"El producte el tenim; ara és l'hora de la comercialització". Així resumeix Cristina Cid, una de les fundadores d'NT Sensors, la fase en la que entra l'empresa. Amb un recorregut que ja ha superat la primera dècada, els seus impulsors assumeixen el següent repte: fer un salt en la penetració als diversos mercats on el seu producte té recorregut, un cop la seva trajectòria ha demostrat que el kit d'anàlisi de líquids és una solució ràpida, fiable i econòmica.
L'objectiu de màxims és passar dels 200.000 euros de facturació del 2018 a superar el milió en vendes en els propers anys. "Si no hi arribem, però ens hi acostem, també serà un pas endavant", reconeix Cid, que té clar que "hem pensat molt en el producte, que és molt bo, vam començar amb molta tecnologia i molt producte, però ens ha faltat experiència per moure'ns en els mercats i capacitat per fer pedagogia". Ara, en canvi, han fet "un pas endavant en estratègia comercial i en imatge, som una empresa d'alta tecnologia, el nostre producte funciona i ho hem de mostrar".
Cid explica que "en aquesta etapa la col·laboració amb el client és clau, per desenvolupar altres aplicacions del nostre kit diferents als sectors en els que hem tingut més penetració fins ara". Aquests sectors són, fonamentalment, l'agricultura i la gestió d'aigües, però NT Sensors pot aportar solucions "per analitzar qualsevol líquid: sucs de fruita, aigua osmotitzada, control de nutrients, processos industrials, etc.".
L'objectiu de l’empresa és passar dels 200.000 euros de facturació del 2018 a superar el milió en vendes en els propers anys
El producte d'NT Sensors es basa en la nanotecnologia. Comercialitzen equips complets que ofereixen solucions per al mercat agrícola, mediambiental o de recerca. Uns equips que funcionen de manera autònoma i que permet que en un minut s'obtinguin els resultats de l'anàlisi. "Quan els clients ho proven i veuen que funciona se'n fan creus, perquè a vegades venen recomanats per companyies americanes, holandeses i d'arreu" , explica Cristina Cid. "Al mercat no hi ha cap producte que analitzi tants paràmetres a la vegada amb tan poc temps, de manera fiable i amb un preu assequible", explica Cid. La tecnologia "és molt bona i puntera" assegura. Fins i tot els seus sensors han pujat a l'espai més d'una vegada ja que la NASA o Friedric-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg els en compra per les seves missions gràcies a la dimensió reduïda i la capacitat d'analitzar volums mínims de mostra.
Després de deu anys d'activitat, la quota de mercat de la companyia supera els 200.000 euros en vendes, amb sis treballadors en plantilla
L'origen de tot plegat és una patent del 2008. NT Sensors va néixer d'una idea a sorgida de la recerca del grup de recerca en Quimiometria Qualimetria i Nanosensors de la URV, que partia del desenvolupament de nanomateriales -nanotubs de carboni- per transformar senyals iòniques en senyals elèctriques. En els seus inicis, l'empresa va rebre l'assessorament de la Unitat de Valorització i Comercialització de la URV, que compta amb el suport d'ACCIÓ, i la Càtedra sobre el Foment de l'Emprenedoria i la Creació d'Empreses de la Universitat.
NT Sensor va néixer just a l'inici de la crisi econòmica, quan moltes companyies es van veure obligades a suspendre la seva activitat. L'empresa té una facturació considerable que fa augurar bones perspectives de futur. El projecte va arrencar amb tan sol tres persones en plantilla i va fer una clara aposta per la investigació i el desenvolupament.
NT Sensor aspira a liderar el mercat dels sensors electroquímics i penetrar més a Europa
A dia d'avui, després de deu anys d'activitat, la companyia ha passat per diferents etapes i la seva quota de mercat supera els 200.000 euros en vendes, amb sis treballadors en plantilla i d'altres d'externs. L'empresa ha registrat un augment del volum de negoci del 40% en comparació de 2015.
Després de deu anys de trajectòria en el mercat electroquímic, en els quals la companyia ha aconseguit establir un creixement estable en la seva facturació, actualment és present als cinc continents, tot i que reconeixen que tenen l'assignatura pendent de penetrar més a Europa. La companyia aspira a liderar el mercat dels sensors electroquímics. Amb una cartera de més de 80 clients entre els quals hi destaquen universitats com la d'Almeria, Harvard i col·laboracions amb organismes i empreses destacades com la NASA, ara volen internacionalitzar encara més la seva marca i dur-la a tots els racons del món en els propers anys, fet que els permetrà augmentar exponencialment les vendes.