La clínica de Domingo Veterinaris de Riudoms és el primer centre de la demarcació de Tarragona que ofereix fisioteràpia i rehabilitació d'animals de companyia amb l'ús d'una cinta de córrer submergida en aigua, una tècnica estesa a Europa, però molt poc tractada a Catalunya. Va posar en marxa aquest servei el passat mes de novembre.
"Nosaltres només tocàvem la traumatologia i quan ens trobàvem amb un problema de fisioteràpia havíem de derivar el cas a Barcelona; a partir d'aquí vam decidir equipar les instal·lacions amb circuits exteriors de rampes i escales, i amb la singularitat de la cinta subaquàtica que, per dimensions, disposen molt pocs centres. Vam veure mancança a Tarragona, era una finestra d'oportunitat", explica Dídac Domingo, propietari d'aquesta clínica oberta des de febrer del 2012.
Per poder donar aquest servei, va haver d'ampliar les seves instal·lacions amb dos contenidors de 60 metres quadrats i una inversió de prop de 100.000 euros. "Tenim el problema que el sòl és rústic, així que vam haver de demanar un permís provisional perquè estem en un projecte d'ampliació de la clínica. La idea, per tant, era tindre una estructura que poguéssim bellugar i ajuntar després, quan fem l'ampliació definitiva", diu Domingo. També ha incorporat una veterinària especialitzada en fisioteràpia per atendre les necessitats d'aquestes mascotes.
Ha ampliat les seves instal·lacions amb dos contenidors de 60 metres quadrats
Aquesta hidroteràpia serveix per tractar lesions, artrosi i fins i tot obesitat, intentant suplir l'ús abusiu de fàrmacs. Els animals caminen sobre la cinta, muntada dins d'un tanc, que s'omple amb aigua climatitzada. "Entren desconfiats, però noten les millores des de la primera sessió i els gossos s'ho passen molt bé", comenta Mireia Sanz, una dels cinc veterinaris del centre (inclòs Dídac Domingo), on, a més, treballen tres auxiliars.
Per tractar un problema de mobilitat, sigui traumatològic, neurològic o per una lesió a causa de l'esforç, es fan sessions de rehabilitació, que inclouen un treball d'exercicis a l'exterior i després una caminada aquàtica dins del tanc, que respon al nom específic d''aquatred', dissenyat específicament per al sector de la fisioteràpia canina. Equipat amb una armilla, el gos entra dins la petita piscina. Té capacitat per a 900 litres, però només s'omple fins a cert nivell, just cobrir les molèsties de l'animal. No es tracta que nedi. L'objectiu és reeducar-lo a caminar, aprofitant l'alliberament de pes que aporta l'aigua. També emprenen altres eines, com el làser, la magnetoteràpia, l'electroestimulació o els ultrasons.
El centre vol convertir-se en un referent per altres veterinaris de la zona
La clínica riudomenca, que factura uns 400.000 euros a l'any, vol convertir-se amb aquest nou servei en un referent per a altres veterinaris de la zona, que els puguin derivar casos que els arribin a ells. En les primeres setmanes ja està funcionant molt bé. "La fisioteràpia i la rehabilitació emprada en humans és un concepte habitual, però en el terreny veterinari ha trigat una mica en arribar", sostenen Domingo.i Sanz. I afegeixen: «A Tarragona trobem molts gossos de caça i que treballen al camp. També s'estan imposant molt les pràctiques esportives fetes amb gossos. Per tant, aquest servei, que està tenint molt bona acollida, era necessari, hi havia un buit».
PERFIL PROPI
El riudomenc Dídac Domingo és llicenciat en veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va acabar els seus estudis el 2007, però des de petit ja tenia molt clar que volia dedicar-se a aquesta professió. De fet, quan anava a l'institut ja li va passar pel cap muntar la cínica on està, als afores del municipi. Quan va arribar el moment, va demanar un crèdit al banc i amb l'ajuda dels seus pares va treure va posar en marxa el centre. "No sóc un referent com a empresari, doncs, a la fi, fem les coses perquè creiem i volem aportar alguna cosa sense pensar en si els números surten", afirma Domingo.