En el moment d'entrada en vigor de l'estat d'alarma i amb la posada en marxa d'un confinament estricte a tot l'estat espanyol, molta gent va pensar que els negocis de restauració i comerç eren els principals damnificats, així com el sector turístic. Però hi ha un altre model de negoci molt vinculat al contacte personal, a les reunions més o menys nombroses, que genera molta activitat empresarial que ha patit molt fortament la crisi: el sector dels esdeveniments.
Quan el 12 de febrer GSMA (Associació de telefonia GSM) cancel·lava l'edició d'enguany del Mobile World Congress van aparèixer moltes veus crítiques amb una decisió que alguns van considerar precipitada. Eren temps en què s'afirmava que la Covid-19 no era més que una grip i que no calia posar en risc milers de llocs de feina per una infecció insignificant i que no havia afectat pràcticament Catalunya i Espanya. Les imatges de proveïdors havent de llençar tones de carn o d'altres productes alimentaris a la brossa per culpa de la cancel·lació del Mobile van recórrer els diferents mitjans de comunicació. També els testimonis de taxistes que havien perdut milers de passatgers, bars i restaurants sense clients i, fins i tot, hotels buits quan haurien d'estar plens.
Tot això i més és el que genera un gran esdeveniment com el Mobile. El sector, però, fa mesos que té la persiana abaixada. El Mobile World Congress va ser un avís per a navegants, una premonició d'allò que passaria a Catalunya, Espanya i la resta del món només un mes més tard però que en aquell moment ningú va veure.
"Ningú es recorda de nosaltres. Tothom parla que si els bars o restaurants no han pogut obrir o si ara ho fan amb restriccions, o que els hotels estan mig buits, però la realitat és que el sector dels esdeveniments no es troba ni a mig gas, res", diu Noemí Martínez, gerent de l'agència Everama de Tarragona.
Les perspectives no semblen gaire bones si es té en compte que el punt àlgid dels esdeveniments empresarials acostuma a ser entre febrer i juny. "Tot està aturat. Nosaltres ens dediquem a ajuntar gent i ara precisament allò que no es pot fer és concentrar persones en un mateix lloc", diu Raimond Torrents, CEO d'Event Management Institute i professional amb més de 30 anys d'experiència en el sector. Torrents, que creu que l'activitat de les empreses es podrà reprendre a partir del setembre i octubre, avisa, però, que hi ha un factor que pot dificultar la recuperació del sector, la por: "Els responsables de les empreses no volen assumir un possible contagi que podria deixar fora de joc a tot un departament sencer de vendes o màrqueting després d'una convenció d'empresa. Crec que la normalitat absoluta no tornarà fins que existeixi una vacuna o un fàrmac".
El llenguatge corporal, el contacte amb l'altra persona, és clau per tancar un acord, per aconseguir una venda
Tot i un panorama que sembla, a priori, poc engrescador, Raimond Torrents destaca que moltes empreses han decidit potenciar un sector del negoci habitualment infrautilitzat, el digital: "Els esdeveniments es fan des de temps immemorials. El llenguatge corporal, el contacte amb l'altra persona, és clau per tancar un acord, per aconseguir una venda. Ara, però, no hem pogut fer-ho, però tenim eines que ens ajuden a reunir-nos a distància". Perquè una convenció digital tingui èxit, Torrents considera clau la participació de les empreses del sector dels esdeveniments perquè són les que millor coneixen la condició humana: "Perquè un esdeveniment sigui efectiu és necessari cridar l'atenció de les persones, i en les convencions 'online' passa el mateix. Els colors, el to del missatge... hi ha moltes coses que es poden fer. És aquí on entra el potencial de les empreses d'esdeveniments, que saben molt bé com centrar l'atenció dels clients, molt millor que una productora de vídeo o una empresa tecnològica".
Els responsables de les empreses no volen assumir un possible contagi que podria deixar fora de joc a tot un departament
Torrents també destaca que, un cop l'activitat ja es pugui reprendre amb una certa normalitat, la sostenibilitat serà un dels punts forts de les empreses. "La sostenibilitat és cada vegada més important. Les empreses que assisteixen a esdeveniments no volen veure com es malbaraten recursos que poden contaminar el medi ambient. Això s'ha vist en la desaparició de moquetes, utensilis de plàstic o, fins i tot, el canvi en el mitjà de transport per arribar a l'esdeveniment", diu.
La sostenibilitat i la solidaritat com a armes
Precisament el concepte de sostenibilitat és el que ha decidit potenciar una petita agència tarragonina, Everama, per a diferenciar-se de la competència. "Ens hem proposat que els nostres esdeveniments siguin 'residu zero'. Volem que tot allò que fem servir sigui reutilitzable, eliminant al màxim, per exemple, la utilització de plàstics. Els nostres productes són 'Km 0' per tal de minimitzar l'impacte del CO2 a l'atmosfera i hem dissenyat un pla que ens permet seguir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides", diu Martínez mentre assegura que cada vegada més les empreses valoren el respecte envers el medi ambient. A més, aquesta agència està impulsant un projecte solidari a Guatemala anomenat MamáFima que consisteix a construir un centre per acollir menors amb discapacitats físiques i psíquiques. "Tots aquells elements de decoració o ambientació que utilitzem per als esdeveniments que fem i que no podem reutilitzar, els vendrem a un preu simbòlic des del nostre web i tot el que ingressem per aquest concepte anirà destinat a aquest projecte que és finançat totalment per nosaltres. Ho fem perquè creiem en una societat solidària i esperem que els clients valorin el nostre esforç", afirma.
Un sector que mou més de 10.000 milions a Espanya
Els esdeveniments suposen un important moviment de negoci a l'estat. Així, segons un estudi fet per Events Industry Council en col·laboració amb Oxford Economics l'any 2018, calculava que l'impacte del sector a Espanya era de 10.889 milions d'euros. Aquesta xifra atorgava a l'estat espanyol la dotzena posició d'un rànquing amb els 50 països on el sector esdeveniments tenia un impacte més gran (Estats Units era el líder amb 325.000 milions de dòlars, per davant de la Xina amb 132.400 milions de dòlars o Alemanya, amb 123.700 milions).
El MICE Forum (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions/Events) calculava el 21 de març passat que les pèrdues ja eren de 122 milions d'euros.