L'Agrupació Càmpings Tarragona Ciutat, integrada pels set càmpings ubicats al terme municipal de Tarragona (Las Salinas, Platja Llarga, Las Palmeras, Torre de la Mora, Tamarit Park, Trillas Platja i Caledònia) s'ha presentat aquest matí de manera oficial en presència de l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros -acompanyat de la consellera de Turisme, Inma Rodríguez-, que ha posat en relleu el fort impacte econòmic del turisme al PIB de la ciutat i el pes específic del subsector dels càmpings.
Agustí Peyra, president de Càmpings Tarragona Ciutat, ha repassat els 60 anys d'història dels càmpings de la ciutat i ha subratllat la necessitat d'un diàleg fluid amb les institucions municipals per poder encarar els reptes que planteja la forta exigència d'un sector que en els últims anys tendeix a transformar aquests espais en resorts de luxe amb tot tipus de serveis i comoditats. "Necessitem suport per a poder renovar i estar a l'altura dels càmpings de la competència", ha subratllat. Marc Francesch, secretari de l'agrupació, ha demanat a Ballesteros la màxima col·laboració per impulsar inversions parades -uns quatre milions per any- davant la impossibilitat de desenvolupar plans parcials i obtenir llicències: "Estem davant d'una gran oportunitat i necessitem seguretat jurídica per invertir, com s'està fent en el Vèneto o al sud de França amb un mix de patrimoni històric i natural d'alta qualitat".
El sector demana a l’Ajuntament de Tarragona la màxima col·laboració per impulsar inversions parades
En un context de bona sintonia amb l'Associació provincial de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre que presideix Berta Cabré, el naixement de la nova agrupació obeeix precisament a la recerca de ponts més eficaços de relació amb les administracions més properes, donada la complexitat de la gestió d'aquests nous espais (llicències, urbanisme, accessos, neteja de platges, transport, seguretat ...) que esdevenen l'aparador de la ciutat per desenes de milers de visitants. L'alcalde Ballesteros ha recollit el guant i s'ha compromès a intensificar l'acompanyament als càmpings a la posada al dia del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUST) de la Generalitat, "excessivament dur per als negocis ubicats al litoral". "És difícil harmonitzar -ha explicat- els interessos públics i privats, però intentarem aprovar al juliol la modificació del POUM que permetrà alliberar inversions i créixer en activitat, que no en superfície".
Els càmpings reivindiquen el seu paper en la tutela del patrimoni natural, en la forta inversió en energies renovables i en l’aportació a la cultura
Peyra ha posat en valor la tutela del patrimoni natural que realitzen els càmpings de la ciutat (70 ha de massa arbòria), "que han evitat la construcció a primera línia de mar i han preservat un paisatge privilegiat", i la forta inversió en energies renovables (plaques solars, calderes de biomassa, recuperació d'aigües pluvials...) que els ha valgut l'obtenció del certificat europeu EMAS, el reglament comunitari d'ecogestió i ecoauditoria.
Càmpings Tarragona Ciutat també pretén fer visible la seva aportació a la societat tarragonina a través del suport a iniciatives culturals i socials. Des de fa cinc anys és un dels patrocinadors de Tàrraco Viva; en la present edició ha costejat l'allotjament per a unes 50 persones entre gladiadors, músics i personal vinculat a l'organització, amb prop de 200 nits en bungalows de primera categoria.
Els càmpings de Tarragona en xifres
60 anys d'experiència.
10.000 places d'allotjament (80% de Tarragona ciutat).
Un milió de nits a l'any: la meitat de les pernoctacions a la ciutat.
Conservació de 70 hectàrees de superfície arbrada.