La cooperativa Coselva, de la Selva del Camp, va complir 120 anys el passat 24 d'octubre. Amb 2.200 socis i un centenar de treballadors, la cooperativa més antiga del Baix Camp i una de les veteranes de Catalunya, està "més viva que mai" i lidera un projecte d'intercooperació en oli d'oliva i avellana. Amb una facturació de 26 milons d'euros l'últim any, una cartera de clients molt diversificada i un índex d'exportació del 40%, Coselva mira el futur amb optimisme.
Sota la denominació Associació Agrícola de la Selva del Camp, l'any 1900 es va fundar la cooperativa agrícola més antiga del Baix Camp i una de les primeres d'arreu de Catalunya. Pere Ferré, director general de Coselva, explica que "al llarg del seu recorregut, Coselva ha passat moltes etapes i en l'actualitat som una cooperativa més viva que mai. Per això i donat que a causa de la Covid-19 no hem programat cap acte festiu, hem volgut homenatjar als socis i sòcies amb un mural de 1.350 metres quadrats que estem pintant a l'exterior de les sitges i que representa les mans de l'agricultor que porta la collita. També hi destacarem el logotip de l'aniversari, en reconeixement al camí recorregut fruit de l'esforç de moltes generacions".
La composició pictòrica és obra de dos artistes especialitzats en l'elaboració de murals a exteriors, Edgar Goas i Nil Safont, de l'empresa de disseny Binòmic, organitzadora del Gargar-Festival de murals i art rural de Penelles. El mural es pinta a mà directament a les sitges i els autors s'hi han dedicat tot un mes. Es preveu que estarà enllestit al novembre.
Referents en avellana i oli
És una empresa líder en fruita seca, que produeix el 80% de les avellanes amb denominació d'origen Avellana de Reus i està especialitzada en la indústria de la xocolata. A la Finca del Mas del Víctor es destinen 40 ha de terreny a treballs experimentals per a la investigació de l'avellaner. En l'àmbit de l'oli d'oliva, té una producció de més de 400.000 litres anuals de verge extra Antara, acollit a la denominació d'origen Siurana.
L'oli verge extra, l'avellana i la pasta d'avellana per a indústria són exportats per Coselva als cinc continents, amb un índex d'exportació del 40%. "Vam arribar al 70%, però vam reforçar l'aposta pel mercat nacional", explica Pere Ferré, que apunta que "la diversificació és clau en un moment com l'actual, tenim més de 4.000 clients de volums molt diferents i això és una fortalesa, especialment en moments com l'actual".
Com a reptes més immediats, Coselva està immersa en un projecte de cooperació per integrar diverses cooperatives vinculades als mateixos sectors. També s'està reforçant l'aposta per l'e-commerce, ja que "enguany no hi haurà fires de l'oli, però ja fa vint anys que vam començar la venda on-line, i tenim clients molt fidels, per això potenciarem la venda per aquet canal". Coselva també espera poder completar la inversió de 4 milions d'euros per traslladar el molí d'oli, un cop tingui tots els permisos urbanístics.