El Clúster Tic Catalunya Sud s'autodefineix "com una associació impulsada pel sector públic i liderada pel sector privat, amb el suport del la Universitat Rovira i Virgili, que té com a objectiu promoure i contribuir a la competitivitat del sector de les Tecnologies de la Informació i Comunicació al Camp de Tarragona i a les Terres del Ebre". L'experiència del Tecnoparc és un bon exemple de l'enorme potencial, encara en part per explotar. "El model Tecnoparc funciona", destaca Sergi Novo, al capdavant del clúster.
Pensa en la mateixa direcció el professor Josep Maria Arauzo-Carod (URV). "Fa 20 anys es dissenya partint del no res el Tecnoparc com una nova zona amb habitatges i empreses tecnològiques, i està funcionant bé últimament. Si hi ha algun lloc al Camp de Tarragona que pot funcionar com a iman, és el Tecnoparc. Però haurien de ser clars en decidir per quin sector volen apostar, ara hi ha una mica de tot", alerta. "Les empreses tecnològiques no estan ja als polígons, acostumen a estar a entorns més urbans. L'exemple més interessant del territori és el Tecnoparc, un parc tecnològic on treballen més de 1.000 persones i hi ha empreses que fan xarxa. És l'emblema del Camp de Tarragona", afegeix Novo.
El professor Arauzo-Carod sosté que el Tecnoparc hauria d'apostar amb força pel sector agroalimentari i de la nutrició perquè seria imparable, creu, la fórmula que sumaria l'alta tecnologia amb una de les grans especialitzacions del territori, amb profundes arrels. "Fora bo aprofundir en la connexió entre aquestes grans empreses i la dimensió tecnològica que es pot generar. No soc partidari en buscar un nou sector i començar des de zero, això és molt difícil", afegeix.
El Clúster TIC Catalunya Sud a la actualitat està format per una seixantena d'empreses que representen més de 1.500 llocs de treball directes. No paren de créixer, amb vuit incorporacions en el que portem de 2022. Una vintena en els dos darrers anys. "Tot acompanya, el sector tecnològic és el que més està creixent al món, tots els altres sectors necessiten serveis i productes tecnològics, i això encara s'està agreujant amb la pandèmia. Som un sector que creix i té futur i això ajuda", destaca Novo.
"La majoria d'empreses estan creixent, i si tinguessin capacitat per trobar més talent format encara creixerien més", alerta Novo. "Està creixent la necessitat de personal i la fornada de professionals de la URV i dels graus d'FP no és suficient per cobrir totes les vacants. I les empreses busquen també treballadors amb experiència i qualitat, van molt buscats. Empreses de qualsevol punt del món poden venir a buscar talent a Reus, gràcies al teletreball. Això facilita també que empreses d'aquí busquin treballadors a d'altres parts del món", afegeix.
Només aquest 2022, la previsió és que hi hagi més de 100 places vacants a dins de les emprees del Clúster TIC Catalunya Sud. "S'hauria de formar més gent, encara culturalment no s'està difonent la necessitat de formar-se en l'àmbit tecnològic", destaca Novo. Una de les alternatives, sosté, és el reciclatge de persones formades en entorns que puguin ser propers a l'àmbit tecnològic.
El perfil majoritari al Camp de Tarragona i l'Ebre són petites i mitjanes empreses tecnològiques. La meitat de les corporacions del clúster tenen deu treballadors o menys. No són grans desenvolupadors de tecnologia, però sí que ofereixen serveis digitals. Un gruix important tenen entre 10 i 40 treballadors, captant projectes nous i en expansió.
Entre les empreses amb més de 50 treballadors, algunes filials de multinacionals com T-Systems o IBM. "Són equips de més de 100 empleats, van com una locomotora, contractant personal a dojo. I no tenen equips més grans perquè els costa trobar personal", insisteix Novo. Hi ha també empreses grans del territori com Viajes para ti (Busco un chollo o Esquiadas.com). No hi ha una especialització tecnològica, hi ha sectors com el turisme, la sanitat, les inversions, els recursos humans, la logística o el gps.
Més enllà del Tecnoparc, la facilitat de mobilitat al triangle Tarragona, Reus i Valls, facilita la interacció entre les empreses, la xarxa. A les Terres de l'Ebre també estan creixent de forma considerable. "És un món discret, la majoria de la gent de Reus desconeix les empreses que hi ha al Tecnoparc", destaca Novo. És a més un sector amb bons salaris en un context on justament la majoria de sectors veuen com es retallen les nòmines per la crisi derivada de la pandèmia.