Història d'èxit d'un laboratori d'anatomia patològica, familiar, que ja abans de la pandèmia anava com un tro, però que la crisi sanitària ha catapultat: l'any passat van facturar 2,2 milions, el doble que abans de l'esclat de la pandèmia. Han aprofitat la mida, petita, amb trenta treballadors, per adaptar-se als canvis constants, onada rere onada. Amb voluntat de servei, s'han fet un nom i una marca de prestigi. Han estat la referència de les proves Covid per la petroquímica, el port de Tarragona o gegants com Port Aventura i Ikea. Tenen dades recopilades de 50.000 pacients, el que els permet fer investigació i avançar-se a l'evolució del coronavirus.
L'especialitat d'Eldine, abans de la pandèmia, els anàlisis d'anatomia patològica, els estudis dels teixits de qualsevol mostra, sobretot amb càncer, o els estudis citològics, com les que demanen els ginecòlegs. Els estudis moleculars, dels virus, que ja feien abans del 2020, eren només una part complementària.
"Érem ja un laboratori consolidat, estàvem creixent abans de la pandèmia", recorda la doctora Àngels Fortuño. L'hivern de 2020, just abans de l'esclat de la crisi sanitària, estaven a punt d'organitzar una jornada científica que volia abordar les malalties infeccioses. "Ja sabíem cap a on anàvem", diu. "Però no imaginàvem la magnitud de la tragèdia", admet.
Van començar a fer proves Covid el 12 de maig de 2020. Es feien molt poques proves perquè havien de ser demanades per un metge. Les mútues privades s'estaven reorganitzant. A l'obrir-se l'activitat quirúrgica, comencen a fer els PCR obligatoris.
No tot han estat flors i violes, ni de bon tros. "Amb la declaració de l'estat d'emergència ens van deixar sense clients, amb un cinc per cent dels serveis que estàvem fent perquè es va aturar tota l'activitat quirúrgica", rememora. "Tampoc podíem fer un ERTE perquè érem servei essencial".
Eldine Patologia es va quedar en serveis mínims. A partir d'aquí comença l'aventura. Van signar un crèdit ICO de 200.000 euros (facturaven un milió a l'any) poques hores després d'obrir el Govern espanyol la possibilitat de fer-ho. "Penso que vam ser els primers, ho teníem tot a punt. No podia imaginar ni una centèsima de tot el que hem fet i ens ha passat". El 10 de juliol de 2020 comença el gran canvi. La doctora Fortuño té totes les dades al cap. Comencen a fer proves per ciutadans d'origen marroquí que volien viatjar al seu país i poc després van entrar massivament a fer proves per les persones que volien viatjar.
En aquell moment no existien els tests d'antígens (TAR), que es comencen a fer al novembre del 2020. Abans es feien tests d'anticossos, més complexos, i les PCR, que tardaven al principi 72 hores. "Vam apostar des del primer moment per a que la prova de la PCR havia de ser ràpida, sinó no tenia sentit".
Per aconseguir-ho van haver d'apostar per la compra de tecnologia i per fer aliances. "Com a petita empresa coneixem les limitacions però també fortaleses, ser petit et fa ser molt flexible", raona. Van començar a fer una PCR de quatre hores, que durant tot el 2020 els va posicionar estratègicament com a laboratori únic a Tarragona, Lleida, Saragossa i Terol.
Recorda que treballaven de dilluns a diumenge, sense parar. A l'estiu de 2020, contacta amb Eldine una multinacional amb seu a Tarragona amb un miler de treballadors. Es comencen a fer les proves de forma massiva, amb clients com Port Aventura, Ikea, les principals empreses de la petroquímica o del port de Tarragona. No els ha calgut sortir a buscar clients. La resta ha arribat a través del boca orella. Confiança.
Un laboratori que abans de la pandèmia feia 700 proves de biologia molecular, al 2021 en va fer 22.500. Creixement exponencial. Han treballat amb quatre grans grups, els qui s'han d'operar, els viatgers, els que venen a títol individual i les empreses. La feina ha anat variant en funció de les onades, però només en part.
El Covid representa ara el 30% de l'activitat. "El negoci i l'empresa és la mateixa, no hem canviat", destaca el doctor Lluís Pons, director assistencial d'Eldine. "El creixement ens ha fet més forts", afegeix Fortuño. El que abans feien en un mes ara ho fan en un dia. No corren, volen.
No s'atreveix a dir què passarà a partir d'ara. "Pots preveure què passarà demà?", reflexiona. "Per Eldine totes les crisis són oportunitats. Si ens haguéssim quedat a casa al març de 2020, l'empresa hagués hagut de tancar".
PERFIL PROPI
La trajectòria de la doctora Àngels Fortuño. especialista en anatomia patològica, va canviar després de quedar-se a l'atur, als anys 90. Cansada de fer punt de creu, recorda, va decidir cursar el Màster en Direcció i Gestió d'Empreses de la URV (MBA). El primer dia de classe va tornar plorant a casa. "Em va canviar la visió, tenia una mirada tancada després de tants anys de medicina". Al 2012 va comprar, amb el doctor Lluís Pons, un laboratori històric de Tortosa que facturava llavors 200.000 euros. Dos anys més tard obrien el nou laboratori a Tarragona i ja no han parat de créixer. Nascuda a la Franja, al Matarranya, a Terol (1966), és una emprenedora amb una barreja d'atreviment, intuïció i vocació de servei.