La Denominació d'Origen Protegida Siurana celebra aquest 2019 els 40 anys del primer reglament del Consell Regulador (CR), publicat el 13 de desembre de 1979 al BOE, tot i que el 1977 ja s'havia creat el CR sota l'empara i l'impuls de la Delegació d'Agricultura de Tarragona per ordre ministerial. En aquest temps, la DOP Siurana ha guanyat volum i valor afegit i ha demostrat el seu lideratge en la qualitat i en l'ecologia, a nivell estatal i regional.
De fet, la DOP Siurana ha estat la primera de l'Estat espanyol a comercialitzar oli d'oliva verge extra (oove) qualificat al 2012 i la primera denominació d'origen protegida d'olis catalana a certificar en ecològic. Va ser la Cooperativa d'Ulldemolins l'any 1995 i actualment ja hi ha 5 entitats amb producció ecològica.
El primer dels actes de commemoració del 40è aniversari de la DOP Siurana ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda a l'Estació Enològica de Reus i ha comptat amb la participació de la consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.
La celebració ha consistit en la replantada d'una olivera centenària als jardins de l'edifici modernista, seu del CR de la DOP, a càrrec de l'actual president, Antoni Galceran, i una representació de productors d'oove: Aleix Barriach (Cooperativa de Castellvell del Camp), Maria Llevat (Olis Solé SL), Josep Maria Serrat (Cooperativa de Riudecanyes), Arnau Raventós Freixas (Agrícola de Bràfim), Josep Lluís Cases Bordó (Cooperativa Riudoms), i Josep Salvadó Ferré (Cooperativa Agrícola de Cambrils).
La DOP ha celebrat amb aquest acte el viatge intens i fructífer que han fet possible desenes de pageses i pagesos en els últims 40 anys. La DOP ha volgut evidenciar també la importància històrica del cultiu de l'olivera a l'arc mediterrani (juntament amb la vinya i el blat) i seguir fent pedagogia de la necessitat de consumir oli d'oliva verge extra i en particular DOP Siurana, una denominació d'origen protegida empeltada al territori, garantia d'origen, qualitat i salut.
La DOP ha celebrat amb aquest acte el viatge intens i fructífer que han fet possible desenes de pageses i pagesos en els últims 40 anys
El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha assenyalat que l'actual CR és "hereu d'un treball incansable de moltes pageses i pagesos i de diferents membres del consell regulador que s'han deixat la pell i la paraula perquè avui siguem on som". En el seu parlament, ha destacat que "podem presumir de tenir un oli d'oliva VE de gran qualitat, reconegut i prestigiat, consumit i exportat, però som ambiciosos en el sentit més positiu de la paraula i pensem que mai és suficient i volem fer-ho encara millor i anar més enllà. I ho farem en els propers anys".
Antoni Galceran ha remarcat que cal que tothom "sigui ambaixador de l'oove DOP Siurana, que tingui Consell Regulador de la DOP Siurana, orgull de l'aliment que produïm, especialment les i els qui viuen al territori. Volem empeltar en els més petits el convenciment que l'oove és salut per això fem tallers a les escoles; volem contagiar als professionals la necessitat que l'oove ompli les cuines i els restaurants, per això fem una tasca pedagògica constant que a poc a poc va donant resultats".
Per la seva banda, la consellera d'Agricultura ha assenyalat que "quan hi ha un equilibri entre l'art i la muntanya, neix la DOP Siurana". Teresa Jordà ha donat l'enhorabona a tots els pagesos i especialment a les dones que els han acompanyat al llarg dels 40 anys d'història en posicions menys visibles tot i que en alguns casos també han liderat els projectes agroalimentaris.
La consellera d'Agricultura ha destacat que "l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana és l'essència d'un territori amb història i tradició, fruit de la qualitat i amb un sabor indiscutible de salut". Durant la seva intervenció, ha reivindicat que "no hi ha aliments sense pagesos, ni paisatge sense agricultors ni ramaders". En aquest sentit ha remarcat que l'oli d'oliva VE, com tots els altres productes agroalimentaris de qualitat del país, és l'enllaç entre productors i ciutadans i ha animat els assistents "a enamorar, a seduir i a explicar que, al darrere d'un bon oli d'oliva verge extra, hi ha un pagès".