L'espai públic és per ara la principal via de negoci d'una part de bars i restaurants, juntament amb el repartiment a domicili. Amb només un terç de les taules a fora al carrer i l'amenaça de sancions si no es respecten les distàncies de seguretat, els negocis intenten fer caixa i començar a generar ingressos. El sector critica la incertesa i la falta d'ajuts públics, i alerta de les dificultats per tirar en el context actual.
Vuit setmanes després de la declaració de l'Estat d'Alarma, bars, restaurants i cafeteries han pogut respirar una mica amb l'obertura de les terrasses. La demanda ha estat alta, per sobre de les expectatives del sector. "Hi ha moltes ganes, ens trobem amb gent que no troba taula i per no esperar-se s'emporta el menjar. La normativa és la que és i no podem oferir més de les taules que tenim", explica Rosa Rueda, al capdavant del Roslena de la plaça Mercadal. Amb només el 30% de la capacitat de les terrasses, segons la normativa de la primera fase del confinament, el negocis fan mans i mànigues per respondre a la demanda i fer que els negocis siguin rendibles. "Estem en un moment crític. Vivim de la cultura mediterrània, ens agrada viure al carrer, terrasses i restaurants vivim d'això", reivindica Rafa Olivier (Raffa Gelatti).
Si el desconfinament segueix pel bon camí, sense rebrots, i es pot passar a la segona fase (25 de maig), bars i restaurants ja es podran plantejar obrir portes a l'interior dels locals. No hi ha res segur, però es dona per fet que l'aforament estarà limitat a un terç de la capacitat total. Fins la fase 3 (juny) no es podrà consumir a la barra (separació d'1,5 metres entre clients) i fins la fase 4, la darrera del desconfinament, la capacitat no podrà passar del 50%. "No es pot sobreviure amb la meitat dels ingressos, perquè als caps de setmana no podrem omplir i entre setmana no arribarem", explica el restaurador Xavier Martí, de Cambrils (Casa Macarrilla). Les mampares, que es van posar sobre la taula com un globus sonda, no agraden al sector. "No veig el meu restaurant amb mampares, prefereixo estar més temps tancat i poder obrir sense mampares", explica Joan Bosch (Can Bosch). Uns hàndicaps als que s'afegeixen la davallada del sector turístic: "No val posposar els pagaments amb crèdits, això no són ajudes, farem la pilota més gran en una temporada d'estiu que estem perdent", alerta Francesc Pintado, president de l'Associació d'Empresaris d'Hosteleria de Tarragona