Tecnovit, empresa d'Alforja que dissenya, fabrica i comercialitza complements vitamínics destinats a la nutrició animal, ha desenvolupat una nova línia d'additius amb recerca pròpia que obren portes a la companyia a l'exportació. L'empresa, que va facturar 13,2 milions d'euros l'any passat, té previst obrir nous mercats a l'estranger i créixer un 11% global aquest exercici. Tecnovit ha constituït filials a Sudamèrica i l'Europa de l'Est, té en tràmit una nova societat a l'Àsia, i preveu en tres anys doblar la facturació a l'exportació, fins arribar al 40%.
Una de cada quatre empreses catalanes dedicades a l'alimentació animal que importen i exporten es troben localitzades a la demarcació de Tarragona, segons la Càtedra per la Innovació empresarial de la URV. Entre aquestes, Tecnovit és un exemple de com fer servir la innovació per donar un nou impuls al negoci. L'empresa, constituïda fa 19 anys, havia tocat sostre al mercat espanyol fabricant complements vitamínics. Amb a crisi, la competència es va fer notar més que mai, i Tecnovit va buscar solucions a l'exportació. Tanmateix, aviat va adonar-se que els productes que fabricava deixaven de ser competitius a l'estranger pels costos afegits de transport. Calia innovar, desenvolupar nous productes amb valor afegit.
INTERNACIONALITZACIÓ. L'empresa ha constituït filials a Colòmbia i Rússia, i preveu en tres anys doblar el volum de facturació a l'estranger
Tecnovit va endegar llavors nous projectes d'innovació amb el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), del ministeri d'Economia i Competitivitat, que han resultat cabdals per al rellançament de l'empresa. "Vam començar fabricant i venent minerals i vitamines a Espanya i països limítrofs. Amb l'aposta per l'I+D, la filosofia de l'empresa va canviar, vam començar a treballar els nostres propis productes. Els additius són productes de més valor afegit, més concentrats, amb molta tecnologia al darrera, que podem vendre a tot el món", explica Albert Juanpere, director de Tecnovit.
L'empresa ha posat en marxa els últims anys dues granges experimentals, instal·lacions destinades a afinar els additius específics per a l'alimentació dels porcs i de l'avicultura. Els additius s'afegeixen al menjar per millorar el rendiment del pinso, amb objectius concrets que s'ajusten a les necessitats del granger: des d'optimitzar el creixement dels animals a millorar la salut intestinal.
DESENVOLUPAMENT. Tecnovit té dues granges experimentals on desenvolupa productes propis, amb millors prestacions
Un dels valors afegits al catàleg de Tecnovit l'ha proporcionat la tecnologia de micro-encapsulació, que permet controlar l'alliberament dels components bioactius a l'intestí, on són efectius. Això permet reduir la dosi i allargar la vida útil del producte. "Els nostres clients estalvien costos i milloren el rendiment. Una dosi de producte microencapsulat és fins a cinc vegades més efectiva que una altra sense micro-encapsular", afirma Juanpere.
L'expansió comercial de Tecnovit és global. "El consum de carn augmenta a nivell mundial. Els productors volen més quantitat i més qualitat. I cada vegada es fan menys coses malament, perquè la regulació i les exigències sanitàries avancen. A la nostra fàbrica no hi entren antibiòtics", afirma. L'empresa, que va crear el departament d'exportació fa set anys, ha constituït filials a Colòmbia i Rússia, i està en tràmits per posar-ne en marxa una de nova a l'Àsia. El sud-est asiàtic és un mercat en ràpid creixement.
TECNOLOGIA. La microencapsulació permet que els principis actius de Tecnovit s'alliberin a l'intestí dels animals, on són més efectius
"El futur és prometedor. Hi ha molta competència, empreses de gran dimensió, però la tecnologia ens ha proporcionat un avantatge que hem d'aprofitar", afirma Juanpere. En tres anys, preveu doblar el volum de facturació a l'estranger fins arribar a un 40% del total de les vendes el 2020, i això, sense reduir les vendes a Espanya de vitamines i minerals.
Actualment, Tecnovit participa en un projecte en el marc del Clúster Aqüícola de Catalunya, que pretén desenvolupar una línia nutricional específica millorada per a l'engreix de peixos de consum en captivitat. A més, l'empresa proporciona serveis d'assessorament específics a clients, com disseny de dietes específiques i formulació, programes de modelització i caracterització, i controls de qualitat en laboratori.
Perfil propi
"L'exportació ens ha obert els ulls". Com moltes empreses, Tecnovit va començar a vendre a l'estranger per necessitat, per no patir l'estancament del mercat espanyol. I va ser en aquest procés que va adonar-se que, un cop passada la frontera, els criteris de competitivitat eren uns altres. Albert Juanpere, director de l'empresa -a la foto, amb l'equip d'exportació- va haver d'aprendre de la nova situació. "Em vaig equivocar. Em pensava que podríem vendre vitamines i minerals a tot el món. Però els marges no resistien els costos de transport", reconeix. L'empresa va apostar llavors per innovar i desenvolupar productes de valor afegit, nous productes que han rellançat l'empresa i que han obert de bat a bat la porta internacional.