectes que ja s'impulsaven, estímul per a la presentació de determinats projectes que no s'havien identificat, i actuació pròpia amb la presentació de dos projectes. "Són rellevants en els camps tecnològic i de turisme sostenible", ha dit la presidenta del Patronat de Turisme, Meritxell Roigé, present a l'acte.
En relació a la millora d'un nou tram de la via verda de l'Ebre, preveu l'ampliació de la ruta des de Tortosa fins a Sant Carles de la Ràpita, corresponent a una primera fase del projecte i amb un pressupost de 6,3 milions d'euros. L'objectiu del projecte és incrementar el valor afegit de la via verda del Val de Zafán. Roigé ha assenyalat que "es busca aconseguir un recurs que pugui ser promocionat en mercats internacionals i fer créixer el nombre d'empreses que se'n poden beneficiar, tot promovent una proposta sostenible". El projecte tindrà diverses fases, amb una inversió total de més de 10 milions.
Pel que fa a la plataforma tecnològica, pretén que agents turístics tinguin al seu abast una eina per gestionar tota la informació sobre l'oferta turística de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre i el seu negoci en base a dades, fent servir la intel·ligència artificial. Tota la informació sobre reserves i hàbits de consum recopilades estaran també a disposició de la ciutadania, que les podrà utilitzar. Aquesta plataforma disposarà d'una super aplicació (app) que permeti als visitants millorar la seva experiència durant la planificació i realització dels viatges. El projecte està pressupostat en 8 milions d'euros.
El termini per presentar els projectes del Pla de Modernització i Competitivitat del sector turístic ha finalitzat aquest dilluns, en concret per als plans de sostenibilitat turística 2021-23 a les destinacions, del Ministeri de Comerç i Turisme, per obtenir finançament dels fons de recuperació europeus.