Un dels grans reptes que haurà de fer front ara la URV és la contractació de professionals informàtics per reforçar els equips i poder donar resposta als reptes dels projectes europeus. "Haurem de créixer molt, de contractar moltíssimes persones. Haurem de començar a dir que no, ens falta capacitat. Ens coneixen i cada cop és més fàcil tenir més projectes, però hem de créixer per poder afrontar tot això", destaca Pedro García López. Calcula que caldrà fer créixer l'equip en més d'una vintena de professionals, molts postdocs.
El Campus Catalunya de la URV ha estat escenari aquesta setmana del kick-off d'un dels projectes europeus activats al voltant del cloud computing: és la trobada entre els investigadors, partners, socis i col·laboradors que prendran part del projecte. Un punt de partida on es fan les presentacions i es comença a treballar, a repartir les feines i funcions.
El professor Pedro García López atenia a l'Indicador aquests dies enmig del tràfec generat per la trobada i l'activació de quatre projectes pràcticament en paral·lel, coincidint en el temps després d'anys de treball.
No és gens fàcil atreure talent i encara menys retenir els investigadors més potents. Qualsevol dels gegants informàtics pot venir a pescar a la universitat tarragonina; miren amb atenció els programes de recerca.
"El problema que tinc és que formo a persones que me'ls treuen de les mans, en un any poden acabar a Google, Microsoft, Amazon o Dell"
Les subvencions europees serviran sobretot per contractar investigadors, post docs i enginyers. També cal cobrir costos d'infraestructures de computació. El principal repte, però, com captar i retenir el talent humà. "El problema que tinc és que formo a persones que a l'any me'ls treuen de les mans. En un any poden acabar a Google, Microsoft, Amazon, Dell, surten molt ràpid els que passen pel meu equip", adverteix García López.
"Retenir-los és difícil, és un mercat molt competitiu, i després del Covid, amb el teletreball, et poden contractar ara gent des de qualsevol part del món. Els informàtics estan molt buscats, els alumnes de tercer ja estan treballant tots".
Després del Covid, amb l'explosió del teletreball, les grans empreses contracten professionals des de qualsevol part del món
El grup de la URV s'ha consolidat molt gràcies a l'experiència acumulada, aprofitant també els contactes del professor García López als Estats Units, després del seu pas per IBM. És una tecnologia que s'ha posat de moda, com l'explosió de l'anomenat xatGPT, que barreja cloud, big data avançat i intel·ligència artificial. "És un camp de recerca que s'ha posat de moda, estem justament en el lloc on hem d'estar, el de la intel·ligència artificial i el núvol".
Mai abans la URV havia coordinat tants projectes, tant grans i amb tants fons públics en una àrea determinada. "Ens posa molt en el mapa, si ho fem bé, en els propers anys podem fer coses molt interessants", afegeix l'investigador.
En paral·lel, aprofitant aquest gran moment, la URV està muntant una start-up de cloud i anàlisi de dades. La idea és reforçar la genòmica i la metabòlica, dins del camp de la salut. L'start-up ja ha despertat l'interès de les farmacèutiques.
Un anàlisi de dades tan gran necessita una computació massiva. A l'start-up fomentaran la col·laboració entre la bioinformàtica i la salut. Catalunya és un referent en biotecnologia. "Hi ha molt de camp per recórrer, estem en la part més avançada, són tecnologies molt necessàries. Estem en contacte amb els líders mundials del sector, amb dades que interessen els centre de recerca i les farmacèutiques", afegeix l'investigador.
Hi ha una oportunitat molt clara de portar-ho al mercat, a través de l'enginyeria aplicada, i fer el salt, la desitjada transferència. "Saltarem i farem l'start-up segurament aquest any", preveu García López. La feina la fan a l'escola tècnica superior d'enginyeria, a la URV, però també hi ha molt teletreball i viatges arreu del món. La base operativa però està a Tarragona.
Què és el 'cloud computing'?
Per traduir-ho en paraules senzilles, per un públic no expert, el cloud computing és l'anàlisi de dades massiu al núvol (cloud). El núvol és aquest espai entre la física i la virtualitat on milions de servidors de tot el món emmagatzemen quantitats ingents de dades, com si fossin tones i tones de gigabytes (Gb).
Pot sonar a futurista però té aplicacions molt reals. A la URV treballen amb experts que analitzen el genoma humà. Un dels col·laboradors, el departament de Sanitat d'Anglaterra, a través d'un centre de recerca que analitza tot el genoma humà. Treballen també el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), que està investigant sobre el càncer.
Ajuden cirurgians que operen amb la participació de robots, analitzant en temps real l'operació, amb l'ajuda de les imatges; col·laboren amb el desenvolupament del cotxe autònom a través de la intel·ligència artificial, analitzant en temps real a través també de les imatges tot el que es va trobant el cotxe per davant. Son tecnologies que ajudaran a canviar el món tal i com el coneixem ara.