Des de l'Hospitalet de l'Infant, Hawofruits, empresa dedicada a la fruita i verdura ecològica, mira amb creixent interès el mercat domèstic després d'haver-se fet gran gràcies exclusivament a l'exportació. El camí invers del que fan la majoria d'empreses que es llancen a exportar quan tenen èxit a prop de casa. Van arrencar el 2004 i dos anys més tard identificaven la seva gran oportunitat amb els productes Bio o ecològics, amb una gran demanda a Europa però en aquell moment encara molt baixa al mercat espanyol. Des de fa dos anys, però el creixement de la demanda d'aquests productes ha fet que un 15% de la seva facturació ja sigui a l'Estat espanyol, un percentatge que preveuen que s'incrementi en els propers anys i que és un dels pals de paller dels seus plans de creixement.
"Quan les grans superfícies espanyoles van entrar amb força en el camp dels productes ecològics, nosaltres estàvem preparats", explica Eduard Borràs, fundador i màxim responsable de l'empresa. "Portàvem 10 anys d'avantatge i a països molt exigents, això t'educa i et prepara, i t'avala davant de nous mercats", diu. Aquesta experiència prèvia va ser fonamental per satisfer les exigències de les principals cadenes de distribució alimentària espanyoles, amb qui la demanda no para de créixer.
AL RITME ADEQUAT. Després de créixer sostingudament, preveuen superar el 30% gràcies a la innovació i al mercat espanyol
El seu creixement ha estat constant en els últims anys, a un ritme estable d'entre el 20 i el 25% en els últims anys. El ritme, però, es podria accelerar en els propers anys gràcies precisament al mercat domèstic. La previsió és arribar a superar el 30%, sempre sense "arriscar-nos a morir d'èxit, hem de continuar oferint les màximes garanties als nostres clients: de qualitat dels productes i del timing de lliurament". "Tenim una estructura que ha demostrat una bona capacitat -explica Borràs-, però no podem forçar i fer-la trontollar: el producte ecològic és de molta qualitat, però costa de produir, el seu secret és aquest, no industrialitzar-lo".
AUTOEXIGÈNCIA. La qualitat dels productes i el timing en l'entrega, senyes d'identitat que volen mantenir
La seva estratègia és mantenir una bona diversificació: "Treballar amb clients múltiples, amb volums que sempre puguem assumir". Borràs fa incidència en que un dels secrets del seu èxit és ser "una empresa independent, que treballa amb recursos financers propis dins d'un mercat que és bastant regular en preus i demanda". Hawofruits compta amb una estructura d'una seixantena de treballadors a la seva nau de L'Hospitalet de l'Infant i una xarxa que pot arribar als 2.000 si sumem els seus proveïdors, que estan molt repartits per diversos punts de l'Estat, el nord d'Àfrica i Llatinoamèrica. "La mateixa diversificació que tenim en clients la reproduïm en l'origen del producte: busquem un estàndard de qualitat, que és la clau perquè ens valorin, i som molt exigents". Borràs recorda que "vam començar amb albergínies, pebrots, tomàquets d'Almeria, vam anar ampliant als cítrics, l'enciam i hem anat ampliant el catàleg a mesura que identificàvem la demanda i ens consolidàvem com a empresa". Actualment comercialitzen uns 180 productes sota dues marques, Hawofruits i Ecoverd a països com Suïssa, Alemanya, França, Irlanda, Noruega, Polònia, Àustria, Portugal i... Espanya.
VENDA DIRECTA. Una botiga al la seva seu a L'Hospitalet explora les possibilitats de la relació directa amb els consumidors
El creixement de Hawofruits va a cavall de la seva experiència i de la seva bona gestió, però també de l'extensió de la tendència de la societat a exigir cada cop més aliments ecològics. Eduard recorda que "aquesta cultura ja existia els anys 80, però s'ha desenvolupat molt en els últims anys" i n'explica les dificultats: "Cerfificar els producte és costós i car, però són les regles del joc". "La producció és difícil, els estàndards europeus són molt exigents., tens l'amenaça de les plagues... Has de saber molt on et poses i avaluar la rendibilitat. I tenir clar que el producte ha de ser perfecte, perquè ha en joc la confiança: si una fruita o verdura no és excel·lent, millor llançar-ho". De tota manera, empresarialment val la pena quan "les coses es fan bé". "És un mercat de creixement, totes les empreses han crescut un 15-20%, per cent fins i tot durant la crisi", explica. I res fa pensar que l'escenari canviï amb uns consumidors cada cop més preocupats per la salut i més consicents de fins a quin punt l'alimentació hi juga un paper fonamental.
Perfil propi
Eduard Borràs era un pagès de Mont-roig del Camp enamorat de la qualitat de les seves verdures. El 2004, dos factors van permetre-li fer el salt mortal que l'ha acabat convertit en Hawofruits, un gegant de l'exportació de verdures i fruites ecològiques. El primer, que la seva dona era suïssa. I el segon, que al seu país d'origen hi havia una demanda insatisfeta de verdures per les gelades que va haver-hi a bona part d'Europa. La cosa va anar tan bé que "en una mica més de 10 anys hem passat de servir 8 palets a la setmana a cent al dia gairebé tots els dies de l'any", recorda amb una mica de vertigen, una sensació que neutralitza el sòlid recorregut de la seva empresa.