L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, es mostra confiat en què l'informe desfavorable del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat sobre diversos aspectes del complex Hard Rock Entertaintment World és només un petit entrebanc més. Segura, però, es mostra crític amb els successius endarreriments acumulats per una inversió estratègica que va començar a gestionar-se fa més de 10 anys.
Com valora l'informe desfavorable d'Acció Climàtica sobre el complex de Hard Rock Entertainment World?
Amb normalitat. Som els primers interessats en què aquest projecte es tiri endavant amb el màxim rigor. De fet, com a Ajuntament, hem proposat millores al Pla Director en mobilitat i a nivell mediambiental. Però és cert que després de 10 anys tramitant el projecte hem de ser crítics per la lentitud que hem demostrat. A més, algunes de les objeccions són qüestionables, com els corredors biològics entre la Sèquia i la Xarxa Natura 2000, que estan a un quilòmetre i mig del lloc on s'ha de construir. De vegades, tens la sensació que hi busquem massa complicacions.
"Amb projectes com aquest, hem de ser rigorosos, però també més àgils"
Que aquest nou entrebanc arribi en un moment en el què ERC, un partit crític amb la inversió des que es va anunciar, s'ha quedat sola al Govern és només coincidència?
Vull pensar que si. Quan ERC ha presidit el Consorci ha sigut lleial amb el projecte. Espero que això seguirà sent així. Aquests projectes no s'han de polititzar, i els informes desfavorables només marquen el camí perquè al final el complex sigui com la societat demana.
Quan un projecte pateix, com aquest, endarreriments successius hi ha el risc que els inversors es refredin. Li fa por aquesta possibilitat?
Els inversors mantenen viu el seu interès i estan treballant el projecte de manera intensa. Però és evident que aquests endarreriments afecten a la credibilitat que tenim com a país. Hem de ser rigorosos, però també més àgils. No crec que aquest informe faci trontollar la voluntat de l'empresa, que si ha arribat fins aquí és per alguna cosa.
"Amb la ZAL hem de ser ambiciosos: hem d'atreure activitats de valor afegit i que suposin una transformació i diversificació de la nostra economia"
Aquesta inversió és estratègica per rellançar el sector turístic, que després de la pandèmia aquest any està registrant xifres similars a les de 2019. Quina valoració en fa?
Molt positiva. Perquè després de la pandèmia hi havia una mica d'incertesa. I més amb la pèrdua del turisme rus que provoca la guerra d'Ucraïna. Tenim xifres lleugerament per sota del 2019, gràcies als mercats habituals i en particular als turistes de proximitat que hem captat durant la pandèmia. I això és una molt bona notícia.
Una de les inversions que tenen entre mans a Vila-seca, la remodelació Passeig Marítim, es fa pensant en aquest sector. En quin punt està?
Estem a l'espera que ens aprovin el projecte per poder començar les obres, després d'una tramitació que és lenta i garantista. L'objectiu és recuperar paisatgísticament un entorn excessivament urbanitzat per poder oferir platges més sostenibles i més resilients, naturalitzades.
Vila-seca té en el seu terme municipal bona part de la Zona d'Actitats Logístiques que impulsa el Port de Tarragona. Quin impacte n'espera?
Molt important, és una gran oportunitat per a tot el territori. Tenim una zona d'un gran potencial per acollir activitats de gran valor afegit, a nivell del Camp de Tarragona i a nivell de país. Hem de focalitzar esforços per aconseguir atreure activitats de valor, gràcies a la connectivitat intermodal que tindrà. Hem de ser ambiciosos amb les activitats que busquem, no hem d'aspirar a magatzems, hem de buscar les que siguin realment transformadores i diversifiquin la nostra economia.
El terme municipal de Vila-seca és un dels que acull el sector químic, el gran motor industrial del Camp de Tarragona que afronta reptes molt importants. Com el veu?
Tenen al davant uns projectes de futur molt estimulants. És un sector en reconversió des del punt de vista energètic, amb la vista posada a les energies renovables per abandonar els combustibles fòssils. Com també és un repte tot allò relacionat amb l'economia circular. Per altra banda, la química del polímer ofereix moltes oportunitats. Tenim el coneixement, tenim la indústria, tenim els professionals... Hem d'aconseguir que les administracions facin realitat les facilitats que necessita la química per seguir sent un motor econòmic.
En l'àmbit municipal, el Celler de Vila-seca acull la seva primera temporada d'activitats culturals. Quina valoració en fa?
Vila-seca fa una aposta per la cultura i aquest equipament és singular, perquè suposa recuperar patrimoni i posar-lo en valor amb un espai multisdisciplinar que és, a la vegada, un actiu turístic. Se suma a l'Auditori i altres equipaments millorant el nostre posicionament en aquest àmbit. Les ciutats amb activitat són ciutats vives.
Una afirmació que també pren sentit amb l'esport. Ara el projecte que impulsen és el de la Ciutat Esportiva...
Si, és un repte per a aquest final de mandat i començaments del següent. És una inversió important que sumades a les que hem vingut fent en els darrers anys a altres equipaments ens permeten donar resposta a les necessitats de la ciutadania en aquest àmbit.
Un altre eix del seu programa és avançar cap a la mobilitat sostenible dins agenda 2030. Com l'estan implementant?
Estem pendents de les ajudes que vagin sortint. Hem començat amb el transport públic gratuït i hem de veure com evolucionen les tecnologies per consolidar un model de mobilitat compartida, que suposa impulsar un canvi d'hàbits per anar deixant el vehicle privat, que al Camp de Tarragona ens costa de manera especial. Hem de donar opcions als ciutadans per aconseguir-ho.
A una mica més de mig any per a les eleccions, ha decidit ja si es presentarà a la reelecció?
Encara no està decidit, però és el més probable. A finals d'any o començaments del que ve ho decidirem, però la motivació és alta en aquest sentit.