La realitat ha superat amb escreix la ficció i la tecnologia va ja avui molt més enllà dels viatges al futur que al cinema ens portaven fins a la Califòrnia de 2015. El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) és un dels principals motors econòmics de Catalunya i tancava 2021 amb un increment del 12% de facturació assolint resultats de 23.000 milions d'euros, segons el baròmetre del Cercle Tecnològic de Catalunya.
El sector supera les 17.200 companyies i, tot i viure una reducció del nombre de treballadors per un efecte rebot després del creixement durant la pandèmia, més d'un 61% de les empreses comencen 2022 incrementant equips i amb perspectives molt optimistes de facturació.
Enguany, el sector TIC comptarà amb els recursos dels Next Generation i permetran fer realitat projectes decisius i amb capacitat real de canvi. Seran canvis per al sector tecnològic però també per a molts altres, i aquesta és la clau de volta. Aquest 2022 el metavers, el blockchain, o l'edutech guanyaran protagonisme de la mà d'àrees en creixement com la intel·ligència artificial o el big data.
A banda de les tendències, el sector TIC té un bon llistat de reptes sobre la taula. Un d'ells és la manca de professionals per cobrir la demanda del sector, a la vegada que s'ha d'evitar la fuga de talent. De fet, el baròmetre del Cercle Tecnològic de Catalunya apunta a que les posicions amb més demanda ara mateix al sector TIC són en el desenvolupament web (40,1%), ciberseguretat (37,8%), núvol (34%), desenvolupament d'aplicacions (31,6%) i intel·ligència artificial (27,9%). En aquest sentit, set de cada deu empreses han iniciat ja ambiciosos plans de formació, promoció i retenció de talent.
Entre els reptes de les TIC hi ha també traspassar el seu propi sector i fer arribar a la ciutadania com impacten aquestes tecnologies en la nostra quotidianitat.
LES TENDÈNCIES
Blockchain. Sistemes descentralitzats de verificació de transaccions on s'eliminen els intermediaris i els usuaris que participen a la cadena verifiquen que les transaccions són correctes. Es parla de blockchain especialment en l'àmbit de les criptomonedes però les seves aplicacions van més enllà: emmagatzematge al núvol, protecció d'identitat digital, registre i verificació de dades, seguiment de cadenes de subministrament i denominacions d'origen o sistemes de votació en línia, DeFi o Daps.
Web 3.0. L'evolució de l'Internet que coneixem, més transparent, descentralitzat, obert, basat en tecnologia blockchain i l'economia dels tokens, unitats digitals d'intercanvi que es reparteixen entre els propis usuaris.
Metavers i realitat virtual. Un pas més enllà de les xarxes socials, un nou canvi de paradigma que revolucionarà el que coneixem fins ara. Les empreses trobaran un nou espai de negoci sense fronteres, limitacions ni regulacions. L'any 2022 viurem un creixement dels metavers de Descentraland o The Sandbox, lligat a l'aparició de projectes i l'entrada de grans empreses com Facebook, Samsung o Nike que acceleraran l'adopció massiva d'aquesta tecnologia.
Edutech i treball en línia. S'implantarà el perfeccionament dels sistemes amb un augment de l'oferta en línia, sofisticació de platagormes, més prestacions, traduccions automàtiques, nova missatgeria instantània o reconeixement d'emocions.
Intel·ligència Artificial. Cada cop més a l'abast de tothom i per al quotidià. És l'any del llenguatge natural amb sistemes d'IA capaços de traduir al mateix nivell que humans i a temps real. Guanya terreny en l'àmbit domèstic, a les ciutats, al sector serveis amb l'atenció al client, en la robòtica de processos a l'empresa i entra fort en sectors com la medicina.
5G. Està en plena expansió i suposarà un gran canvi per les Telecomunicacions. El Camp de Tarragona i zones com la Ribera d'Ebre, estan posant en marxa projectes ambiciosos d'Àrees 5G i captaran l'atenció amb projectes potents.