L'empresa Castell d'Or acaba d'instal·lar-se a la província de Tarragona. L'empresa formada per 13 cellers cooperatius ha traslladat la seva seu des de Vilafranca del Penedès (Barcelona), on s'havia ubicat des de la seva creació el 2006, a Vila-rodona (Tarragona), al costat de la principal planta productora del grup. El nou edifici té 9.500 m² i compta amb dues plantes subterrànies amb una capacitat per a 10,5 milions d'ampolles i 1.053 palets, així com un magatzem logístic de 1.840 m2. La inversió que s'ha realitzat en les noves instal·lacions va ser de 5,5 M€. Una ferma aposta que arriba en mig d'una complexa situació pel sector vinícola.
A l'espera de poder realitzar una inauguració, el Grup té la determinació de poder aportar el seu valor al territori. L'actual gerent del grup, Jordi Amell, explica que "esperem aportar un impacte positiu al municipi de Vila-rodona i de retruc, a tota la província de Tarragona, consolidant-nos com l'empresa de referència en el sector vitivinícola i aportant valor al territori. De fet, el darrer any i mig, i malgrat la situació que ens toca viure, hem pogut incorporar una vintena de persones a l'equip", explica Amell.
Castell d'Or és una empresa poc coneguda al territori perquè l'exportació a països estrangers ha estat, des de la seva creació, el gruix de la seva producció. El grup actualment està present a 38 països de tot Europa, Àsia i Amèrica i té una forta capacitat d'exportació als Estats Units, el Canadà, el Japó, el Brasil, Mèxic i Rússia. Aquesta diversificació ha ajudat a sostenir el descens de vendes donat que "molts països on venem no han patit tan greument la situació com la que estem vivint aquí", explica Amell.
Castell d'Or exporta actualment el 90% de la seva producció. Aquesta estratègia els ha portat ha situar-se entre els cinc productors més importants de cava de l'Estat espanyol amb un volum al voltant dels 7,8 M d'ampolles comercialitzades en 2019. Jordi Amell, explica que amb el trasllat de les oficines "volem incrementar l'eficiència de Castell d'Or, estant al costat de la principal planta productora podrem unificar processos, crear sinergies i potenciar la comunicació del grup".
Formada per 13 cellers cooperatius, amb el trasllat busquen millorar l'eficiència dels processos interns
Entre els objectius estratègics del grup està la de consolidar el creixement exponencial que han tingut fins ara i recuperar-se de les pèrdues que hi ha hagut degut a la pandèmia de la Covid-19. A més d'aquest canvi, Castell d'Or vol entrar al mercat nacional a través del Canal Horeca i oferint els seus productes en diferents superfícies comercials. Amell considera que "tenim un producte d'una qualitat acreditada, aquest mes de setembre hem estat reconeguts amb vuit medalles al Concurs Mundial de Brussel·les destacant en les propostes vitivinícoles del cava i volem que no només ens coneguin en mercats internacionals, a casa nostra també volem ser-hi presents i competitius".
Castell d'Or està format per 13 cellers cooperatius distribuïts per la província de Tarragona i Barcelona. El cooperativisme és un dels valors principals del grup juntament amb la idea de fer valdre la feina dels agricultors. "L'agricultura és un bé a protegir i una professió de futur que pot evolucionar i adaptar-se a l'època que vivim sense renunciar als seus orígens", descriu. Castell d'Or té com a objectiu revalorar la feina que fan els agricultors i ajuda a implementar les millores tecnològiques".
"Som un motor d'ocupació en un entorn rural"
Entrevista a Adrià Rabadà, president de Castell d'Or
Què suposa el trasllat de Castell d'Or a Vila-rodona?
És un moment molt esperat i important, ens permetrà sumar esforços i sinergies amb la principal planta productora del grup, Vila-rodona. Podrem unificar processos de producció i millorar alguns aspectes organitzatius, també millorar molts aspectes productius i econòmics. El nou edifici d'oficines també ens aportarà una imatge, capacitat de treball i d'atendre als clients totalment diferents i s'ajusta a l'empresa amb que ens hem convertit. També esperem aportar valor al territori, la majoria de gent que hi treballa és gent del poble. Hem pogut incorporar una vintena de persones en els darrers mesos, el que ens converteix en motor d'ocupació en un entorn rural. N'estem orgullosos.
Recentment s'ha acabat la verema. Quina valoració en fa?
Cada verema és diferent, però tan especial com aquesta no l'havíem viscut. La Covid-19 ha afectat als cellers i al treball a la vinya. Als cellers hem hagut d'establir protocols i modificar una mica la nostra manera de treballar. També ha afectat les vendes com a sector. Per altra banda, a les vinyes, el fong del míldiu que ha atacat les plantes, ha generat un cicle de cultiu molt complicat per tirar-lo endavant. Ho hem lluitat tant com hem pogut. Gràcies a la professionalització, la mecanització i modernització de la verema ho hem pogut lluitar al màxim. Especialment ho han patit els agricultors, sobretot els que fan producció ecològica, un 35% dels nostres associats. Aquests fets han donat com a resultat, una verema més disminuïda. Tot i així, la qualitat del producte ha estat molt bona.
Quins objectius estratègics es planteja Castell d'Or per l'any 2021?
Consolidar el creixement exponencial que tenim, obrir nou mercat nacional i també impulsar la planta de Vila-rodona amb les noves instal·lacions, però també amb nous reptes per a les plantes de l'Espluga i la de l´Arboç. També renovar la imatge de Castell d'Or i posar-la en coneixement de restauradors i altres canals. Com a estratègia continuarà sent la qualitat, la proximitat i la nostra vessant social. Som una empresa que porta directament el fruit de les vinyes dels seus socis i a la taula dels consumidors, després d´uns acurats processos d´elaboració tant al celler com a la cava. Tenim la capacitat de seleccionar el millor producte. Dels 60 milions de quilograms de raïm que recollim, Castell d'Or escull els millors mostos i vins per a l´elaboració dels seus vins i caves, i els nostres clients sempre ho han destacat. Fem una aposta indiscutible per la qualitat.