La història de Meta és una història de diversificació. Primer, dins del seu microsector original: el del socorrisme. Amb grans clubs esportius com a clients, van adonar-se que tenien altres necessitats que ells també podien gestionar, com la neteja o el manteniment, entre d'altres, i van diversificar els seus serveis cobrint aquestes necessitats. Ara, amb l'aval que suposa haver assumit aquestes tasques amb èxit a clubs del renom, l'envergadura -i l'exigència- del CN Sabadell, el Geieg de Girona o el CN Sant Andreu, ofereixen els mateixos serveis a empreses de tots els sectors, una nova aposta de diversificació que ja els ha permès créixer un 50% en els últims dos anys.
"Pensàvem que estàvem especialitzats en les necessitats específiques dels clubs esportius, però ens vam adonar que el nostre punt fort era l'eficiència en la gestió de tasques com la neteja i el manteniment d'instal·lacions, i això té un mercat potencial molt més gran", explica Emili Rivelles, director de qualitat de Meta i director de Trizzoo. Aquesta és la reflexió de partida que propicia el nou pas de Meta, que fa sota el paraigua de la marca Trizzoo, la filial amb la que aborden la seva expansió fora del segment esportiu. Després d'algunes experiències puntuals a empreses de sectors diversos, el cop de timó definitiu va arribar el 2014.
NOVA MARCA. El 2014 META va crear TRIZOO, una nova marca per penetrar al sector industrial i al de serveis
Des de llavors, ja han incorporat clients importants com DP World (operador logístic amb seu al Port de Tarragona), el Grupo Oliva (automoció) i una important cadena de distribució alimentària, entre d'altres. Això els ha permès créixer un 50% en facturació -actualment estan en 2 milions d'euros- i el seu pla de creixement, recolzat en aquesta estratègia de diversificació, preveu arribar als 8 milions d'euros l'any 2020. Per fer-lo realitat, tenen en el punt de mira sectors com l'industrial, el turisme, els serveis o l'agroalimentari. "No ens posem límits" -diu David Rivelles, gerent de Meta- "perquè els nostres serveis són transversals i es podem oferir a qualsevol sector".
Meta surt, doncs, de la piscina -la seva zona de confort, el segment on ha crescut en els últims 15 anys- per tirar-se'n a una altra on identifiquen grans oportunitats de futur. "De moment, ens centrem en el que ja hem fet: neteja, manteniment d'instal·lacions, tasques de logística... però el nostre objectiu és fer al sector industrial el que ja hem fet a les instal·lacions esportives, que és observar, aprendre i proposar maneres de millorar els procediments", explica David Rivelles, que apunta la gestió dels stocks, el transport o l'emmagatzematge com a possibles vectors per continuar ampliant el seu catàleg de serveis. "En realitat, ens adaptem a les necessitats de cada empresa, perquè el nostre punt fort és la capacitat de gestió".
REINVENCIÓ. Preveuen arribar als 8 milions d'euros l'any 2020 i especialitzar-se en la millora de procediments en les empreses
El seu germà Emili identifica un gran mercat en la tendència de "les grans organitzacions a deixar-se portar per la inèrcia en tasques que no són prioritàries per al 'core business', però sí fonamentals pel bon funcionament de l'empresa, i també per a la seva política de costos". "Nosaltres -afegeix- estem especialitzats en el canvi. Arribem a una empresa, fem un diagnòstic d'on en surt una proposta per transformar la manera de funcionar, basada en la racionalització, en corregir els mals hàbits i en la capacitat per triar les persones més adequades per fer les feines".
Precisament aquest element, el factor humà, és una de les pedres angulars del mètode Meta. "Creiem que la clau per donar un bon servei, a banda que estigui ben planificat, és tenir a les persones adequades amb el nivell de formació adequat. Quan arribem a una empresa, podem portar gent nova, i això ho fem molt bé, amb els perfils adequats, però també és molt habitual que subroguem treballadors". Per fer-ho, "obrim un termini d'anàlisi per decidir com reestructurem les funcions de cadascú per aprofitar al màxim les capacitats que tenim a l'equip".
“KNOW HOW”. La clau de l’èxit és fer un diagnòstic a mida del client per racionalitzar procediments, incrementar eficiència i optimitzar costos
"Naturalment, -reconeix David Rivelles- hi ha casos en els que s'ha de prescindir de determinades persones i si aquesta és la conclusió ho fem sense titubejos, però són moltes menys de les que es podria pensar. Perquè un treballador doni el màxim de sí el primer que hem de fer com a empresa és escoltar-lo, i assignar-li tasques adequades per a les seves capacitats, per als seus talents". "És un esforç per a nosaltres en termes de supervisió -afegeix-, però surt a compte, perquè té un retorn en forma de qualitat en el servei que oferim als nostres clients". Rivelles reconeix que "al principi, generem una certa desconfiança entre els treballadors, perquè pensen que venim a acomiadar gent, pagar menys, fer-los treballar més... però no és així, no som una empresa externa a l'ús". Emili apunta que "els que treballadors que s'impliquen, acaben treballant en millors condicions i més motivats, i donant millors resultats, que és el que tots plegats volem".
Perfil propi
David i Emili Rivelles van arrencar el projecte de Meta el 1999 sota el nom de Tarraco Sport. Van començar la seva activitat a les platges, des d'on van passar als clubs esportius "perquè necessitàvem desestacionalitzar l'activitat de la nostra empresa". Ara el repte és extrapolar la seva capacitat de gestionar serveis com la neteja i el manteniment d'instal·lacions a empreses de tots els sectors. Tots dos estan d'acord en els 'drivers' a seguir: diagnòstic, racionalització, supervisió, gestió a mida, proximitat amb el client, digitalització i autoavaluació. "En una paraula: qualitat", diuen, un objectiu que es converteix en exigència perquè "quan al client li dones excel·lència, l'acostumes a demanar-la sempre, però acceptem el repte".