El vi 'Formiga de vellut', del celler Clos Galena (DOQ Priorat), va ser triat com a vi oficial del sopar de gala la nit del lliurament dels Premis Nobel 2017, el passat desembre. Va ser una iniciativa del seu importador a Suècia, que la mateixa Merche Dalmau, màxima responsable del Celler, desconeixia. L'impacte mediàtic d'una distinció d'aquesta envergadura ha estat molt gran. Aquí i a fora: el diari suec Svenska Dagbladet -el més important d'Estocolm- va descriure el 'Formiga de vellut' com a "increïblement bo", un qualificatiu que no és habitual en una cerimònia se centra en una altra mena d'excel·lències.
"El que tinc clar és que si no hi ets és molt difícil que et passin coses bones o extraordinàries com aquesta". Així resumeix Merche Dalmau l'actitud que l'ha portat a duplicar producció i facturació en 4 anys, amb un model de negoci basat en la qualitat del producte i en l'esforç per seduir mercats internacionals particularment sensibles al vi amb contingut, al que més enllà de les sensacions del paladar porta associada una història humana que és la que el fa possible i li dóna caràcter propi.
QUALITAT. Malgrat l'increment de demanda, la quantitat que produeixen està acotada perquè busquen l'excel·lència a cada cep
Dalmau explica que "l'impacte mediàtic ha estat molt gran i és evident que això reforçarà la nostra posició davant de qui ja ens coneix i ens obrirà moltes portes". El regal del cel ha arribat, però, en un moment en el que "no tenim més vi per satisfer l'interès immediat que em despertat, i no podem fer-ne més, però creiem que la nostra trajectòria i la importància del segell Nobel farà que aquesta empenta al nostre prestigi aguanti els propers anys". A Clos Galena, però, tenen clar que l'èxit no se'ls pujarà al cap. "Busquem l'excel·lència des que vam començar el 1999, i aquesta ha estat la manera de treballar que ens ha portat fins aquí, i seria un error canviar-la ara", explica Dalmau. "Fem el sacrifici de tirar el raïm que no és excel·lent, i això limita la nostra producció, però no canviarem la nostra filosofia", insisteix la Merche.
INTERNACIONALITZACIÓ. Exporten un 75% de la seva producció a 30 països, com Suïssa, Alemanya o Canadà
L'impacte de la marca Premis Nobel és allargat i a Clos Galena esperen que es projecti també sobre una de les seves principals apostes estratègiques: l'enoturisme. Merche Dalmau té com a màxima que "l'atenció als wine lovers que ens visiten ha de ser de la mateixa exclusivitat que els nostres vins, i més ara, que amb la distinció dels Nobel les seves expectatives pujaran". Els arguments per causar una bona impressió es basen en un celler a una finca d'El Molar (Priorat) amb uns paisatges encisadors, unes experiències gastronòmiques de primer nivell (amb el prestigiós segell de Diego Campos, xef del Rincón de Diego, de Cambrils), i una cuidada posada en escena a l'hora d'explicar el procés de producció i les característiques dels vins del celler.
Merche té clar que "el vi i l'enoturisme estan íntimament lligats, però són productes diferents, per això tenim professionals que elaboren els vins i uns altres que elaboren l'experiència turística que se'n deriva, sempre amb l'excel·lència com a denominador comú". El 80% de les visites que reben són d'estrangers i el 20% nacionals, unes xifres davant les quals Dalmau constat que "hem de posar encara més en valor els tresors que tenim a prop de casa".
EXPANSIÓ. Clos Galena estendrà la seva activitat a DOs veïnes com Montsant o Terra Alta
En el mateix sentit, Dalmau és partidària de crear aliances amb altres àrees d'activitat turística del territori: "Les comarques tarragonines són una potència turística, amb la Costa Daurada, Port Aventura, la Tarraco romana, etc; hem de crear més sinergies perquè serà bo per a tothom, configurant una oferta completa, més atractiva per als turistes".
Clos Galena produeix actualment 140.000 ampolles l'any, el doble del que feia el 2013, quan Merche va agafar les regnes. Els plans de futur passen per continuar potenciant l'enoturisme i encetar noves línies de producció a la DO Montsant i a la DO Terra Alta. Actualment exporten un 75% de la seva producció a 30 països, entre els que destaquen Suïssa, Alemanya, Canadà, Mèxic, els Estats Units i Rússia.
Perfil propi
Merche Dalmau va continuar el somni del seu marit, que va morir el 2013. La seva empenta l'ha portat a rebre diversos premis, tant a nivell de publicacions especialitzades com d'entitats empresarials. El reconeixement més recent, el de la revista Decanter, referència internacional en el món del vi, que els ha situat entre els 100 millors cellers d'Espanya i Portugal. Una iniciativa seva, la col·lecció 'Art, vi i territori', una sèrie d'ampolles amb etiquetes inspirades en paisatges de les nostres comarques dissenyades per diversos artistes, la va portar al Museum of NY City i l'Hotel Marriot de Moscou. Una altra etiqueta artística li va permetre ser el vi oficial de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.