La relació d'Ascó amb el sector energètic ve de fa anys, des de la implantació de l'energia nuclear als anys 80 i posteriorment, altres plantes d'energies renovables. El potencial de la zona per la producció elèctrica posa de manifest la importància d'aquest sector i les oportunitats que comporten pel municipi. El pla estratègic d'inversions Horitzó 2030, encarregat pel consistori a una consultora especialitzada, assenyala els sectors estratègics: l'energia verda, el turisme (molt en particular el turisme esportiu), el comerç i els serveis i la recuperació del sector primari.
L'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes, conscient que l'energia nuclear és una energia verda de transició, posa el focus en el futur post nuclear, i per tant, des de l'equip de govern es treballa "per millorar la nostra resiliència, buscant oportunitats de futur, treballant per una diversificació econòmica amb unes alternatives ben identificades d'economia circular i aprofitant les fortaleses del nostre territori davant transformacions i reptes globals com el canvi climàtic o els processos de digitalització".
La regidora de Promoció Econòmica, Carolina Baiges, té clar que "hem de posar les llargues, les activitats que han de ser clau en el nostre futur no es poden activar d'avui per demà". El primer tinent d'alcalde, Amadeu Pros, comparteix aquest punt de vista i afegeix que "els diners públics han de servir per apuntar les línies estratègiques i crear les condicions, però la clau serà el sector privat". En aquest sentit, l'Horitzó 2030 ha de servir també "per orientar la captació d'ajudes, per tenir clar per a que les demanem", explica Baiges.
El document prioritza el sector energètic, que està immers en una gran transformació que s'accentuarà en els propers anys, com el millor àmbit per a garantir un Ascó (i, de fet, una Ribera d'Ebre) post nuclear que pugui mantenir els volums d'ocupació i la qualitat dels llocs de treball de les darreres dècades. "Amb mig segle de relació amb l'energia, es pot dir que estem especialitzats, tenim mà d'obra experta, una cultura professional dins del sector energètic", argumenta Carolina Baiges. Amadeu Pros afegeix que "quan portes tant de temps amb una part important de la població vinculada a un sector amb tant recorregut com l'energètic, no pots canviar-ho tot de la nit al dia".
En ple procés de descarbonització i desnuclearització, l'Horitzó 2030 apunta tot allò que té a veure amb les energies verdes com el segment on es trobaran les millors oportunitats. En particular, al voltant del desenvolupament del denominat 'Hidrogen Verd', una modalitat energètica que està cridada a ser la clau del futur, però que necessitarà de molta investigació i desenvolupament, a més d'una gran capacitat de producció energètica provinent de renovables. La Unió Europea hi aposta i Tarragona aspira a ser una Vall Europea de l'Hidrogen, amb una plataforma liderada per la URV. La gran quantitat de fons europeus que mobilitzarà aquest pla és una de les tendències que l'Ajuntament d'Ascó tindrà en compte de cara a planificar el futur econòmic del municipi, que podria tenir un paper important en el hub energètic que es planifica a la demarcació de Tarragona.
En aquest sentit, una de les apostes és fomentar l'emprenedoria dins d'aquest camp, un objectiu per al que el consistori vol comptar amb el mentoratge d'empreses com ANAV -l'empresa que explota els dos reactors nuclears del municipi- i Nemon, una consultora local que treballa des d'Ascó per a empreses energètiques de tot l'Estat.
L'esport, palanca per al turisme
Desenvolupar el turisme és l'altre gran repte de futur per a Ascó. L'Horitzó 2030 assenyala el turisme esportiu com a gran palanca per materialitzar aquest objectiu. El 1r tinent d'alcalde, Amadeu Pros, subratlla que "tenim unes instal·lacions esportives de primer nivell, amb unes pistes d'atletisme, un pavelló, una futur piscina coberta i en entorn natural magnífic, amb el riu com a epicentre, carreteres ideals per al ciclisme o un camp de tir que atreu practicants de tot Catalunya. Tot això ens dona moltes possibilitats en un tipus de turisme que és un dels segments que més estan creixent, tal com demostren els bons resultats que en aquest camp han aconseguit municipis de referència a nivell turístic com Cambrils o Salou".
L'assignatura pendent per activar aquest potencial és l'allotjament. En aquest sentit, Carolina Baiges destaca que "ja tenim planificat un alberg gràcies a una subvenció d'Enresa, i treballem també per incentivar la iniciativa privada, ja sigui en forma de cases rurals, hostals o hotels". El regidor de Cultura, Josep Maria Raduà, apunta altres atractius turístics com "la natura, el patrimoni morisc, les rutes senderistes i a cavall, el Camí de Sirga (GR99) i les sortides amb el llaüt turístic Lo Roiget són altres actius de cara a potenciar el sector turístic".
Comerç, serveis, agricultura...
L'Horitzó 2030 recomana estimular sectors com el comerç i els serveis en general i l'agricultura. En l'àmbit comercial, l'Ajuntament planifica amb la URV com es pot incentivar l'emprenedoria i està treballant en un programa d'acompanyament, especialment en sectors essencials com l'alimentació, la restauració i l'hostaleria. La digitalització, el finançament o l'elaboració d'un business plan són alguns dels reptes per a un sector que és complementari del turisme.
En el cas de l'agricultura i el sector primari, l'Horitzó 2030 apunta el Green Deal de la Unió Europea i l'estratègia "from farm to fork" (de la granja al plat) com una oportunitat per recuperar el sector, gràcies a l'aposta pels productes de proximitat. L'Ajuntament ja treballa en diverses iniciatives per fomentar el relleu generacional, com el banc de terres o l'ampliació de les zones de regadiu.