El Ministeri de Foment instal·larà una mitjanera i noves senyalitzacions a la polèmica rotonda d'entrada a Torredembarra (Tarragonès) en la qual hi conflueixen l'accés a l'AP-7, l'N-340 i la T-214. Aquest divendres alcaldes de deu municipis de la zona s'han reunit amb el subdelegat del Govern a Tarragona i representants de Foment per buscar solucions a l'elevat nombre de camions que passen per la zona i a les crítiques dels veïns, que s'han de desviar 2,2 quilòmetres per accedir a Torredembarra.
D'entrada es descarta retirar les barreres que es van col·locar fa un any i una de les opcions que ha agafat força, i que també havia estat proposada pels representants dels transportistes, és que els camions puguin entrar a l'AP-7 des de Vila-seca o Tarragona i que el tram fins a Torredembarra els surti de franc, sense necessitat de passar pel peatge torrenc. Això evitaria que entrin a l'autopista des de Torredembarra i disminuiria el trànsit de la rotonda. Per concretar-ho caldrà que el nou govern espanyol negociï amb la concessionari de l'autopista, Abertis, amb la qual cosa la solució no podria arribar fins d'aquí uns mesos.
Fa un any l'Estat va instal·lar unes barreres de formigó al mig de la rotonda per desviar els vehicles i evitar embussos, coincidint amb l'entrada en vigor de la prohibició dels camions per seguir circulant per l'N-340 i obligant-los a entrar a l'autopista. Això va despertar les crítiques dels municipis veïns, que per accedir a Torredembarra han de fer un recorregut suplementari de 2,2 quilòmetres. En les darreres setmanes diferents plataformes veïnals s'han organitzat i han fet talls a la rotonda. Demanen solucions, principalment que es treguin les barreres estil New Jersey i es torni a la situació anterior.
L'opció més consensuada és que els camions puguin entrar a l'AP-7 des de Tarragona o Vila-seca tenint el tram gratuït fins a Torredembarra
Foment però, ho ha rebutjat adduint que el remei seria pitjor que el problema, ja que "Carreteres diu les cues que es formarien venint de Tarragona pels camions que s'incorporen obligatòriament serien molt més llargues" que les que hi havia fa un any perquè ara hi passen més camions, segons ha explicat l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, en sortir de la reunió.
En la trobada hi han participat els alcaldes de Creixell, la Riera de Gaià, Salomó, Altafulla, Torredembarra, Roda de Berà, Vespella de Gaià, El Catllar, la Pobla de Montornès i la Nou de Gaià. També hi ha estat present el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; el cap de la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment a Tarragona, i representants de la Plataforma Reobrint Rotonda Baix Gaià. Des de l'entitat ja han manifestat que seguiran amb els talls que efectuen els divendres de sis a set de la tarda fins que no es retirin les barreres de formigó.
Mitjanera i gratuïtat pels camioners
Per tal de millorar la seguretat de la rotonda, des de Foment s'instal·larà una mitjanera per tal d'evitar canvis de carril que puguin causar un accident. També es canviarà la senyalització de la zona, que encara està marcada com a rotonda quan en realitat ja no ho és. Així ho ha avançat el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté. Una inversió que es farà "immediatament", ha concretat.
A més llarg termini i per solucionar els problemes actuals, l'opció que sembla satisfer més les parts és que els camions puguin entrar a l'AP-7 des de Tarragona o Vila-seca tenint el tram gratuït fins a Torredembarra. Ara han d'entrar obligatòriament a l'autopista a Torredembarra perquè tenen prohibit seguir per l'N-340 en direcció Barcelona i no hi entren abans per estalviar-se diners.
La pròxima prolongació de l'A-7 des d'Altafulla fins la Pobla de Montornès seria una altra solució
Si aquesta mesura es concretés, aleshores s'obriria la porta a retirar les barreres de la rotonda, ja que el trànsit seria més fluït. De tota manera, perquè això es concreti caldrà que el nou govern espanyol negociï amb la concessionària de l'autopista, Abertis. Tot plegat s'allargaria uns mesos, en cas que s'acabés tirant endavant. Cal recordar també que, si no hi ha canvis, la concessió d'aquest tram s'acaba l'any 2021, amb la qual cosa l'autopista es preveu que passi a ser gratuïta per tothom.
Els alcaldes també han plantejat que les barreres només estiguin col·locades en dies festius i que els dies feiners es retirin. La proposta no ha estat massa ben rebuda per Foment, ja que implicaria canvis constants en la manera de circular a la zona, a més de l'esforç de moure els blocs de formigó sovint. De tota manera Sabaté s'ha compromès a estudiar-ho.
L'altra alternativa, més a llarg termini, és la prolongació de l'A-7 des d'Altafulla fins la Pobla de Montornès. Un tram d'uns vuit quilòmetres que requeriria una inversió inicial de 58,7 milions d'euros i que està en fase de redacció. En el seu pas per Torredembarra es faria un enllaç que permetria un accés més ràpid i directe amb l'autopista.