BASF i l’ICIQ lliuren els III Premis en Innovació i Emprenedoria

Els guardons reparteixen 9.000€ i tenen com a objectiu reconèixer i promoure l’excel·lència científica i el talent en l’àmbit de la química

Redacció / Tarragona

BASF i l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) han celebrat avui a la seu de l'ICIQ a Tarragona, la tercera edició dels Premis en Innovació i Emprenedoria. Aquest certamen s'ha consolidat com una plataforma clau per reconèixer els assoliments científics i tecnològics en el camp de la química a Espanya i Portugal.

La cerimònia ha comptat amb la participació d'Alícia Romero, Consellera d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, qui ha subratllat el paper fonamental del sector químic en la indústria catalana i la importància de la investigació científica com a motor del progrés econòmic i social. També hi ha participat la Dra. Eva Ortega-Paíno, Secretaria General d'Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, oferint la seva perspectiva sobre el futur de la investigació a Espanya i la rellevància de la col·laboració públicoprivada. L'esdeveniment ha comptat amb la participació de destacades figures públiques, com representants de la Generalitat i autoritats locals, a més d'actors clau d'institucions com la Universitat Rovira i Virgili, ICREA, les cambres de comerç, l'AEQT i els centres CERCA de Tarragona.

Aquesta àmplia representació ha posat de manifest el compromís col·lectiu per impulsar l'excel·lència científica i la seva aplicació pràctica. Durant la cerimònia, BASF i l'ICIQ han destacat la importància de la recerca i l'emprenedoria per abordar els grans desafiaments globals de la indústria química, reafirmant el seu suport a projectes amb un impacte positiu tant en la societat com en el medi ambient. Els premiats en aquesta edició han estat:

· Premi a la millor tesi doctoral (2.500€): Dr. Javier Corpas Pardo de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) per la seva tesi titulada "Noves rutes en la funcionalització catalítica d'alquins combinant catàlisi organometàl·lica i transferència d'energia".

· Premi a la millor patent (2.500€): Atorgat a l'equip encapçalat per Francisco Bosca Mayans de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per la seva patent "Fotocatalitzador per al tractament de fluids que contenen matèria orgànica".

· Premi d'emprenedoria (4.000€): Atorgat a Matteco Team, S.L., per desenvolupar la pròxima generació de catalitzadors i elèctrodes per a la producció d'hidrogen verd.

A més de destacar èxits individuals, BASF i l'ICIQ han ressaltat la importància de la col·laboració entre l'acadèmia, la indústria i els emprenedors. Aquesta sinergia busca fomentar un entorn de recerca que acceleri el desenvolupament científic i contribueixi a un futur més pròsper.

Carles Navarro, Director General de BASF Española, ha subratllat la rellevància d'aquestes col·laboracions, afirmant: "A BASF, creiem que la innovació és la clau per resoldre els desafiaments més urgents del nostre temps, des de la sostenibilitat fins a l'eficiència energètica. Fomentar una cultura de col·laboració entre la indústria, l'acadèmia i els emprenedors ens permet accelerar descobriments que no només fan avançar la ciència, sinó que també generen un impacte positiu en la societat. Premis com aquests són vitals per reconèixer i recolzar el talent excepcional que impulsa aquesta transformació."

El Prof. Emilio J. Palomares Gil, Director de l'ICIQ, ha expressat el seu agraïment a tots els participants, col·laboradors i especialment a BASF pel seu suport en la formació de científics i científiques, i pel seu compromís amb l'excel·lència i la innovació en aquest àmbit.

Notícies relacionades