AgroBank, la divisió especialitzada del sector agroalimentari de CaixaBank, ha finançat el sector agroalimentari de Tarragona amb 240 milions d'euros durant el primer semestre de l'any.
L'entitat té en l'actualitat a disposició dels seus clients més de 240 milions d'euros en crèdits preconcedits, amb disponibilitat immediata perquè aquests puguin afrontar els projectes que necessitin dur a terme.
AgroBank finalitza el semestre amb més de 517.000 clients a nivell nacional, la qual cosa suposa que un de cada dos agricultors i ramaders a Espanya treballa amb CaixaBank. D'ells, 15.600 clients són de Tarragona.
"Hem començat 2022 amb força, intensificant la nostra posició de lideratge per ajudar a la transformació del sector. Volem facilitar a agricultors, ramaders i al sector pesquer la innovació, digitalització i sostenibilitat en els seus negocis", afirma Jaume Masana, director territorial Catalunya de CaixaBank, qui afegeix que "a més acompanyem els nostres clients en la internacionalització, ja que un de cada quatre euros d'exportació a CaixaBank procedeixen dels clients AgroBank".
"Ens trobem en un moment de canvi per al sector agroalimentari, ple de reptes i oportunitats. Per això, és el moment d'apostar per l'AgroTech, l'agro del futur. AgroBank va a liderar el canvi per facilitar-lo als nostres clients", agrega Jaume Masana, director territorial Catalunya de CaixaBank.
"A més, volem contribuir també a fomentar el relleu generacional amb programes de joves agricultors tech i l'impuls de la dona en els entorns rurals", subratlla Masana.
Nova etapa
AgroBank ha començat el 2022 una nova etapa. Per visualitzar-hi l'inici, ha llançat un nou pla estratègico acompanyat de la campanya de comunicació i posicionament 'Sent agro. La nova era comença contigo', on es completa la proposta de valor d'AgroBank amb el llançament, entre altres iniciatives, de l'Ecosistema d'Innovació Agro ́, creat per posar en marxa nous projectes de digitalització, innovació i sostenibilitat , donar impuls a joves i dones i oferir accés als fons Next Generation de la Unió Europea per a una agricultura sostenible.
Mitjançant aquesta campanya, s'han llançat nàixer perfils en xarxes socials, com Twitter (@AgroBank_CABK) i Linkedin (AgroBank CaixaBank), que ofereixen contingut multimèdia exclusiu i són claus en la 'Comunitat AgroBank'. Aquests nous canals de relació estan dirigits a clients i no clients, i compten amb els millors experts del sector, notícies de rellevància per a l' activitat agroalimentària i continguts experiencials.
Proposta de valor
La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes, a més d'un assessorament proper i integral, no només amb el suport financer, sinó també ofereix la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.
Per a això, els més de 3.000 gestors de CaixaBank a toda Espanya compten amb un alt coneixement del sector i mantenen una formació continuada i especialitzada. Així, els responsables d' AgroBank en les Direccions Territorials de l' entitat tenen coneixements específics en funció de les peculiaritats de cada població i els equips de riscos estan especialitzats en les seves zones d' influència per tal que coneguin molt de prop les necessitats dels clients i entenguin els seus fluxos financers.
La proposta de valor d'AgroBank es basa en quatre verticals. El primer d'ells és una extensa de xarxa d'oficines present en tots els territoris en els quals el sector agroalimentari juga un paper preponderant en l'economia de la zona i els equips especialitzats que donen servei als clients. Es tracta d'una xarxa de 1.175 sucursals especialitzades, la major del sector. Totes elles amb un disseny temàtic i personalitzat en funció del principal sector productiu del territori on s' ubiquen.
A més de la xarxa específica d'AgroBank, CaixaBank complementa la seva presència a les zones menys poblades del país amb 1.650 oficines ubicades en municipis de l'àmbit rural, la qual cosa suposa un 22,4% dels municipis amb menys de 10.000 habitants. En 480 d'aquests municipis, CaixaBank és l'única entitat que dona serveis bancaris, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència en aquest tipus de localitats. Aquesta presència és part del compromís social de l' entitat i la seva responsabilitat per fomentar la inclusió social i la presència en entorns rurals.
En aquest sentit, CaixaBank aposta per romandre en aquells municipis en els quals és l'única entitat bancària. És la manera d'entendre la inclusió financera per part de l'entitat com una banca pròxima i accessible, mantenint inalterable el seu compromís d'estar a prop dels clients.
Això s' acompanya amb un segon vertical, el catàleg de productes i serveis més complet del mercat, al qual properament s' uniran noves solucions paquetitzades i eines que facilitin la vida als clients, sense oblidar la forta capacitat de finançament especialitzat, com el confirming i el factoring, o l' activitat de comerç exterior. Productos concrets per a la conversió a ecològic o per a la transformació de l'oliverar són algunes de les novetats d'enguany que ja formen part del nou catàleg.
El tercer pilar són les accions d'impuls al sector on, a través de la Comunitat Agro, clients i no clients tindran accés a tota la informació que fan que AgroBank sigui referència en el sector, com la participació en fires i jornades, la Càtedra AgroBank de Qualitat i Innovació en el sector Agroalimentari de la Universitat de Lleida o la recent creada Cà tedra Dona, Empresa i Món Rural amb la Universitat de Castella-L a Manxa. Al costat d'això, l'entitat pondrà en marxa plans per fomentar el relleu generacional en el sector per a joves agricultors, centrats en l'ús de noves tecnologies, amb formació en innovació, digitalitzaciói sostenibilitat.
Igualment, AgroBank continuarà treballant en un pla per impulsar la diversitat i el paper de la dona en els entorns rurals. Amb aquest objectiu ha presentat l'informe Closingap sobre la Bretxa de Gènere al Món Rural, ha dut a terme accions formatives per potenciar l'accés a òrgans de representació de les Cooperatives i ha signat convenis amb les principals associacions de dones rurals.
AgroTech
L'últim vertical de la proposta de valor d'AgroBank per a la seva nova etapa és l'AgroTech, per acompanyar els clients en la transició cap a un agro del futur, basat en la innovació, la digitalització i la sostenibilitat. En aquest sentit, l' entitat va anunciar recentment el llançament d' un Ecosistema d' Innovació Agro, amb la finalitat d' afavorir la inversió per a la modernització de les explotacions agràries i, d' aquesta manera, promoure la seva major competitivitat.
Així mateix, AgroBank participarà activament en la comercialització de solucions vinculades al Bo Digital, el pla d'ajudes del Govern per promoure la digitalització del sector, dotat amb 275 milions d'euros. D'aquesta manera, es posa a disposició de tots els agricultors una solució integral per a la millora de la competitivitat, composta per una plataforma de gestió agronòmica d'última generació (basada en imatge satelital i sensors en camp), un quadern de camp digital (adaptat a la nova normativa), i una eina de costos.
Entre les iniciatives que integren aquest ecosistema d'innovació es troba el programa llançat juntament amb el Consell Europeu d'Innovació (EIC) per accelerar la digitalització del sector agro, amb solucions tecnològiques i innovació de start-ups per transformar la indústria agroalimentària amb la meta de produir aliments de forma sostenible i saludable. A aquest programa, s'uniran pròximament noves iniciatives que proporcionin als clients d'AgroBank solucions a mida amb un fort component tecnològic i d'innovació.