Els establiments turístics de la demarcació de Tarragona han invertit 107 milions d'euros aquesta temporada per renovar les instal·lacions. La gran majoria són establiments de la Costa Daurada, tant allotjaments de grans cadenes com empreses familiars. D'aquests 107 milions, 93 fan referència a hotels, 11 a càmpings i 3 milions d'euros a apartaments turístics, segons la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). El seu president, Eduard Farriol, ha criticat el paper d'alguns ajuntaments que “no inverteixen prou en infraestructures” i ha avançat que esperen un volum d'ocupació similar al del 2018.
Farriol ha detallat que en els darrers quatre anys el volum d'inversió al sector ha estat de 400 milions d'euros i s'ha mostrat convençut que en els propers anys seguirà augmentant. Tal com ha destacat la FEHT, en els darrers anys la majoria d'hotels de la demarcació han fet reformes integrals per pujar la categoria de 3 a 4 estrelles, molts càmpings tradicionals s'han convertit en resorts i els apartaments s'han modernitzat per allotjar famílies i grups esportius.
Una de les principals raons per les quals els establiments fan les inversions és "perquè els clients ho demanen", tal com ha expressat Anton Nolla, director i propietari del càmping La Llosa de Cambrils (Baix Camp). En el seu cas han reformat les dues piscines i la zona de bany, que s'uneixen a les millores als lavabos de la temporada passada. Per l'any que ve, Nolla ja preveu arranjar alguns bungalows.
En els darrers quatre anys el volum d'inversió al sector turístic ha estat de 400 milions d'euros
Els hotels són els que més han invertit a la demarcació, amb 93 milions d'euros. A Salou (Tarragonès) la cadena Best disposa de 13 establiments, entre ells l'hotel Best Negresco, que en els darrers sis mesos ha patit una reforma quasi integral. Han remodelat les 405 habitacions dels dos edificis, els dos restaurants, la zona de piscines, han fet un nou bar, una sala infantil i un espai per als adolescents. "Avui ja tenim un 99% d'ocupació", ha expressat la directora, Almudena Valverde. És la segona gran inversió que han realitzat des que la cadena va comprar l'establiment el 2008.
Un altre exemple són els apartaments Pins Platja, també de Cambrils. La seva gerent, Cristina Berengué, ha posat en valor el fet que en el global de la demarcació, aquest tipus d'allotjaments turístics ha passat d'invertir 1,5 milions d'euros l'any passat, a 3,5 enguany, tot i una reducció de visitants. Berengué ha assenyalat que el 60% dels clients són de l'Estat, mentre que la resta principalment són irlandesos, britànics i francesos. Tot i que en termes generals els apartaments reben menys turistes que altres tipus d'allotjaments, la gerent de Pins Platja s'ha mostrat convençuda que "hi ha tipologies de clients per tothom". "Per nosaltres és important que hi hagi una cuina i una zona comuna per poder-hi estar tota la família", ha valorat.
Crítiques als ajuntaments de la zona
El sector turístic espera un bon estiu, similar al de l'any passat, però creuen que no s'arribarà als nivells "extraordinaris" del 2017, segons han apuntat des de la FEHT. Pel què fa a l'impacte de la situació política al Regne Unit, amb un possible Brèxit, Eduard Farriol ha apuntat que caldrà veure què passa. "Pot ser que hi hagi una devaluació de la moneda i ens afecti. Però aquí ja teníem turistes britànics abans que el Regne Unit entrés a la Unió Europea", ha recordat.
Farriol ha estat especialment crític amb els ajuntaments de la Costa Daurada, als quals ha acusat de no invertir prou en tenir els carrers de les ciutats "arreglats, nets, dignes i amb les instal·lacions al dia". "Cal invertir cada any. Ara ho han fet perquè hi ha hagut eleccions però l'any que ve ens n'oblidarem tots. Els hauríem d'enganyar -als polítics- perquè cada any hi haguessin eleccions, perquè és l'única manera que inverteixin", ha ironitzat. Especialment ha assenyalat el consistori de Salou, i en canvi ha defensat l'estat dels carrers de La Pineda, que pertany a Vila-seca (Tarragonès).
Farriol critica els ajuntaments de la Costa Daurada, als quals acusa de no invertir prou en la via pública i en infraestructures
Un altre aspecte pel qual ha carregat contra l'administració ha estat per l'increment de pisos turístics il·legals. Una problemàtica que afecta directament el sector. "Hi ha un passotisme total", ha carregat i ha acusat els polítics de no adonar-se "del problema que creen en no afrontar el tema". Tot i que ha reconegut que no tenen xifres exactes del nombre d'apartaments il·legals que hi ha, ha afirmat que cada any n'hi ha més, i que afecten l'economia de les zones turístiques i de les grans ciutats. A més ha exposat que "aquests apartaments no tenen la gent donada d'alta" a la seguretat social, en referència als treballadors, i que "no paguen impostos". "Demanem que es comencin a prendre seriosament el tema d'una vegada", ha etzibat, en referència a les administracions locals però també a la Generalitat i a l'Estat.
Finalment, en relació al tipus de turisme, el president de la FEHT ha destacat que a la demarcació s'aposta per "tot tipus de turisme". "Sobretot el familiar, però últimament també l'esportiu, el sènior, el de congressos... tot tipus de turisme que sigui cívic. No fem aquestes reformes als establiments per a uns turistes que no siguin cívics", ha remarcat.