D'uns anys ençà s'ha convertit en un costum consultar les xarxes socials per triar el restaurant on anirem a sopar. Una bona imatge del negoci a través d'internet, amb bones fotos i vídeos i una informació clara, pot ser decisiva a l'hora de decantar-se per un establiment o un altre. És aquí on entra Food Hunters, una agència centrada en el món de la restauració que va adonar-se que el sector havia descuidat massa, generalment, aquest apartat del negoci.
"Durant el confinament vaig fer més de psicòleg que d'assessor de comunicació". Albert Rosa recorda la primavera passada com una autèntica prova de foc per al seu incipient negoci, una agència de comunicació centrada en un sector que aleshores, com ara, estava sent un dels principals afectats per la Covid-19: la restauració. "Feia poc que havíem posat l'agència en marxa i resulta que vam haver de gestionar comunicativament una crisi sense precedents. Mentre la majoria de la gent estava a casa avorrint-se i fent pa, jo estava tot el dia penjat del telèfon", diu mentre assegura que els seus clients, els restaurants, es trobaven en estat de xoc en comprovar que havien de tancar les portes sense saber quan les podrien tornar a obrir. "Ara tothom ha tingut molt clar que, amb aquest nou tancament, s'havia de fer menjar per emportar-se, però aleshores, el passat mes de març, això no era així i vam haver de fer entendre els restauradors que aquella era l'única via per continuar facturant fins que no es permetés novament l'obertura dels negocis", explica mentre assegura que el take away i el delivery han vingut per quedar-se.
El tancament de bars i restaurants arran de les mesures imposades per l'Estat primer i per la Generalitat actualment ha obert els ulls a molts professionals de la restauració que no havien donat la importància que calia a la seva imatge a través de les xarxes socials. La comunicació en línia, una vegada no pots atendre el client en persona, ha esdevingut essencial i això ha reforçat el paper d'agències que, com Food Hunters, tracten de donar visibilitat als negocis mitjançant la qualitat dels continguts. "Molts locals tenen descuidat aquest apartat. Altres, en canvi, publiquen fotos i vídeos de qualitat, però no els acompanya el relat d'allò que pugen a les xarxes. Falta coherència. És això el que nosaltres aportem", diu.
A l'hora de buscar clients, Rosa i Capdevila, els dos integrants de Food Hunters, es van centrar en aquells locals de "nivell mitjà-alt", que sabien que treballaven bé però que no tenien al dia l'apartat de la comunicació. "Érem conscients que havíem de potenciar la comunicació dels establiments. Tarragona no s'ha sabut vendre mai, sobretot en relació amb altres zones de Catalunya com Girona, per exemple. Ens porten molt avantatge. Hi ha potencial al territori, però no es tenia la visibilitat suficient", diu Albert Rosa.
El fet que cada vegada més persones consultin les xarxes socials per triar allà on poden anar a dinar o sopar, ha revalorat el pes de la comunicació per internet. Segons Rosa, unes fotos de poca qualitat o una comunicació deficient no només poden generar dubtes als potencials clients a l'hora d'anar a aquell establiment, si no que, a més, poden ser contraproduents, fent que aquella opció es descarti definitivament. "Existeixen alguns estudis que indiquen que més del 30% de les persones entre els 25 i els 45 anys miren el perfil d'Instagram del restaurant on volen anar a sopar abans d'anar-hi. Per tant, si fas una primera cerca per internet i no et convenç el que veus, l'empresari està perdent clients potencials", diu Rosa, que destaca un dels lemes de Food Hunters, "Mengem pels ulls", i com a prova cita un altre estudi que diu que el fet de consultar el perfil del restaurant a xarxes abans d'anar-hi pot augmentar la facturació del negoci un 17% perquè el client demana més de la gana que té perquè vol provar aquells plats que ha vist per internet: "Funciona com allò de tota la vida de quan estàs al restaurant i veus que al de la taula del costat li serveixen un plat que fa molt bona pinta i el vols provar. Potser una persona ja està tipa i no es demanaria postres però com que ha vist per les xarxes aquell coulant que regalima, se'l demana igualment".
Perfil propi
Food Hunters va néixer el 2019 de la mà d'Albert Rosa i Biel Capdevila. Rosa va exercir com a periodista fins al 2011, moment en què va deixar la professió per formar-se en la gestió restaurants. Va treballar en cuines i després com a gerent d'una empresa de càtering. Biel Capdevila és fotògraf i videògraf amb molts anys d'experiència en el sector dels esdeveniments. Actualment, Food Hunters (www.wearefoodhunters.com) compta amb una desena de clients. "Si en el pitjor moment de la restauració hem sobreviscut, només podem ser optimistes de cara al futur".