La Conferència de la Unió per la Mediterrània (UfM)-Canal de Suez en el Transport Marítim i Logística que es va celebrar els dies 8 i 9 de maig a Ismailia - Canal de Suez, Egipte ha presentat el Port de Tarragona com a cas d'èxit a la Mediterrània.
La conferència va agrupar més de 300 participants, entre els que destaquen diversos presidents d'autoritats portuàries de la Mediterrània, representants d'organitzacions internacionals i institucions financeres i professionals experts en logística portuària de diferents països, tant del sector privat com del públic. La conferència va tenir com a gran objectiu compartir les bones pràctiques i exemples d'èxit en la promoció de la intermodalitat i connectivitat en la regió euro-mediterrània.
El president de la infraestructura tarragonina, Josep Andreu, va ser l'encarregat de presentar el cas del Port de Tarragona i la seva ferma aposta per la intermodalitat conjuntament amb els ports de Marsella i Gènova.
Segons Josep Andreu, l'aposta per la intermodalitat farà créixer el Port de Tarragona en eficiència i competitivitat
Després de la conferència inaugural feta pel primer ministre egipci, el viceministre italià de Transport, el ministre de Transport d'Egipte i el president de Puertos del Estado, va arribar el torn de les autoritats portuàries de diferents països. Andreu va fer una primera introducció sobre el sistema portuari espanyol i la seva connectivitat amb la Mediterrània. Va destacar els avantatges del futur Corredor del Mediterrani i el potencial internacional que tindran els ports espanyols connectats a aquest eix logístic.
Va destacar també el gran esforç inversor públic/privat que s'està fent en infraestructures que tenen com a finalitat la potenciació de la connectivitat mitjançant la intermodalitat i, en especial, les estacions intermodals ferroviàries i ferroportuàries desplegades per tot el territori. Per últim, va destacar la privilegiada ubicació geoestratègica dels ports del Mediterrani, pròxims a una de les principals rutes marítimes del món: Àsia - Orient Mitjà amb Europa i on el Canal de Suez juga un paper clau.
Pel que fa al tràfic amb el nord d'Àfrica, el Port de Tarragona va moure 3,6Mt durant l'any passat
Tot seguit va parlar del cas concret del Port de Tarragona, aportant les principals dades i característiques de la infraestructura tarragonina, com el moviment de mercaderies de 2017 (34Mt), les línies estratègiques de creixement i la important evolució, en els darrers anys, pel que fa a inversions per millorar la connectivitat de la infraestructura portuària.
Pel que fa al tràfic amb el nord d'Àfrica, el Port de Tarragona va moure 3,6Mt durant l'any passat, la majoria productes derivats del petroli. Andreu va destacar també un dels tràfics que més bona evolució està tenint al Port de Tarragona, el d'animals vius que, en sis anys, supera ja el milió de caps de bestiar. Els principals països amb els que s'opera en aquest tipus de tràfic són Turquia, Líbia, Líban, Algèria i el mateix Egipte.
Per últim, Josep Andreu va parlar també de la forta aposta del Port de Tarragona per la intermodalitat i de les característiques i avantatges de la nova terminal intermodal de 'La Boella', que compta amb ample mixt (UIC i ibèric) en les seves quatre vies i pot acollir trens de fins a 750m. Els serveis d'aquesta terminal ferroportuària facilitaran que qualsevol contenidor o càrrega general ubicada al Port de Tarragona pugui arribar a qualsevol port del món, i a la inversa, per a la seva posterior distribució al client final. Per a Andreu, l'aposta per la intermodalitat farà créixer el Port de Tarragona en eficiència i competitivitat.