En moments de dificultat i crisi com l'actual, la digitalització s'ha demostrat com una eina molt útil per fer front a les limitacions de mobilitat i restriccions imposades per la pandèmia. La digitalització està trencant fronteres i canviant la manera de fer negocis. Un procés accelerat per la pandèmia mundial. Però no n'hi ha prou en llançar-se al món digital. Cal aprofitar els avantatges competitius de les plataformes digitals per buscar nous clients als mercats internacionals, sense complexes. La suma de digitalització i internacionalització és per la majoria d'empreses una fórmula gairebé segura per aconseguir el desitjat creixement.
Les probabilitats de creixement es disparen per una empresa que es digitalitza i a més a més aposta de forma decidida, amb un punt d'atreviment, pels mercats internacionals. Són algunes de les conclusions de l'estudi que acaba de publicar i liderar la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb dades de 27 estats membres de la Unió Europea i el Regne Unit.
Les empreses digitalitzades tenen un 17% més probabilitats d'obrir mercats a fora, el que genera episodis de ràpid creixement. La investigació ha analitzat què fan i quines estratègies tenen les companyies que creixen amb més rapidesa i fortalesa. "Hem comprovat que empreses amb un alt creixement sumaven a l'adopció de les tecnologies digitals la internacionalització", destaca Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial (URV).
Són empreses més competitives i que generen més ocupació, gràcies a guanyar nous clients i conquerir mercats més ràpidament tot i les dificultats d'un escenari econòmic com l'actual, marcat per les incerteses i la inestabilitat. Per ser considerada d'alt creixement, una empresa ha d'augmentar un 20% la generació de llocs de treball durant tres anys seguits. Tot un repte a l'abast de pocs negocis. Però com s'ho fan? Quina és la fórmula de l'èxit?
L'estudi ha comprovat que l'aposta per la digitalització va lligada al creixement, però a dins de l'equació el factor de la internacionalització és la clau. Dit d'una altra manera, sense sortir als mercats exteriors, l'aposta per les tecnologies digitals té uns efectes limitats. "La internacionalització és el detonant, amb la digitalització no n'hi ha prou, és un primer pas però no és suficient per aconseguir un alt creixement", destaca Teruel, investigadora del Departament d'Economia i del centre de recerca ECO-SOS de la URV.
Hi ha més dades concretes: una empresa exportadora té un 22% més de probabilitats de créixer de manera molt ràpida, segons l'estudi acabat de publicar a The Journal of Technology Transfer. Els investigadors de la URV, amb la participació del Centre Comú d'Investigació de la UE, el Banc Europeu d'Inversions i l'Escola de Negocis Wasseda, han observat i analitzat períodes de creixement accentuats de diverses empreses en el moment d'iniciar les activitats internacionals. L'objectiu, veure quin paper té la sortida als mercats estrangers en l'augment del negoci sense perdre de vista, en paral·lel, el valor de les tecnologies digitals.
Són vasos comunicants, perquè les empreses que adopten noves tecnologies digitals tenen més probabilitats de ser internacionalitzades. Justament, el departament d'Acció (Agència per la Competitivitat de l'Empresa) de la Generalitat va dedicar la darrera setmana de la internacionalització a la digitalització.
Entre les conclusions, que no tots els països ni sectors ofereixen les mateixes oportunitats a través de les tecnologies digitals. Segons un rànquing presentat per Acció recentment, entre els sectors amb més oportunitats de negocis internacionals hi ha la maquinària i bens d'equips; l'alimentació; la salut i els serveis sanitaris, lògicament empès per la crisi sanitària; les TIC i la pròpia digitalització de la indústria, que genera noves necessitats i més demanda, i la indústria farmacèutica.
Al mateix rànquing, al top 10, hi ha sectors com la química i els plàstics, amb una enorme implantació al Camp de Tarragona, i una mica més avall però també en llocs rellevants hi ha la logística de mercaderies i l'agricultura.
Hi ha tecnologies més disruptives que estan transformant la digitalització de determinats sectors. És evident però que no és una moda ni una tendència passatgera. La gran majoria d'empreses o seran digitals o no seran.