La prestigiosa publicació científica Science of the Total Environment ha publicat un article acadèmic que descriu el mètode innovador utilitzat per Repsol a l'hora d'avaluar la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. La nova metodologia d'avaluació dels components volàtils de l'aire utilitzada per la companyia obté d'aquesta manera el primer reconeixement de la comunitat científica internacional només un any després d'haver-se posat en marxa.
L'article, titulat "Mostreig passiu de compostos orgànics volàtils en atmosferes industrials: determinacions i aplicació de la taxa d'absorció", el signa Laura Venecillos, Enedina Espallargas, Román Allo, Rosa Maria Marcè i el catedràtic de Química Analítica de la Universitat Rovira i Virgili i professor adscrit a EURECAT-CTQ, Francesc Borrull, qui ha dirigit el treball, que descriu la implementació d'aquest mètode innovador, basat en mostres passives per a la monitorització de compostos orgànics volàtils (COV) en ambients industrials.
Segons l'estudi científic, el mètode proporciona "dades úniques per a la qualitat de l'aire industrial i proporciona informació sobre quins VOC estan presents" i en quines concentracions es troben.
Repsol va impulsar aquest nou mètode d'avaluació de la qualitat de l'aire amb l'objectiu de tenir monitoritzades totes les emissions de components orgànics volàtils. En total, l'estudi recull dades sobre 53 COV. De fet, l'estudi impulsat per la companyia, aprofundeix en el coneixement de nivells de COV que ni tan sols estan subjectes a normativa i, per tant, no han estat objecte fins ara d'estudis tan intensius.
Repsol va impulsar aquest nou mètode d'avaluació de la qualitat de l'aire amb l'objectiu de tenir monitoritzades totes les emissions de components orgànics volàtils
La tècnica, basada en el mostreig passiu, ha obtingut molt bons resultats, permetent avaluar l'aire tan els perímetres de les plantes de Repsol, com les poblacions de Constantí, El Morell i la Pobla de Mafumet, a més de prendre mostres també de Prades i Barcelona.
L'estudi i millora de la qualitat de l'aire és l'objectiu principal de l'informe-observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona impulsat per Repsol en el darrer any. La voluntat de la companyia és liderar des del punt de vista científic i acadèmic el coneixement de tots els components orgànics volàtils i poder planificar d'aquesta manera totes les accions de millora de control de les emissions, malgrat estiguin per sota del límits establerts per les administracions.
Science of the Total Environment és una revista multidisciplinar internacional que publica investigacions originals sobre el medi ambient i la seva relació amb la humanitat.