Conrear i elaborar vins en unes vinyes que envolten un dels edificis més simbòlics del Priorat -després de la Cartoixa d'Escaladei- ha de comportar unes sensacions certament molt especials. Als afores del municipi de Bellmunt del Priorat, passats els antics vestigis de les restes de les antigues mines, tot seguint una petita carretera plena d'encant, a la vora del riu Siurana, se situa una masia anomenada Casa Gran que suma més de 300 anys d'història. Es tracta d'un edifici envoltat de vinyes que tot just en aquesta època de l'any destaca per un ampli ventall de colors entre la verdor dels seus ceps i un sòl argilós que impacta per la seva vermellor.
Es tracta d'unes parets -sobre les que hi ha prevista una futura rehabilitació-que van acollir durant molts anys alguns dels monjos cartoixans de l'orde monàstic que ja en el segle XII va introduir la viticultura a la comarca del Priorat. La Casa Gran era una mena de segona residència utilitzada en determinats moments per alguns dels monjos d'Escaladei que buscaven o necessitaven un entorn més càlid al costat del riu Siurana. A la Cartoixa, el clima era certament molt més dur durant els mesos d'hivern.
Una part destacada doncs dels raïms amb els quals s'elaboren els vins de la Casa Gran del Siurana, es conreen a les finques que envolten aquesta construcció que va esdevenir testimoni directe del vot de silenci dels frares cartoixans que la van habitar.
Anna Gallisà és enòloga del celler. En el seu cas, va escollir aquesta opció professional perquè "des de sempre havia pensat en estudiar alguna cosa relacionada amb l'agricultura, que tingués una gran activitat pràctica i experimental. I vaig tenir la sort de poder matricular-me al curs d'enologia a la URV. També hi va influir el fet que el tema agrari des de sempre havia tingut força a casa meva. Ells sempre em van donar suport en aquesta tria professional". Gallisà, juntament amb Jordi Alentorn al capdavant de les vinyes i el cellerer Jordi Bartolomé, constitueixen el nucli dur aquest projecte vitivinícola emmarcat en la DOQ Priorat.
Els vins
"El vi d'entrada de gamma, el vi jove, el vi més conegut és el GR 174 2020. Un vi que s'elabora amb diferents raïms (garnatxa, cabernet sauvignon, samsó, syrah, merlot i cabernet franc) dels dos terroirs, un (amb sòls vermells) aportant molta frescor i fruita vermella i l'altre, les llicorelles, aportant mineralitat, estructura i fruita negra".
Pel que fa a la gamma mitjana del celler, "amb vins més personals, on per una banda tenim el CRUOR 2017 -un nom que poèticament vol dir llàgrima de sang- com una al·legoria a la sang de la terra d'aquestes vinyes tan especials. Està elaborat amb dues varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena. En aquest grup tenim també LA FREDAT 2016, "un monovarietal cent per cent de garnatxa amb ceps d'aquesta finca. La selecció de raïms conreats a diferents alçades, a diferents exposicions al sol, ens dona unes possibilitats de vinificacions molt peculiars. Entrem ja a la gamma de vins del celler Casa Gran del Siurana, protagonitzada pel GRAN CRUOR -la gran gota de sang- amb dues possibilitats: un elaborat a partir de syrah (2012) cent per cent i una altre monovarietal de carinyena (2014). Pensem -diu l'enòloga- que el syrah és una varietat molt mediterrània, molt ben adaptada al Priorat, que representa moltíssim aquest caràcter mineral dels vins. Els seus raïms estan plantats en la part més alta de la finca i orientada al sol de ponent i això fa que maduri molt bé, amb uns vins molt concentrats i molt elegants. En la carinyena busquem més aquest vi de terroir".
Anna Gallisà explica que "projectes en tenim molts. Hem parlat de les dues vinyes però en tenim una de tercera, en una part més elevada de la zona de la Casa Gran. Aquí l'any passat vam plantar prop de 10 mil garnatxes, i enguany hem plantat carinyenes. Volem analitzar com es comporten els raïms en aquesta altra mena de sòls. Un cop aquest projecte estigui consolidat -explica tot somrient- se 'sent' el rumor que en una altra zona, orientació nord que estem preparant, hi anirà un projecte de vinyes per elaborar un vi blanc".
Aquestes setmanes tot l'equip del celler es prepara per afrontar la verema 2021 que s'acosta. La tasca de supervisió i revisió de les vinyes es combina amb la preparació dels equips de treball. Les mirades al cel centren bona part d'aquest temps d'espera fins que arribi l'hora anhelada d'agafar caixes i tisores i recollir el fruit d'un any que no ha estat fàcil per ningú.
Llicorelles i argiles
El projecte de Casa Gran del Siurana es va iniciar l'any 2000. Originalment va néixer a partir de dues finques. La primera la trobem baixant des de Bellmunt cap al riu, a l'esquerra hi troben les terrasses de la Fredat. "Es tracta de prop de 17 hectàrees totes conreades en un sòl on la llicorella és la gran protagonista. Amb uns bancals ben delimitats. Aquesta -diu Anna Gallisà- és una finca molt bonica perquè s'estén per tota una muntanya i es troba afectada per totes les orientacions del sol possibles i, aquest fet, enològicament és molt atractiu".
Tot continuant la carretera, "contemplarem com el paisatge canvia completament.perquè se'ns obre la vista i a la mà dreta veurem el riu Siurana i a la seva llera troben les esplanades que envolten la citada Casa Gran. La imatge és impactant perquè vens d'unes vinyes de llicorella amb els seus costers, i passes a unes vinyes pràcticament planes on el terra és vermellós amb aquesta arenisca vermella que canvia". De fet, el contrast en tan poca distància és certament molt curiós. "Nosaltres tenim la sort que tenim ceps als dos terrenys. Majoritàriament tenim sòls de llicorella, però aquesta part d'arenisca vermella també és molt interessant a l'hora de produir raïm, perquè ens dona més diversitat en el moment de fer els vins".