CaixaBank i Microsoft reconeixen una alumna del Vendrell amb els Premis WONNOW

Obtindrà una beca remunerada per treballar a CaixaBank i la participació en un programa de mentoring de Microsoft

Patricia Andolz, veïna del Vendrell i estudiant de la Universitat Oberta de Catalunya ha estat la guardonada. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Patricia Andolz, estudiant de la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat premiada amb una beca remunerada per treballar a CaixaBank i la participació en un programa de mentoring de Microsoft. L’entitat financera i Microsoft reconeixen a les millors alumnes de carreres universitàries tècniques a Espanya amb la 1a edició dels Premis WONNOW.

Gonzálo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Pilar López, presidenta de Microsoft Espanya, han lliurat a Tarragona els Premis WONNOW a 11 alumnes de carreres STEM -Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques- d'universitats espanyoles.

En aquesta edició, Patricia Andolz, resident al Vendrell i estudiant d'un Grau en Enginyeria Informàtica a la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat premiada amb una beca remunerada per treballar a CaixaBank i amb la participació en un programa de mentoring de Microsoft.

62 alumnes d'universitats catalanes han participat en els premis dirigits a alumnes matriculades en l'últim curs de carreres de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques

Aquesta iniciativa inclou 11 premis. Un d’ells distingeix a l'alumna amb millor expedient acadèmic, amb una dotació econòmica de 10.000 euros. A més, s'ha guardonat a 10 estudiants que tindran accés a una beca remunerada per treballar a CaixaBank amb un contracte de 6 mesos en format pràctiques i la possibilitat d'incorporació a l'entitat en finalitzar aquest termini. També es beneficiaran d'un programa de mentoring impartit per Microsoft, que ofereix assessorament sobre aspectes relacionats amb el desenvolupament de la seva carrera professional en la indústria tecnològica.

Patricia Andolz ha asegurat que el reconeixement "és una manera de veure recompensat el gran esforç que representa estudiar una enginyeria intentant assolir la máxima nota". Pel que fa a la seva experiència com a dona en una carrera tècnica, l'estudiant vendrellenca lamenta que encara la gent "assocïi les enginyeries només amb homes" i conclou: "crec que aquesta realitat ha de canviar”. Per això, engresa a totes les dones a que trïin una enginyeria “per donar el tomb a aquesta realitat".

Un total de 62 alumnes d'universitats catalanes han participat a la primera edició d'aquests premis adreçats a alumnes matriculades en el darrer curs de carreres STEM -Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques-.

En aquesta primera edició dels Premis WONNOW han estat guardonades quatre estudiants d'Andalusia, dues de Catalunya, una del País Basc, una de Cantàbria, una de les Illes Canàries, una de la Comunitat Valenciana i una de Madrid d'un total de 260 alumnes de 59 universitats espanyoles que hi han participat.

Amb aquests premis, CaixaBank i Microsoft aposten pel talent i impulsen la diversitat i la presència de dones en l'àmbit de la tecnologia i les ciències des de l'inici de la seva carrera professional.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha agraït la participació de totes les estudiants i ha afegit que "els Premis WONNOW són un reconeixement al millor talent femení de carreres que tenen un paper cada vegada més essencial en el desenvolupament de la nostra societat. Amb aquests guardons volem seguir contribuint al desenvolupament de les persones i del conjunt de la societat, impulsant la diversitat en la indústria tecnològica".

Caixabank i Microsoft guardonen l'excel·lència, tant acadèmica com personal, de dones estudiants de carreres tècniques

Per la seva banda, Pilar López, presidenta de Microsof Espanya, s'ha mostrat satisfeta per l'alta participació en aquesta primera edició dels premis. López ha explicat que l’objectiu dels guardons és "transmetre a les joves la passió per les carreres STEM i despertar la seva curiositat pel món de la ciència i la tecnologia, que facilitarà l'accés de més dones a la indústria TIC, alguna cosa fonamental per garantir la competitivitat a llarg termini d'Espanya”. “Els premis WONNOW -ha afegit- són un bon exemple del nostre treball amb empreses, associacions, entitats no lucratives, xarxes de dones professionals i institucions educatives, per inspirar a nenes i joves i demostrar que la tecnologia i la ciència no és un àmbit només masculí".

Amb aquests premis, ambdues entitats guardonen l'excel·lència, tant acadèmica com personal, de dones estudiants de carreres tècniques, estudis els quals la presència femenina és reduïda. CaixaBank i Microsoft distingeixen el major talent, donant visibilitat a models de referència femenins en el sector STEM i fomentant la diversitat en la indústria tecnològica. Es tracta d'un projecte transversal que pretén posar en valor l'esforç i el compromís de dones que aposten per aquestes carreres.
 

Només un 35% de dones

Segons un informe de la UNESCO, només el 35% dels estudiants matriculats a les carreres vinculades amb STEM són dones, que representen un 28% dels investigadors a tot el món.

A Espanya, d'acord amb les dades de la Societat de Dones Enginyeres -Society of Women Engineers-, més del 20% dels graduats en enginyeries són dones però només estan en actiu un 11%. El percentatge d'universitàries matriculades en enginyeria informàtica baixa a un 12% i el d'homes actius en aquest sector és tres vegades major que el de dones.

Aquesta situació contrasta amb l'elevada demanda de nous perfils professionals amb capacitats adequades en STEM. La Comissió Europea ha advertit que el 90% de tots els llocs de treball ja requereixen d'habilitats digitals i que és probable que dins de dos anys existeixin 500.000 llocs de treball a Europa que no es van a poder cobrir per falta de formació adequada dels candidats.

La paritat d'homes i dones a la indústria digital permetria elevar el PIB de la Unió Europea en uns 9.000 milions d'euros anuals, però no serà possible si no es fomenta l'interès de les nenes i joves pels estudis STEM, que els proporcionen les habilitats necessàries per competir en l'era digital.

Notícies relacionades