"Els nostres cellers, la nostra gent, no ven només vi, venem territori i tot allò que considerem necessari per dignificar la nostra pagesia". Són paraules de Pilar Just, la Presidenta del Consell Regulador de la DO Montsant, una Denominació d'Origen que justament aquests dies compleix els seus 20 anys de vida. Concretament, el dia 5 de novembre de 2001 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el reglament de la seva creació amb 28 cellers adscrits, una xifra que al llarg d'aquestes dues dècades s'han incrementat fins als 61.
"Durant aquest temps, la DO Montsant ha vist créixer el seu patrimoni vitivinícola amb l'esforç col·lectiu de viticultors, viticultores i cellers, sempre mantenint-se fidels a la seva filosofia i manera de fer, i amb l'excel·lència com a bandera", explica Just. "No fem vi per fer vi, només, volem que allò que conreem i elaborem expressin clarament el nostre territori i això comporta també l'objectiu clar i prioritari del nostre projecte comú on els viticultors es guanyin bé la vida", matisa.
"Al llarg d'aquests vint anys, la DO Montsant ha aconseguit ser un referent en el panorama vitivinícola, tant nacional com internacional i avui en dia és possible trobar els nostres vins a taules de més de 40 països, amb unes xifres no deixen de créixer". La responsable d'aquest organisme vitivinícola es mostra també satisfeta de les actuacions acomplertes durant aquest temps amb la finalitat de buscar l'autoexigència en la gestió conjunta de la DO. "Vull també destacar els esforços que la DO ha realitzat i posa en pro de l'autoconeixement: els estudis de zonificació amb la definició de la diversitat de sòls que ens donen empremta clara, l'aposta per les seves varietats històriques (garnatxes i carinyenes) així com per tot un seguit d'iniciatives adreçades a potenciar la sostenibilitat dels nostres projectes. Unes iniciatives que -crec- han estat claus al llarg dels darrers anys, convertint-se en un segell més de la nostra identitat".
Una verema molt productiva
La verema d'aquest 2021 ha estat molt positiva, amb un total de 8,7 milions de quilos veremats, el que suposa un increment de més del 50% respecte a l'any passat, quan es van collir 5,5 milions de quilos. Per trobar unes xifres similars, cal mirar l'any 2016. En aquella ocasió es van collir 8,6 milions de quilos de raïm. "La causa d'aquest augment de la producció la trobem a les petites i reiterades pluges que s'han repetit al llarg de tot l'estiu i la manca de dies de calor extrema, el què ha ajudat al raïm a madurar lentament i arribar a la verema en el millor estat fitosanitari. Això sense oblidar que l'any començava amb una important nevada que es va convertir en una molt bona reserva d'aigua per als ceps".
Només les pluges de les primeres setmanes de verema van causar alguns problemes a les vinyes, especialment a la zona mitja i sud de la DO on, des de l'inici de campanya fins a la seva finalització, es van assolir xifres de precipitació acumulada de més de 130 litres, una situació que "va obligar a accelerar la verema per tal de garantir l'estat sanitari del raïm".
Les varietats, en dades
Les varietats negres continuen pujant en pes i representen ja el 93% del total de la collita. D'aquest percentatge, el 60% dels kg produïts corresponen a les varietats històriques de la zona. Així, de garnatxes enguany se n'han collit 3 milions de kg, mentre que les carinyenes han superat ja els 2 milions. Pel que fa a les varietats blanques, la garnatxa blanca i el macabeu continuen sent les varietats protagonistes, i sumen més de 700.000 kg de raïm, el que suposa més del 90% del total de raïm blanc veremat.
Actes per commemorar l'aniversari
Dins de les diferents accions que s'han programat per commemorar aquesta efemèride, en destaquen un seguit de vídeos realitzats per analitzar la història de la DO Montsant i els canvis que hi ha hagut al llarg d'aquests anys (amb la participació de Jaume Domènech, primer president de la DO Montsant; René Barbier, propietari del celler Spectacle Vins; Francesc Blanch, president del Celler de Capçanes durant 32 anys (1980 - 2012); i Joan Queralt, cap de l'Oficina Comarcal del Priorat del Departament d'Agricultura de la Generalitat des del 1988). "Una altra de les accions a remarcar serà una gira per les principals escoles d'hostaleria per tal d'apropar els seus vins als professionals del futur i formar-los perquè tinguin una concepció completa i correcta de què és i com es treballa a la DO Montsant".
Tres nous segells de garantia per
"millorar la transparència dels nostres vins"
La Denominació d'Origen Montsant, en plena commemoració dels seus vint anys d'història, es troba en fase d'estudi i d'aprovació de la implantació de tres nous segells de garantia amb la finalitat de "fer arribar als nostres consumidors finals la màxima transparència en dels nostres vins i de la totalitats dels nostres productes", segons explica Just.
Les tres categories que s'han d'acabar de treballar i aprovar en el si del Consell Regulador d'aquest organisme han de servir per concretar la procedència de cada vi. "Volem que es distingeixi clarament si un vi està elaborat per un viticultor que treballa a la nostra zona, si el vi procedeix d'un celler que només embotella i, finalment, si es tracta només d'un projecte que comercialitza vins que no són propis. Volem que quedi ben clar qui controla tot el procés i qui no, que quedi clar que tots poden ser grans vins però aquesta tipologia de segells ens ha de servir per valorar el territori, la seva expressió; volem que la gent que treballa i viu al territori pugui tenir aquesta consideració per part del consumidor final".
La DO Montsant ha iniciat els actes de celebració amb un tast molt especial adreçat a professionals del món de la comunicació amb una selecció de vins triats com a representatius de diverses fases: els orígens (amb vins de la Cooperativa de Capçanes, de Venus la Universal i la Cooperativa de Falset-Marçà), la tradició (amb vins de Vinyes Domènech, Espectacle Vins i del Celler Masroig), el terrer (Orton Vins, l'Agrícola d'Ulldemolins i del Celler Vendrell-Rived) i el futur (vins dels cellers Comunica, Vitícola Sileo i Coca i Fitó).