Descarbonització i competitivitat, reptes paral·lels

Dow reclama més suport a les administracions per implementar les tecnologies pont amb que avança cap a la neutralitat climàtica

El director de Dow a Tarragona, Ignasi Cañagueral, durant la presentació de l'estratègia de descarbonització de la companyia.
Dani Revenga / Tarragona

La descarbonització és un compromís ferm de Dow i de tot el sector químic. Però no és gratis. Per això, en la presentació del seu full de ruta cap a les zero emissions dels seus centres de producció de Tarragona, la multinacional nord-americana va interpel·lar a les administracions. Dow reclama suport públic, tant a nivell regulador com econòmic, per afrontar les Inversiones necessàries per a les transformacions que requereix la descarbonització. I per fer-ho sense perdre competitivitat, l'altre repte paral·lel de tot el sector químic tarragoní, el 25% de la química espanyola.

"El mercat encara no valora els productes descarbonitzats". Així resumeix Ignasi Cañagueral, director del Complex Industrial de Dow a Tarragona, el repte de la companyia per assolir la neutralitat climàtica. "Les tecnologies per avançar cap a les zero emissions existeixen, però necessitem suport social, institucional i polític i les decisions empresarials que apostin per Tarragona", explica Cañagueral, que està convençut que "el que fabriquem a Tarragona té valor i volem seguir-ho produint aquí", assumint el triple repte de "fer productes cada cop més diferenciats, basats amb l'economia circular i descarbonitzats, però tot això només ho podrem fer si seguim sent competitius", remarca.

La companyia presenta el seu full de ruta per assolir les zero emissions l'any 2050

El missatge de Dow a les administracions va en aquesta direcció: que creï les condicions per afavorir la quadratura del cercle que suposa produir d'una manera més sostenible (amb costos de producció més alts) i que això no suposi un encariment dels seus productes que els faci perdre mercat. Una interpel·lació que busca respostes a dos nivells: el regulador i el de fórmules de finançament.

En concret, Dow reivindica la importància de l'emmagatzematge de diòxid de carboni i l'hidrogen circular per aconseguir aquesta neutralitat climàtica. La companyia va presentars el seu full de ruta per deixar d'emetre CO2 a l'atmosfera l'any 2050, procés durant el qual les tecnologies pont han de tenir un paper fonamental. La presentació va tenir lloc al Complex Industrial de Dow Tarragona, i va comptar amb la presència del mateix Ignasi Cañagueral; del president de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Logroño; la directora de Relacions Institucionals de Dow a Espanya, Marianne Berthelot, i Paula Fernández-Canteli, cap de projecte de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME - CSIC).

L'hidrogen circular i l'emmagatzematge de diòxid de carboni, les apostes clau

La neutralitat climàtica del complex de Tarragona suposaria una reducció de prop d'un milió de tones de CO2 a l'any. Aquestes emissions provenen fonamentalment del cracker, ubicat al polígon nord, un element d'alt valor per a la indústria química, ja que és l'encarregat de produir la matèria primera, com l'etilè o el propilè, amb el qual s'elaboren els components químics que posteriorment es transformen en productes de consum de múltiples àmbits (sanitari, alimentari, tèxtil, automòbil, etc.), indispensables en la societat actual.

Una instal·lació que proporciona autonomia estratègica al territori i al conjunt de l'Estat, i es troba a l'inici de la cadena de valor de tot el sector químic. El president de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Logroño va remarcar el paper fonamental de Dow i del conjunt del sector químic en la societat actual: "Som un motor econòmic, creem allò que és essencial i som estratègics". "La societat ens ha demanat que ens transformem i entomem el repte com un desafiament i una necessitat. Com que Dow i, més concretament, el nostre cracker, es troba a l'inici de la cadena de producció, la nostra descarbonització facilitaria en cadena l'eliminació o disminució d'emissions en molts altres processos", va destacar Antonio Logroño.

Durant les intervencions es va constatar que a curt termini utilitzar hidrogen renovable com a font d'energia per al cracker no és una opció viable, ja que no és una solució prou madura. Marianne Berthelot, directora de Relacions Institucionals de Dow a Espanya, va insistir en que cal la col·laboració de les administracions i del conjunt de la societat per desenvolupar les tecnologies pont: "Tant la nova Comissió Europea, que ja contempla la captura i emmagatzematge de CO2 com una tecnologia clau per avançar en la descarbonització de la indústria; com el PNIEC espanyol, que menciona la tecnologia per a les indústries 'hard to abate' i les emissions de procés, faciliten el desplegament tecnològic necessari per poder fer les inversions necessàries".

La reputada investigadora Paula Fernández-Canteli, experta en recursos energètics, va constatar que l'emmagatzematge de CO2 és una "tecnologia fiable, segura i contrastada, com ho demostren els nombrosos projectes ja en funcionament o en desenvolupament a diversos llocs del món, principalment als Estats Units i el nord d'Europa".

Dow té un pla (en tres fases)

El full de ruta de Dow cap a la plena descarbonització i, per tant, la neutralitat climàtica, contempla tres fases, que es desenvolupen progressivament fins a l'any 2050:

  • La primera preveu una reducció d'emissions de fins al 20% de CO2 (sempre respecte a les emissions de 2020) gràcies a l'electrificació i l'execució de projectes d'eficiència energètica. Les millores introduïdes al cracker en les parades de 2021 i, especialment, les que s'executaran en la parada del 2029, són les fites principals d'aquest període.
  • La segona fase, que s'estendria durant les dècades de 2030 i 2040, contempla la utilització de les anomenades 'tecnologies pont', com l'hidrogen circular o la captura i emmagatzematge de CO2 (l'anomenat CCS, segons les sigles en anglès). El desenvolupament d'aquestes tecnologies estimen una reducció de fins al 90% d'emissions de CO2.
  • L'any 2050 es preveu haver arribat a la tercera fase, la de l'assoliment de la neutralitat climàtica, és a dir, que ja no s'emetria CO2 a l'atmosfera. Per fer-ho possible, es preveu la implementació de tecnologies com l'electrificació del cracker o l'aprofitament de l'hidrogen verd.

Notícies relacionades