Els advocats catalans reclamaran al govern espanyol que impulsi la llei orgànica del dret de defensa al IV Congrés de l'Advocacia Catalana que se celebrarà a Tarragona els propers 27 i 28 de setembre, amb la participació d’entre 300 i 500 professionals del dret. Segons ha explicat aquest dimecres el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Julio Naveira, amb aquesta llei orgànica -una vella aspiració dels professionals del dret- volen garantir que els ciutadans tinguin "un judici just" i que els professionals de l'advocacia puguin treballar amb neutralitat i independència davant "els judicis paral·lels afavorits per les xarxes i els mitjans". El congrés, organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Tarragona, servirà també per actualitzar la normativa professional del sector.
El president del Consell ha demanat a l'executiu espanyol que impulsi la tramitació de l'avantprojecte de llei orgànica del dret de defensa, engegat per l'advocacia institucional. "Quan des de l'advocacia institucional demanem la regulació d'aquest dret, en realitat estem defensant que el ciutadà tingui un judici just", ha argumentat. En aquest sentit, les aportacions dels participants al congrés -se n'esperen més de 400- s'incorporaran a la llei orgànica que es vol impulsar.
Segons Naveira, la defensa dels ciutadans "només estarà garantida si els advocats exerceixen de forma responsable, lliure, sense pressions ni ingerències" i si hi ha un accés igualitari a la justícia. "Qualsevol atac o intromissió a l'exercici de la professió és totalment inadmissible i ha de ser protegit pel legislador", ha insistit en roda de premsa a Tarragona.
Una entrevista als advocats Jordi Pina i Cristóbal Martell, que tindrà lloc dijous 27 de setembre sota el títol 'Mas Media: Veredicte anticipat?', encetarà el debat sobre com afecta al dret de defensa la pressió social i mediàtica, i sobre la influència de les noves eines de comunicació a l'hora d'establir judicis paral·lels.
El divendres 28 de setembre es posarà sobre la taula la nova proposta de normativa de l'Advocacia Catalana elaborada a partir de les aportacions dels col·legis i dels professionals del sector. Un cop sotmesa a debat, la nova normativa serà aprovada, si s'escau, pel plenari del Consell -format pels degans dels catorze col·legis d'advocats de Catalunya- i és farà arribar a les administracions competents.
El degà del Col·legi d'Advocats de Tarragona, Manel Albiac, ha animat a tots els professionals de l'advocacia a participar en aquest congrés. A més, ha explicat que han posat a l'abast de tots els col·legiats un formulari web perquè facin arribar les aportacions en relació a la nova normativa de l'Advocacia Catalana, que ha de substituir la que es manté vigent des del 2008.