La informació és poder. I en l'era del big data, és valor. Ceres, gabinet d'investigació sociològica i de mercats, ha incorporat un nou gadget tecnològic que els permet recollir més i millor informació sobre com i on miren els clients dels seus clients. En un context empresarial en què, cada cop més, conèixer com es comporta el consumidor marca la diferència, incorporar tecnologia demostra, també, visió de futur.
Per a una empresa que analitza dades disposar d'eines que en proporcionen és una inversió amb retorn. Hildebrand Salvat, soci de Ceres, reconeix que aquesta nova eina és una oportunitat, però també un repte: "Ens obre moltes possibilitats i ens obliga a sortir de la nostra zona de confort, és un repte operatiu per la gran quantitat de dades que s'obté, i és una oportunitat pel tipus d'informació que ens proporciona".
Ceres participa en el disseny de pantalles de vehicles gràcies a aquesta tecnologia
Treballar per al sector de l'automoció ha provocat el pas endavant que suposa adquirir les ulleres. Des de 2015, Ceres ha desenvolupat per a aquest sector diversos projectes sobre processos de compra, segmentació de mercats o imatge, però ara han fet un important salt: els han encarregat diversos estudis sobre la usabilitat de les pantalles centrals d'un model que es comercialitzarà en els propers anys. I aquí és on entren en joc aquestes ulleres: "Se les posen conductors que no estan familiaritzats amb el vehicle ni amb la seva pantalla i gràcies als sensors de les ulleres obtenim informació sobre com és la interacció", explica Salvat. La informació és fonamental per al fabricant, tant per "millorar l'experiència de l'usuari, com, molt especialment, per a la seguretat, perquè és obvi que cal minimitzar el temps que no es mira a la carretera".
Aquest servei ha fet créixer la facturació, però també ha obligat a ampliar estructura i activar processos d'innovació. Salvat accepta el repte: "És un servei amb recorregut: les dades i indicadors que aportem permeten la presa de decisions de forma molt més objectiva, i això té possibilitats de replicar-se a altres sectors i necessitats, ja que ens permeten identificar en què es fixen els consumidors quan miren un aparador o una publicitat, o el temps que dediquen a observar el preu o els ingredients d'un producte". En aquest sentit, sectors com la distribució alimentària, el turisme, la publicitat o el sector TIC, entre d'altres, són mercats on aquest servei pot ser un factor de competitivitat.