El Port de Tarragona ha acollit la trobada dels representants institucionals i empresarials que formen part de la Taula Institucional de Creuers. L'objectiu d'aquesta trobada ha estat preparar el retorn a la normalitat de l'activitat creuerística a la ciutat de Tarragona i el seu territori.
La recuperació de l'activitat creuerística ha estat el tema central de la reunió de la Taula de Creuers. L'octubre de 2021, coincidint amb la inauguració del Moll de Balears, el president del Port Josep M Cruset va expressar el desig de recuperar en dos anys els nivells d'escales i de passatgers de 2019 i les previsions per a la temporada 2022 apunten al fet que aquesta demanda podrà ser realitat en el 2023. La programació per a enguany, preveu, avui dia, 38 escales que sumaran uns 58.200 creueristes en total, situant-se en nivells similars a l'any de 2017 i molt lluny de les xifres de 2020 i 2021. El Port preveu rebre creuers durant tota la temporada, a partir del 15 d'abril i fins al 11 de novembre, però la majoria de les escales es concentren en els mesos d'abril i maig (7 i 6 escales, respectivament) i en el mes d'octubre (15 escales, amb més de 30.000 passatgers).
La novetat de la temporada és la constatació de la participació de la majoria de les companyies que ja operaven l'any 2019 i també l'entrada de noves navilieres importants com Royal Caribbean, MSC Cruises, CroisiEurope i Tradewind Voyage. En el cas de Royal Caribbean, la companyia renova la seva aposta per Tarragona, ja que aquesta empresa líder del sector ja havia apostat per Tarragona el 2019, però la suspensió de l'activitat creuerística a causa de la pandèmia de COVID19 no va permetre que fes escala al Port de Tarragona.
La terminal del Moll de Balears
La Taula ha comptat avui amb la intervenció de Global Ports Group, empresa concessionària de la terminal del Moll de Balears per 12 anys, que ha explicat el projecte per a aquesta terminal de creuers. Es tracta d'una de les empreses més rellevants i amb més experiència dins les operatives creuerístiques dels ports, amb presència en més de 14 països arreu del món.
Global Ports Holdings ha presentat el projecte de la nova terminal de creuers al Moll de Balears
Global Ports invertirà més de 5 milions d'euros en la construcció d'un nou edifici de 5000 m2 per a la prestació dels serveis a creuers i creueristes que entrarà en servei l'any 2023. Es tracta d'una nova terminal que es construirà de forma modular i que utilitzarà energia solar per garantir la provisió sostenible de les necessitats energètiques de l'edifici. Aquest edifici singular oferirà als passatgers tota mena de serveis, Dutty free, F&B... També disposarà d'una àrea intermodal per a l'estacionament d'autocars i vehicles, millorant així la mobilitat de la zona. L'innovador disseny modular de l'edifici proporcionarà la màxima flexibilitat per adaptar la terminal a les necessitats futures de capacitat de passatgers i oferint un espai per a esdeveniments en un entorn singular.
El CEO de Global Ports, Emre Sayin, en videoconferència des d'USA ha presentat el projecte de Global per al Port de Tarragona i ha demanat que la companyia es consideri "un membre més de la família", ja que són a Tarragona per implicar-se en la promoció de la ciutat i el territori, no només com a port de creuers, sinó també com a destinació turística.
El representant regional Western Med de Global Ports, Javier Rodríguez, ha presentat la companyia a la resta de membres de la Taula Instuitucional de Creuers. Entre altres dades, Rodríguez ha explicat que Global Ports opera 25 ports en 14 països del món. Té 1000 treballadors i posseeix un 30% de la quota de mercat de creuers a la Mediterrània. També opera al Carib i a Àsia. L'any 2019 va assolir la xifra rècord de 15 milions de passatgers. En el cas de Tarragona, el pla d'empresa presentat per Global Ports preveu l'arribada de 100.000 creueristes inicials fins assolir els 150.000 passatgers en el sisè any de concessió.
La Taula Institucional de Creuers
La Taula de Creuers es reuneix un cop cada quatre mesos des de la seva creació l'any 2012. Aquesta entitat, encapçalada pel Port de Tarragona, està formada per representants institucionals i empresarials del turisme marca 'Costa Daurada. Va néixer l'any 2012 i, des de llavors es reuneix tres cops a l'any per consensuar el pla d'acció i impulsar d'activitats de promoció i altres iniciatives que reforcin la ciutat de Tarragona i el Camp de Tarragona, i Terres de l'Ebre, com a una destinació emblemàtica al sector turístic de creuers.
La Taula està formada per les principals institucions i empreses vinculades al turisme del territori: Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Reus, Ajuntament de Vila-Seca, la Diputació de Tarragona, l'aeroport de Reus, la Cambra de Comerç de Tarragona, la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, PortAventura, la Universitat Rovira i Virgili, entre altres.
En la reunió hi han participat Josep M Cruset, president de l'Autoritat Portuària de Tarragona; Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Dídac Nadal; cònsol de Comerç de l'Ajuntament de Tarragona; Cristina Cid, regidora de turisme de l'Ajuntament de Vila-seca; Montse Caelles, regidora de Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Reus; Víctor Franquet, director gerent del Patronat de Turisme de Tarragona; Marta Farrero, gerent del Patronat de Turisme Costa Daurada; Daniel Martín, director gerent de la Cambra de Comerç de Tarragona, Fernando Aldecoa, director general de PortAventura World; Berta Cabré, presidenta de la FEHT; Juan Crespó, director de l'Aeroport de Reus; Salvador Anton, director científic Dep. Turisme-Eurecat; Javier Rodríguez, director regional Western Med Global Ports; i Emre Sayin, CEO de Global Ports.