El sector turístic frega els 10 milions de pernoctacions però segueix lluny d'una temporada "normal"

El turisme de proximitat ha salvat novament una campanya amb pocs visitants estrangers

Redacció / Salou

El sector turístic de Tarragona supera els 9,9 milions de pernoctacions al 2021 però segueix lluny d'una temporada "normal". Entre el gener i la primera quinzena de setembre s'han incrementat les estades en un 106,4% respecte l'any passat, per sota dels més de 17,6 milions registrades al 2019. Les pernoctacions cauen un -43,9% a la província de Tarragona durant el 2021 respecte al 2019. El mercat nacional ha davallat mínimament respecte el 2019. El francès, belga i l'holandès han iniciat la recuperació. Britànic, irlandès i rus continuen sense presència a causa de les restriccions a la mobilitat.

El sector preveu que la recuperació econòmica serà lenta. La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme (FEHT) ha calculat que enguany s'han deixat de facturar 2.500 milions d'euros als allotjaments turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre. Segons la FEHT, el mercat nacional ha permès "aguantar la temporada", mentre que l'internacional ha seguit limitat i ha representat el 22,3% dels visitants.

La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha assenyalat que la temporada 2021 s'ha viscut de manera "desigual" entre els allotjaments turístics però també entre zones de la demarcació. En aquesta línia, Cabré ha insistit en què els càmpings i apartaments de la província han obtingut millors resultats d'ocupació en comparació als hotels, que arran de la situació sanitària han despertat més interès entre els turistes. Pel que fa a les pernoctacions totals registrades a la Costa Daurada, s'han situat en les 8.914.000 estades, mentre que a les Terres de l'Ebre n'han estat 1.008.000. A les comarques ebrenques la davallada de pernoctacions entre 2021 i 2019 ha estat menor que no pas a la Costa Daurada.

La pandèmia, més enllà de canviar el perfil del visitant a la demarcació, també ha modificat la tendència de planificació de les vacances. Segons Cabré, els visitants han esperat a "ultimíssima hora" per reservar les estades i sempre han estat condicionades al context sanitari. En aquest sentit, ha reconegut que les cancel·lacions que s'han registrat enguany han tingut a veure amb la notificació de noves restriccions o bé l'increment de casos de covid-19 relacionats amb la cinquena onada de la pandèmia. Per la seva part, les empreses turístiques han hagut d'adaptar tant els preus dels allotjaments com les polítiques de cancel·lacions per continuar sent un destí atractiu per als turistes, tant nacionals com internacionals.



Pròrroga dels ERTO i moratòria de la taxa turística

Segons els empresaris, la manca de vols xàrter ha tingut una gran incidència en l'ocupació a la Costa Daurada. En un any "normal", la meitat dels turistes són estrangers, un sector que no s'ha recuperat com estava previst aquest 2021. Mercats com el rus o l'anglès han patit una davallada superior al 90% en les pernoctacions al conjunt de Tarragona. El turisme nacional ha representat el 77,7% de les reserves que s'han fet enguany, una situació que ha permès que el sector hagi iniciat una "lenta recuperació". Per a Cabré però, els mesos de tardor i hivern seran "complicats" després del "miratge" que s'ha viscut a l'agost i per aquest motiu ha reiterat la demanda de prorrogar els ERTO i la moratòria de la taxa turística per garantir la continuïtat del conjunt del sector.

De moment, la FEHT encara no ha comptabilitzat el nombre de negocis que han patit les conseqüències més dures de la pandèmia i que han hagut de tancar de forma permanent, però ha assegurat que aquest estiu el 25% dels hotels de la demarcació no han obert, acumulant més d'un any i mig d'inactivitat.

Notícies relacionades