Més de la meitat dels alumnes troben feina pocs mesos després d'acabar el Màster internacional en Innovació en Enoturisme (Wintour) i moltes de les empreses demanen als estudiants que tenen becats que es quedin a les empreses a treballar després de fer-hi les pràctiques. El màster col·labora amb més de 40 empreses del sector, establerts com a partners.
La URV forma part d'una xarxa internacional lligada a l'enoturisme. L'estreta relació amb Bordeus (França) i Porto (Portugal), dues regions on el vi té un potent teixit econòmic, facilita molt la connexió entre coneixement i empresa. És un món en expansió. Les facultats de Turisme i Enologia sumen en el màster per fer-lo créixer.
Després de sis cursos, el màster ja ha deixat pòsit. Mirar enrere i compartir l'experiència d'alguns dels ex alumnes és una bona manera de mesurar el recorregut dels estudis. El pas de gairebé 150 alumnes de quasi mig centenar de nacionalitats és el millor aval. Si el màster forma ambaixadors del vi aquí s'ha format una petita ONU d'arrels vitivinícoles. No és cap casualitat que el màster estigui finançat per la Unió Europa, que paga part del cost del màster i l'estada dels alumnes. És una aposta estratègica del món del coneixement. Formar professionals en enorturisme i màrqueting, amb la mirada a la producció del vi i el patrimoni de les regions vinícoles, ajuda a desenvolupar i fer madurar el turisme del vi.
L'alt grau de satisfacció dels qui es formen al màster és un dels millors avals del màster internacional. Dos exemples. L'Anastasiia Braiko és l'actual responsable del Wine Club del celler Perinet del Priorat. "Em va donar experiència en turisme i enologia, amb l'oportunitat única d'estudiar en tres de les principals zones productores de vins del món. Vaig aprendre una àmplia visió de com s'organitza l'enoturisme", recorda Braiko en conversa amb l'Indicador.
El sector de l'enoturisme, constata Braiko, "està en ple desenvolupament a Catalunya". Hi ha camí per recórrer, però en els darrers deu anys s'han fet passos endavant. Al Priorat, per exemple, cada cop més cellers de les dues denominacions d'origen (DOQ Priorat i DO Montsant) aposten per l'enoturisme. No és fàcil perquè són cellers petits, amb produccions molt limitades, i obrir moltes ampolles per fer tastos durant les visites és una aposta arriscada que ha de tenir retorn. Es necessiten també professionals especialitzats i no és fàcil trobar-los al mercat laboral.
La Kate Britskaya és una estudiant ucraïnesa que es va especialitzar a través del màster de la URV. Valora especialment de l'experiència de dos anys de formació el "networking" per l'oportunitat de conèixer professionals de diferents camps i fer pràctiques a empreses del món del vi. Ara treballa a l'agència turística Neo Travel World. És l'encarregada d'idear i oferir als turistes "experiències autèntiques" a les diferents destinacions. El vi és un dels grans relats turístics. "La possibilitat de conèixer l'ofici de l'elaboració del vi m'ha permès veure l'abisme que separa la realitat de la idea supèrflua que s'emporten els clients a les visites turístiques estàndard". Parla també de les mancances del sector. "Em segueix sent difícil trobar un guia enoturístic professional que parli idiomes", alerta.
Fer el màster és una aposta personal de temps i recursos. Cada curs, sense cap ajuda pública, té un cost de vora 9.000 euros. Els alumnes de la Unió Europea paguen la meitat perquè està subvencionat. Els esforços valen la pena i els estudiants recorden, quan miren enrere, tot el que van aprendre i l'experiència per exemple de fer el seu propi vi escumós a la finca experimental de la Facultat d'Enologia de la URV, a Mas dels Frares (Constantí).
La Marina Credendio és una de les estudiants de la setena promoció. El currículum d'algunes de les alumnes impressiona. Té experiència en importació de vins i en la industria de begudes alcohòliques de Brasil, el seu país d'origen. Va estudiar a Itàlia com a sommelier i durant tres anys va presentar sol·licitud al Wintour. "Pots aprendre en tots els àmbits, és pluridisciplinar", destaca.
Patti Wilcox dirigeix una sidreria (Awestruck Ciders) a Nova York. Treballa com a productora a WineMasters.tv, als Països Baixos. S'hi va quedar després de fer les pràctiques del màster i ara hi aplica part dels coneixements apresos entre Tarragona, Bordeus i Porto. Wilcox va ser reconeguda com la millor estudiant de la promoció 2020-2022 del Wintour. "Vam aprendre el veritable treball que suposa fer vi. L'educació vivencial va continuar amb visites de camp a desenes de cellers dels tres països on vam formar-nos", recorda. De la formació sosté que ajuda els alumnes "a convertir-se en autèntics experts en l'àmbit de l'enoturisme".
El coneixement també ajuda al desenvolupament enoturístic del territori. Els alumnes, durant sis promocions, han fet treballs per contribuir a la millora de la innovació de les empreses i el sector del turisme i el vi, per millorar per exemple la qualitat de l'oferta turística del Priorat, o una proposta per llençar el turisme del vi i de l'oli.