“Els Fons de Transició Nuclear s’han de gestionar des de la proximitat”

Assumpció Castellví - Alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

Assumpció Castellví va camí de complir el seu primer any com a alcaldessa de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Un mandat que té en l'impuls als Fons de Transició Nuclear la seva gran prioritat. La injecció de recursos econòmics a les polítiques de diversificació econòmica que permetrà aquesta nova figura marcarà un abans i un després per dibuixar l'escenari post-nuclear. Castellví defensa que aquests diners es gestionin des de la proximitat per assegurar l'impacte sobre l'economia del municipi i el seu entorn més immediat.

Els diners dels esperats Fons de Transició Nuclear ja han començat a fluir, tot i que encara amb quantitats petites...

Sí, de l'exercici 2023 vam rebre una quantitat de 174.000 euros per a tots els municipis. Els estem utilitzant per finançar les subvencions a empreses que ja distribuïa IDETSA. Tenim la sort de tenir un organisme com aquest, que és un referent en polítiques de promoció econòmica i ja tenen una gran experiència en gestionar recursos de suport a les empreses. La idea és que, a mesura que anem rebent els fons, puguem anar ampliant aquestes subvencions perque cada cop més empreses s'hi puguin acollir, amb més línies d'ajuts i requisits més accessibles.

Quan arribarà la següent partida?

A la tardor, i serà ja una quantitat més important, d'1,5 milions d'euros, com a municipi que té la central nuclear al seu terme municipal. Amb aquests diners podrem donar forma a aquesta ampliació que comentava, assegurant que una part dels diners va per a les empreses i una altra per a projectes, sempre amb els eixos que marquen els Fons de Transició Nuclear: la transició energètica, la creació de llocs de treball i la promoció econòmica. Volem fer una nova convocatòria per a inversions d'alt impacte, perquè la primera va tenir uns terminis molt ajustats. Hi haurà més oportunitats, és important que els empresaris tinguin projectes preparats perquè tenim 10 anys per davant.

El debat sobre el radi al que havien de beneficiar aquests fons va ser intens. Quina valoració en fa?

Els Fons es van crear per compensar l'impacte del tancament de les nuclears. Aquest impacte és concentra fonamentalment als municipis on hi són i a l'entorn més proper, que és on un alt percentatge de la població en depèn, ja sigui directa o indirectament. Per tant, és aquí on han d'anar a parar aquests fons.

Això també inclou la gestió? L'organisme que repartirà els Fons als diversos projectes presentats ha de ser als municipis on hi ha les centrals?

Sense cap dubte. Vandellòs i l'Hospitalet i Ascó estem d'acord en què així sigui. No té sentit que es faci des de Barcelona o des d'un organisme amb seu a Tortosa. A més, nosaltres administrativament no formem part de la demarcació de les Terres de l'Ebre, per tant seria encara més complicat en termes d'organització territorial. Per això el que proposem és fer-ho fàcil: que es gestionin des de la proximitat, dins del radi de 10 quilòmetres més immediat. Amb l'objectiu que no s'escapi cap línia d'ajut i que els Fons repercuteixin en els nostres empresaris.

L'existència d'IDETSA és un bon argument perque el municipi tingui aquesta Secretaria Tècnica que gestionarà els Fons?

És obvi que comptar amb un organisme d'aquestes característiques amb el recorregut i l'experiència que té ens avala i certifica que estem preparats per gestionar els Fons. Ningú millor que IDETSA per saber quines són les necessitats del nostre teixit empresarial i on son les oportunitats de desenvolupament econòmic al nostre municipi. Fa 30 anys que ho demostrem.

Per sectors, cap on creu que ha d'anar aquest canvi de velocitat en la diversificació econòmica del municipi?

Tot el que té a veure amb la transició energètica, i en concret amb les energies renovables, serà prioritari en aquesta línia de subvencions. Des del punt de vista de la creació d'activitat, amb el conseqüent impacte en la creació de llocs de treball, però també quan una empresa vol instal·lar plaques fotovoltaiques per consumir energia neta i barata. Sense oblidar l'economia blava, que és estratègica al municipi, gràcies a la col·laboració amb el Club Nàutic. El turisme també ha d'aprofitar aquesta empenta, mantenint la idea de la sostenibilitat que, històricament, tenim molt clara a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

De cara a atreure aquestes inversions d'alt impacte, com està la dinsponibilitat de sòl industrial?

Tenim dos polígons industrials: Les Tàpies I i Les Tàpies II. Afortunadament, estan gairebé plens d'activitat. Per això ja treballem en ampliar la superfície disponible per a activitats empresarials, ja sigui per la via de fer Les Tàpies III o alguna altra àrea del municipi on pugui encaixar. Parlarem amb l'Institut Català del Sòl per donar-li forma, perquè l'interès de les empreses és tangible, i més amb aquesta injecció de diners que tindrem en els propers anys.

Parlem dels sectors locals. Com veu el turisme?

Sense dubte és i ha de ser un motor econòmic. Tenim una combinació entre mar i muntanya que ens diferencia i mantenim la idea de no massificar, amb un model basat en la qualitat, el turisme familiar i l'esportiu. En aquest sentit, comptem amb un gran actiu com és el Club Nàutic, que atreu un tipus de turisme fidel i amb poder adquisitiu. I potenciem les activitats, amb iniciatives com el Festival del Vent i la relació amb El Petit Príncep. Sabem que som una destinació atractiva, però mirem de posar-hi imaginació per seguir-la complementant amb noves experiències.

I el comerç?

És un teixit de petit comerç, però els hem d'ajudar allà on ho necessiten. Per això intentarem ajudar-los en els tràmits si surt una convocatòria adreçada a ells dins dels Fons de Transició Nuclear i també amb subvencions municipals.

Aquest any potenciaran la Fira multisectorial...

Sí, gràcies a la iniciativa de l'Associació d'Empresaris i el suport d'IDETSA i l'Ajuntament aquest any tindrà més sectors i més empreses, amb la participació també del teixit comercial i la restauració. Hi haurà activitats diverses i serà una gran aparador per a les empreses que tenim al municipi que celebrarem els propers 18 i 19 de maig.

Els emprenedors gaudiran en poques setmanes d'un nou espai amb el coworking de Ca la Torre...

Si, ampliarà l'oferta, perquè tenim ple el del Viver Tecnològic. És una bona notícia especialment ara que a l'estiu venen moltes persones que han de seguir tenint activitat i no tenen un espai adequat, hi ha molta demanda. És una modalitat que des de la pandèmia ha crescut molt i hem de donar resposta a la demanda.

A banda de la diversificació econòmica, quins són els altres grans objectius del mandat?

Estem acabant la residència per a gent gran, que és un projecte que s'ha encarit per la conjuntura econòmica. Pensem que l'obra es tancarà en breu i si tot va bé a finals d'any la podrem posar en funcionament per fer front a la demanda que ja tenim. També volem fer una bona inversió als patis de l'escola i de l'institut.

Una altra de les prioritats és fomentar l'autoconsum elèctric...

Sí, ja tenim dues instal·lacions fotovoltaiques. La de la Brigada, al polígon, amb més de 200 plaques que proveeixen a les empreses de la zona i a les electrobenzineres. Això ens fa més competitius a l'hora d'atreure inversions. L'altra estarà a la Llar d'Infants de l'Hospitalet i alimentarà als veïns de la zona. I seguim buscant llocs per posar més plaques, com el pavelló de Vandellòs, però abans caldrà reforçar el sostre, o a l'alberg d'Hifrensa i a algun punt de Masboquera i Masriudoms.