La demanda de nous perfils professionals tecnològics no para de créixer. La pandèmia ha acabat d'impulsar un sector que ja creixia abans. Fins al punt que la demanda de treballadors digitals supera en diversos dels perfils l'oferta al mercat laboral. Es necessita millorar la creació i formació de nous perfils. Les empreses es barallen per atraure el talent jove i també el més experimentat. Fins i tot es parla ja en alguns àmbits de bombolla salarial.
Cada cop es necessiten més treballadors amb competències digitals perquè els negocis es pugui fer forts o simplement tinguin eines per sobreviure en un món on s'imposa el comerç digital, la robotització, la connectivitat, els processos automàtics o la connectivitat. Tot i tothom vol estar al món digital.
Hi ha empreses que estan desesperades perquè no troben el talent digital que necessiten amb urgència. O no poden pagar els salaris que es demanen per algunes posicions, sobretot les més especialitzades. Una dificultat afegida, competir amb Barcelona o Madrid, on els salaris no han parat de pujar, per no parlar del centre i el nord d'Europa o els Estats Units. Els salaris anuals dels professionals de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) estan ja al voltant dels 40.000 euros a Barcelona.
Entre els perfils digitals més sol·licitats, els desenvolupadors i administradors de sistemes, els analistes de dades o els experts en ciberseguretat
"Hi ha una gran demanda de tota mena de perfils digitals. Depèn més de les necessitats de cada empresa que no d'un perfil concret", destaca Sergi Calatayud, director del Centre d'Innovació Tecnològica de Viewnext a Reus. L'acceleració de l'ecommerce durant la pandèmia, per la necessitat de seguir comercialitzant sense poder obrir botigues físiques, explica en part de la transformació.
"Amb la pandèmia cada cop hi ha més demanda, i la tendència en un futur anirà a més. El sistema educatiu i formatiu no està donant resposta a la demanda", destaca Enric Gracia, el CEO i cofundador de Talentea, especialitzada en la captació de nous perfils digitals per a cobrir les necessitats de les empreses. Aquest boom està provocant també el naixement de portals especialitzats en els perfils digitals.
Hi ha una gran competència entre les empreses per captar el talent digital en un mercat on la demanda supera l'oferta en molts dels perfils digitals
"No hi ha prou professionals, la demanda supera l'oferta i les empreses han de competir globalment. Costa molt trobar talent digital", alerta Calatayud (Viewnext). Amb el teletreball, són perfils professionals que poden ocupar llocs especialitzats a empreses que tenen a milers de quilòmetres. "Hi ha una gerra salarial altíssima, s'està creant en alguns perfils una bombolla salarial i les empreses tenen moltes dificultats per retenir el talent", adverteix Calatayud.
Hi ha una necessitat urgent de fomentar la formació de nous professionals tecnològics
De Talentea, que es dedica també a la formació de nous perfils digitals, com els tècnics en ciberseguretat, està molt pendent de la demanda a futur. "Ja s'estan necessitant aquestes posicions i costa trobar-les al sistema educatiu, a les universitats i els graus d'FP, els tècnics formats són escassos. Ens hem de posar les piles", raona Gracia. "S'ha d'ampliar el ventall de formació per als joves i també per transformar llocs de feina coberts amb treballadors sèniors que ara han de donar resposta als nous perfils digitals", afegeix.
Hi ha gran diversitat dels perfils. Segons el darrer informe de Barcelona Digital Talent, sobresurten els enginyers desenvolupadors, l'administrador de sistemes i els analistes de dades. Entre les noves competències més valorades, el coneixement i gestió del Big Data, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o la gamificació aplicada a l'empresa.
Les universitats o els graus de formació professional no estan cobrint l'elevadíssima demanda de perfils digitals, que ja multiplica per quatre l'oferta, segons dades de la Secretaria d'Estat de Digitalització. Va seguir creixent amb la pandèmia. Al 2021, l'increment de la demanda a Catalunya va ser del 54% respecte a l'any anterior. Barcelona és el principal hub digital del país amb un 79% de la demanda de talent digital, amb el que això suposa per altres regions competidores, com és el cas del Camp de Tarragona.
Una de les estratègies de les empreses per cobrir la necessitat de nous perfils digitals que no es troben al mercat o tenen un cost salarial difícil d'assumir, sobretot per a la petita i mitjana empresa, és el reciclatge a través de la formació de part dels empleats amb perfils que no són digitals. L'èxit és relativament baix perquè part dels professionals no s'adapten.
Prioritat per al TICSud
Sergi Novo, Clúster Mànager del TIC Sud, explica que "escoltem les necessitats de les empreses associades i recollim el guant. Per això impulsem accions, com el primer Talent Attraction Programme amb Nuclio Digital School, una via més que permet connectar directament les empreses amb perfils digitals i tecnològics específics. A això cal sumar-hi el potencial del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per generar, atreure i retenir treballadors i treballadores del sector TIC. No només tenim grans empreses tecnològiques i projectes interessants, sino que també podem oferir una gran qualitat de vida".
Novo apunta que "requerim del suport de les administracions i una aposta clara i atrevida del sector públic i universitats, com la URV, per impulsar formacions digitals i potenciar la vessant TIC entre l'alumnat. És urgent i estratègic formar i preparar els joves aturats per oferir-los la possibilitat de moure's d'altres sectors amb problemes d'ocupació cap un sector TIC en constant creixement i ple de bones oportunitats".
Els més buscats
Gestió de continguts digitals. Disseny, implantació i gestió dels continguts que es publiquen als mitjans digitals de l'empresa.
Edició web (publishing). Responsable de seleccionar les fonts d'informació i el contingut a emetre als diferents mitjans digitals que té el negoci.
Disseny de monetització. Ha d'identificar i desenvolupar la manera de monetitzar, de posar en valor, els diferents projectes i actius digitals de la companyia. Clau per desenvolupar nous negocis i vies d'explotació.
Director de marketing digital. Coordina la comunicació als canals digitals de l'empresa. Gestiona i estableix l'estratègia de publicitat i la comunicació de la companyia als mitjans digitals per potenciar els actius de l'empresa, com la marca.
Optimització del posicionament als buscadors (SEO). El responsable d'aconseguir el millor posicionament de l'empresa i les marques als buscadors digitals. El SEO (Search Engine Optimizer) ha de conèixer bé com funcionen els algoritmes i els motors de recerca per tal que la web d'un comerç o una empresa s'adapti i millori el posicionament.
Programador d'aplicacions web ('Full Stack Developer'). Encarregat de la creació i el manteniment de les aplicacions web.
Disseny de la interfície i experiència de l'usuari. Encarregat de fer que una aplicació mòbil o pàgina web funcioni i s'ajusti a les expectatives de l'usuari en una app o en un web.
Expert en ciberseguretat. Encarregat de la seguretat de l'empresa al món digital per combatre els diversos i cada cop més freqüents atacs dels pirates informàtics (hackers). Un dels problemes més recurrents, el robatori de les dades dels clients, un dels tresors més preuats i sensibles dels negocis.