Què tenen en comú marques com Carolina Herrera, Loewe, Chanel, Munich, Moet Chandon, Hennessy o Mercedes? Que tots utilitzen cordons i cintes fabricades a la Selva del Camp per al seu packaging de luxe. LIASA, La Industrial Algodonera, fa 100 anys i afronta el futur potenciant l'estratègia que els ha permès arribar al centenari amb una salut excel·lent: desenvolupar solucions tècniques a les necessitats dels seus clients. El millor cordó de seguretat contra la competència low cost dels productors asiàtics.
"El nostre secret és estar molt a prop del client, per conèixer les seves inquietuds i necessitats i donar-los una resposta gràcies a la innovació i el know how que hem acumulat en la nostra història ja centenària", revela Jaime Cabré, director general de l'empresa. LIASA fabrica cordons, cintes i fil de polipropilè i té clar que "el nostre punt fort és fer productes molt especialitzats buscant la solució que millor encaixi en cada cas, amb infinitud de variables pel que fa a materials, mides, colors i acabats: fabriquem exactament allò que el client necessita, és el nostre valor afegit, i el que permet que moltes marques del segment premium apostin per nosaltres en lloc de per altres fabricants que fan un producte més estàndard", argumenta Cabré.
Un altre dels secrets de l'èxit de LIASA és la capacitat de captar nous clients. "Un cop hem desenvolupat un producte a partir de la relació amb un client busquem altres empreses del sector als que pugui beneficiar", relata Cabré, que té clar que "hem de monitoritzar totes les activitats a les que puguem fer propostes que millorin els seus productes". Una estratègia en la que el marketing digital és fonamental per "contactar amb els clients potencials gràcies al posicionament 2.0 i establir relacions que poden fructificar en bons acords".
A MIDA. Les solucions personalitzades de LIASA són el seu millor argument per fer front a la competència low cost
Diverses xifres avalen aquesta aposta per la proactivitat: els anys 80 una commoditie com els cordons de sabata representaven el 90% de les seves vendes, un producte que actualment és el 2% de la facturació. "Esstem immersos en un procés de diversificació on els productes de més valor afegit són prioritaris", apunta Cabré, que revela que "creem dos productes nous a la setmana". Si fem un cop d'ull al seu portfoli, el seu mix de clients per sectors es reparteix entre el packaging (al voltant dels 40%), les gomes elàstiques per a carpetes, els cordons per a ambientadors, les lones de cobriment de cultius per a l'agricultura, cordons per a calçat esportiu o cordons elàstics per gandules de platja, entre d'altres. El grup (format per LIASA i CINPASA) creixerà un 7% aquest any arribant a una facturació d'uns 6,5 milions d'euros, la meitat fora de l'Estat (sobretot a l'UE, però amb presència als 5 continents).
En els propers mesos, LIASA s'endinsarà en el sector de la moda, arribant al consumidor final via E-commerce amb una marca pròpia: Cord-on. "Es tracta d'una col·lecció de cordons de disseny, personalitzats, que buscaran ser un complement que pugui combinar amb una corbata, un cinturó, uns bessons, una polsera, un clauer... És un repte que ens fa molta il·lusió", confessa Cabré.
Perfil propi
Jaime, Blanca i Eduard Cabré, juntament amb el pare dels tres, Francesc, representen la tercera i la quarta generació de LIASA, una fita a la que només arriben el 2,6% de les empreses familiars. Jaime, llicenciat en ADE amb especialització en Màrqueting i amb un Bachelor a Oxford que treballava a una multinacional, va tornar a casa fa quinze anys i n'és l'actual director general. Ell ha liderat el canvi cultural que representa "orientar-nos molt més als clients i al mercat". Un procés en el que hem hagut de "triar les persones que encaixen en una era en la que s'ha de tenir una visió més professionalitzada, més global i sempre molt a prop del client".